Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

morfeus

Köszönöm válaszodat!
Akkor rákérdezek náluk!
Mint előző válaszomban is kérdeztem 42CrMo4-et nemesítve árulják vagy külön úgy kell kérni?
Mert igazán keményebb anyaggal mint a C45-t nem nagyon dolgoztam,és kiváncsi is vagyok,hogy jobb ezeket forgácsolni !

6rk75uezn

Köszi.
Mit jelenthet a magas fordulat és a kis előtolás?
De pedig rezeg,próbáld ki.

000000000

"... ki a tököm találta ki, hogy szép felülethez nagy rádiusz kell ..."
[#csodalk]

Az a tököm helyes dolgott állított.
Ugyanis egy tűhegyes kés és egy tőle nagyobb rádiuszú esztergakés esetén azonos előtoláskor a tűhegyes szerszámmal csakis rosszabb lehet a felületi érdesség!
Ráadásul a hegyes csúcs nagyon sérülékeny, forgácsolási teljesítménye alul marad a rádiuszosabbhoz képest.

Csuhás

Ha már semmi sem segít a rezgés ellen akkor tekerj egy ólom lemezt a kés szárára.

6rk75uezn

Pár mili vastag ráférne,gondolom ez ugyan olyan hatással lenne rá mint ahogy nyomtam egy darab fával lefelé,sokat segitett!

000000000

Tanuljál már meg esztergakést élezni, meg normális forgácsolási technológiai adatokat beállítani, és ne tetézd ilyen szakmaiatlan tanácsokkal a problémádat.[#ejnye1][#law]

ywathzay

Mondjuk a fordulat legyen minimum 1000. Nem rezegne ha jól lenne a kés élezve. 20-as szár az már nem gyenge, én 12x12 forrasztott lapkás furatkéssel esztergáltam már belső 100 hosszon, és a méretet tartotta. Nem fogok belemenni az élezési technikába, sajnos mikor legutóbb beszéltem neked róla akkor sem jól sült el. Az ólom a sörétbe való, felejtsed el gyorsan.

Csuhás

A késszár csillapítása olyan szakmaiatlan hogy minden esztergályos használja, akár csak alkalmilag egy fadarabbal megtámasztva a kést. De már iparilag is használják keress csak rá a sandvik silent tool szerszámaira.

ywathzay

Úgy gondolom aki 46 évet eltöltött az esztergagép mellett, és napi szinten bűvöli, lehet tud már valamit az esztergálásról. Nem látom amit tegnap írtam, de nekem úgy rémlik nagy sebesség kis előtolást említettem, és az 0.5-0.7mm-t két fogásból leszedni. Hová kell ide a nagy forgácsolási teljesítmény? A nagyoláson már túljutottunk, most Ő szép felületet akar, egyszerű módszerrel.

000000000

Inkább 1 órát szánjál te is meg az illető is a 46 év helyett arra, hogy helyes alap elméleti forgácsolási ismereteid legyenek. Hiszen ne felejtsük el, a gyakorlatban minden úgy történihet csak, ahogy azt a szaktudomány és elmélet leírja.
A téves érzésekkel, nagy dumás szaki felfogásokkal, fölöslges besértődésekkel pedig egy picit is komolyan vehető szakmai fórumon nem kell foglalkozni, az az illető magánügye, és hibája szerintem.

000000000

Na de ha szakszerűen választana szerszámot, élszögeket, technológiát, akkor semmi szükség nincs "ólomlemezes" csillapításra, mint ahogyan tanácsoltad.

jani300

Hát ... Van furatkés  és fúrórúd is létezik .
A furatkés akkora keresztmetszetű lehet , ami befér a lukon , és nem kell állítani benne a betét forgácsoló részt .
Beledolgoztál valami állítható gyorsacél betétet ? Minek ?
Gyűjti az ember a kidobott forrasztott lapkás késszárakat és belehegeszt egy gyorsacél darabot . (ésszel)
Lehet az anyagod sem az igazi késszárnak .
A fúrórúd másképpen dolgozik ,forog ,és a betétszerszámmal lehet fogást venni , ezért gyengébb is .
Ja , simítani rádiuszos késsel kell úgy tanítják , de attól még sokkal könnyebben remeg :)
Aki kötekedni akar nyugodtan kijavíthat :)

4ybj8h3c8

"picit is komolyan vehető szakmai fórumon"

A fórum elnevezése:

HobbyCNC fórum

Hobbi szó jelentése

Ennek szellemében kérnénk a továbbiakat, és ha lehet ne szóljunk le 40 éve az ipart toló szakikat főleg ne olyan korban, amikor villamosmérnök úgy jön ki az egyetemről, hogy az elé tett alkatrészt nem ismeri fel, gépészmérnök meg a kis számítógépe nélkül egy a két végén csapágyba fogatott tengelyt nem tudna megtervezni és egy kézi tekerős drehával legyártani.

ywathzay

Meddő vita lenne erre bármit is mondani. Nem sértődtem meg ne gondold, nincs miért. Amellett hogy minden tiszteletem a mérnöki tudományoké, és a nagy tudású mérnököké, ez a mondatod "a gyakorlatban minden úgy történihet csak, ahogy azt a szaktudomány és elmélet leírja" erősen vitaindító lehetne. Addig nyugodt lehet a világ amíg a dolgok úgy történnek, hogy a mérnök rajzol, a szaki meg elvégzi a melót, a tapasztalatai felhasználásával, úgy ahogyan azt jónak látja (az előírások figyelembe vételével).

jani300

Még amit valahol hallottam ..
Központ alá semmiképpen ne .Ha behajlik akkor így akad .
Ha hangyányival központ fölött van a lehajlás távolítja az élt , kisebb lesz a fogás , csökken a forgácsoló erő .
Annyi eszem azért nem volt még ,hogy ki is próbáljam ...