Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

"De igen masszív doboznak nézem, még jó is lehet valamire."

És így telt meg a műhelyed használhatatlan kacatokkal [#hehe]

Oszi53

Remélem, időközben megoldódott a fájlmásolási problémád.
Több oka lehet, hogy nem lehet file-okat átmásolni, ebből kettőre tudok tippet adni. Az egyik, hogy a pl NTFS fájlrendszerből FAT 32-esre akarsz 2GB-nál nagyobb fájlt másolni. Ez nem fog menni. A másik, hogy a fájl megsérült, le kell futtatni egy diszk ellenőrző progit.
Lehet még, hogy a cél tárolón nincs elég hely.
Vagy ha pl. 3TB-os winchesterről akarnál olyan file-t másolni, ami a lemeznek olyan területén van, amit az alaplap nem tud kezelni.
Ilyenekkel találkoztam eddig, sajna még sok lehet.

niu7vyvp0

Sziasztok,

Tanácsot szeretnék kérni zsírozás és olajozás témában.
Egyik kérdésem, hogy lin kocsikhoz és golyósanyák milyen zsírt érdemes venni? (kisebb kiszerelés érdekelne, amit viszonylag könnyen meg is lehet venni)

Lin síneket ha jól tudom érdemes vékony olaj filmréteggel bevonni ( ha tévedek javítsatok ki kérlek), erre a célra milyen olaj lenne megfelelő?

És utolsó kérdésem, ha nincs kézi zsírzóm injekciós tűvel v. vmivel megoldható a kocsik újra és anyák újra zsírzása?

Plusz egy :) fa megmunkálásnál milyen gyakran javalt újra zsírozni/olajozni?

Előre is köszönöm a segítséget!

keri

Én normál golyós csapágyba való lítium bázisú fehér zsírt használok.
Szilárd adalék ne legyen benne mint teflon, molibdénszulfid, grafit, mert lefogja a golyókat.

Fél kilós sem túl drága, de ha mindenáron kis kiszerelést akarsz akkor kerékpárboltban lehet venni...sokkal többért :)

niu7vyvp0

sastas

Egy barátom aki inkább csak olvassa a fórumot érdeklődne, hogy kellene neki GT2 es szíjtárcsa, viszont ami neki kellene azt kínában sem találta meg. 2 GT2-es 30 fogú tárcsa kellene neki 13mm-es szíjhoz. Egy lézergépben van, de a gyári szett(3 fogazott és 3 csapágyazott sima felületű) 150 euró körül van, ami valljuk be némileg sok. Neki igazából csak a fogazott szíjkerékből kellene egy szett, de valahogy barátibb áron. Le lehet ezt gyártatni valahol?

remrendes

Miert nem csereli az osszeset mas tipusra?

000000000

3D nyomtatóval ki kell nyomtatni. Például Elektron is egész jókat nyomtatott. Keresd meg őt.

zozo

Na, ezt elmesélem!

Napok óta vért izzadok, hogy megtaláljam a hibát, amiért a gépem lépcsősen készíti a zsebfuratot. Mint írtam korábban, csak a kisebb átmérőjűt, a nagyobbakat pontosan lelépteti.
Így nézett ki a két zseb, amit csinált. (lásd a fotót)

Szerencsére a kontrolleremnek van egy angol fórumon topikja, így oda írtam. Elküldtem a g-kódot egy texasi fickónak, aki kipróbálta és nála hibátlanul lement.

Ez még jobban bosszantott persze, hogy rossz a kontrollerem.
Aztán a paraméterek egyeztetése után jött egy kósza ötletem.

Nála a pulse/mm 1000 volt, nálam ez ~126, mert 6,35-ös emelkedésű az orsóm. Persze minden méretet jól csinál, csapágyat offset nélkül úgy kocogtatom be a helyére.

Aztán gondoltam, lehet, hogy az 500 KHz-es controllerem utálja az alacsony puls/mm értéket?
Beállítottam neki 1000-et, és láss csodát, mint a kisangyal, úgy lelépte hibátlanul a kódsort.

Most végre, ma már tudok aludni, holnap átfaragom a hajtást aztán go!

zozo

Ezt nem hiszem, hogy komolyan gondoltad. Egy nyomtatott fogazott tárcsánál biztosan igényesebbre van szüksége.

sastas

A vezérlő zárt kódú(nem tudsz más átmérőt berakni, mert nem tudod állítani a step/mm-t), a görgő szélessége adott, komoly átalakítás nélkül csak ez fér be, ezek a limitáló tényezők. Igazából nem probléma másfajtára cserélni, csak ugye az átmérőt kellene tartani, és a szíjnak  ugyan azt a sebességet kell bírnia.

sastas

Ahogy Zozo is mondja, igényesebb kéne egy 80W-os CO lézerbe, meg lehet a 2-500mm/s-es dinamikus fordulásokat hamar megunná a nyomtatott kerék.

000000000

De, egészen komolyan. Ha jól és jó géppel van nyomtatva tökéletesen megfelel, pl a lézerhez is. Ha pl. ABS ből van, az legalább annyit kibír mint az alu.

Úgy látszik, te még eddig csak gagyi nyomtatással találkoztál. Pedig, a jó minőségű nyomat hihetetlen sok és precíz helyre is használható.

z2a2u8wf

Segítség kellene. Dm860a típusú vezérlőn létezik hogy nem lehet egészlepest beállítani?

RJancsi

Ahogy vesszük. Ha 0,9° lépésű motorod van annál pont 400 lépés 1 fordulat.