Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Köszönöm , ez nem jutott eszembe .

MacGyver

Sziasztok, Fémet.. pl vasat / acélt mivel lehet, mivel érdemes gravírozni? drága hozzá a gravír fej? 3,175mm átmérőjű befogóm van.

Szalai György

Kicsit értem csak. Ha nem fabrikálsz házat akkor nem tartós, de nem fabrikálsz házat, ha ház nélkül nem tartós?

Azt tudom, hogy a csigahajtás nem gördül, (mint egy fogaskerékhajtás) hanem csúszik.
Az egymáson csúszó felületek minden induláskor száraz súrlódástól szenvednek. Forgáskor már kialakulhat valami kenőanyag film és onnan hidrodinamikusan siklik. A kettő között, alacsony sebességen meg vegyes a súrlódás, mert a felületi érdesség miatt hol összeér, hol meg a kenőanyagon csúszik a két fél.
Vagyis alacsony elmozdulási sebességen fontos a két anyag jó száraz siklása. Ehhez kell pl. a bronz és tükör fényes acél páros.
Magasabb sebességen meg a megfelelő kenőanyag fontos.
Ha ház nélkül is ott tudod tartani a kenőanyagot, (röp álló zsír) akkor lehet tartós is.
Szerintem.

ppxgww95

jani300

Ház nélkül kerültek hozzám ezek az alkatrészek .
A fabrikálást úgy értettem , hogy ha van esély a tartós üzemre , akkor érdemes lehet házat készíteni hozzá .
A fűrész hajtóműve még odébb van , csak a hajtás csatlakoztatására is gondolni kell .
Most úgy tűnik végigviszem a dolgot , de lehet azért hogy elakad , mint sok más .
Néztem a netem a kisebb amcsi fűrészeket , azokban is inkább fogaskerék jellegű a csiga kerék .

kxaxi8zfe

Szép jó estét mindenkinek.
Segítséget szeretnék kérni.
A Mach3 által mutatott marópálya,alap esetben sötétkék,melyen ha elmegy a maró világoskékre változik.
Ma ez nem történt meg a gépemnél,nem változott meg a színe.
Biztos elállítottam valamit,csak nem tudok rájönni mit.
A Config\Toolpath ablakban bármit állítottam nem jött helyre.
Valahol máshol kellene állítanom valamit?

Csuhás

Acél az acélon, olajfürdőben még elmehet, de ha egy picit is kimarad valamiért a kenés rögtön berágódik. Szerintem ne fektess sok munkát egy olyan megoldásba aminek a tartós üzeméhez szerencse kell. Ilyen acél acél csigahajtást én csak kézzel hajtott szerkezetben láttam eddig.

jani300

Köszönöm a hozzászólásokat midkettőtöknek !
A kézi üzemhez azért ezek nagyon profi cuccnak néznek ki , nem tudom miből bonthatták ki , nem látok kopást rajtuk .
A csavarok zsírosak , kúpgörgős csapágyakkal .
Az igazság az hogy a homlokkerekekben jobban bízom .
Az apríték égetőhöz vadásztam csigahajtásokra , mindben  rossz volt a bronzkerék . Az is hajtóműves motort kapott a végén sima fogaskerekeset .

ANTAL GÁBOR

Megcsináltam a fotókat a kerek Mitutoyo órákhoz épített ledes kijelzőről

jani300

Mivel a képek többet mondanak a szónál, fel rakok két képet. Mondjuk nincs megtisztítva még, de az tőlem úgysem szokatlan :)

Csuhás

Fűrészgépnél vigyázz a homlokkerékkel. Valaki egyszer írta talán ezen a fórumon hogy a melegedő szétkopó csigahajtást kicserélte homlokkerekesre. De a fogaskerekek nem voltak kotyogás mentesek ezért a fűrész fogazása miatt rezonanciába jött az egész hajtás. Végül azt hiszem vissza lett rakva a csigahajtás.

hostya

Régóta szeretnék venni régi Siemens S5 PLC készüléket.
(Ilyeneken tanultam meg a plc programozást, és elég komoly programokat is írtam ezekre anno... Azóta se volt dolgom plc-vel..)

Most éppen van is az Adok-veszek #[58340]-ben.
Ami visszatart a vásárlástól, az a programozás LEHETŐSÉGE Pc-ről...

Úgy huszonéve programoztam ilyen plc-ket, de mindig a hozzájuk tartozó Siemens programozó készülékkel.

Akkoriban (is) próbálkoztam a pc-ről való programozással, de nem sikerült...
Hozzáteszem huszonéve még csak XT, és/vagy AT pc-k voltak a cégnél... :)
Internet sem volt, ahonnan le lehetett volna tölteni a megfelelő sw-t.

A kérdésem/kérésem:
- Van-e elérhető/letölthető, (lehetőleg ingyenes) program(SW) ezekhez a régi Siemens S5 plc-hez pc-re DOS vagy Win op. rendszerhez?

- Milyen "felületen" tud kommunikálni a pc a plc-vel? (Akkoriban soros porton próbálkoztam, de valamilyen "spéci" kábel kellet volna hozzá, amit -többféle leírás alapján- sem sikerült elkészíteni :((  illetve, -sikerült elkészíteni- csak nem működött..)

Ha valaki tud segíteni azt megköszönöm!
Nem életbevágó, egyszerűen csak HOBBI + nosztalgia...

Bencze András

Step5 A doksi talán a programozó felületet is említi.
Siemens Step 5

Bencze András

s7manbs8

Én úgy látom van abban minden, DOS is, meg Windows is.