Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Rendszeresen így használtuk az oszlopos fúrógépet .
Kétemberesen . Az egyik tartotta , a másik indított , megnyomta a vissza gombot , és ha hozzáért a ki gombhoz már ugrott is visszafele , azok a motorok bírták .

zozo

Kéne kis segítség nekem is.

Feladat:
Adott egy műanyag hasáb, abból átm.4-es fém rúd végek állnak ki 1-5mm hosszan.
Meg kéne oldanom, hogy analóg mérhető legyen a rúdvégek milyen hosszan állnak ki.

Vagy egy referencia értékhez képest mennyit térnek el.

Egy-két tized mm pontosság bőven jó, nem akarnék 200EUR-ért mikronos, tapintós, vagy lézeres hosszmérőket betervezni erre a célra.

Létezik valami egyszerű és olcsó szenzor, amivel ez a mérés egyszerűen megoldható lenne?

Gondoltam, hogy a rudak végére mágnes és hall szenzorral lehetne összebarkácsolni valamit, de hátha van erre a célra kitalálva valami kész és egyszerűbb :)

zozo

Épp most jutott eszembe, talán digit tolómérőket kéne berakni párat? Csak elektronikusan tárolni is kéne a mérési eredményeket, ahhoz meg bele kéne nyúlni az elektronikájába is.
Végülis ez egy kész alkatrészt mérne/ellenőrizne, PC-n tárolható adatokkal.

Csuhás

A műanyag felületéhez képest mennyit állnak ki? Ez estben elég egy sima tolómérő. Ha egymáshoz képest kellene mérni akkor nehezebb ügy mert akkor méretfüggő a feladat . Egy tenyérnyi darab esetén egy sík lap és egy mágnestalpas mérőóra alkalmas lehet. Nagyobb darab esetén szinte ugyanez, csak itt már az asztal kezd drágává válni. Ha többet elmondasz, és vagy fotót is mutatsz akkor tovább is ötletelhetünk.

Csuhás

A kínai tolómérőkön ott a digitális kimenet, még ha nem is vágták ki a csatlakozónak a házat. Az simán lekezelhető egy arduino és egy két ellenállás dióda segítségével. A duino pedig már tudja pc-re küldeni az adatokat. A neten sok példát mintaprogramot találhatsz a témában.

zozo

" A kínai tolómérőkön ott a digitális kimenet, még ha nem is vágták ki a csatlakozónak a házat."

No, ez már egy nagyon jó alternatíva. Köszi.
Ez a kimenet már bőven jó, a szoftveresek majd megoldják a többit. Ez csak részadat lesz a programhoz.

Rajz még semmi, most kaptam a feladatot, készüléket kell terveznem, kiviteleznem gyártmány méréshez, teszteléshez stb.
Nekem a készüléket kell hozzá elkészíteni, a gyártmány behelyezése után ellenőrizni a főbb méreteket, ill. az alkatrészek pozícióját. Ezt mutatják majd a tüskék.

A készülék maga egy műanyag ház lesz, a mérési pontokról tüskéket viszek ki, mert belül nincs hely és zárt sötétkamra a tér. Ez a méret ellenőrzés csak egy előkészítő része a feladatnak, de a többi teszt, adatellenőrzés mikéntje már körvonalazódott.

Mivel céges fejlesztői téma, túl részletesen nem mesélhetek róla.

designr

Elvittek már párat ebből a mitutoyo digitális mérőórából.
Egyik vevő hasonló módon szeretné használni.
Van adatkimenete..
Van még eladó ha érdekel irj privátban.13 ezer.. a bolti uj árnak az ötöde..

ANTAL GÁBOR

Most hogy már nekem is könnyen megy a kép felrakás : holnap felteszek egy képet
 A kérésemre egy PIC es barátom csinált egy nagyméretű ledes kijelzővel ( 4-5(?)  karakter) egy kütyüt ami a klasszikus kerek Mitutoyo mérő óra  adatkimenetét teszi ki a ledes egységre.

Azért jó mert az óra akár "fejjel lefelé "is lehet. A kijelző
 ( mégis) könnyen olvasható

sasi

Segítség, béna vagyok!

Keresek olyan szoftvert, mellyel mélységélességi sorozat fotókat egy képpé konvertál, megnövelve annak mélységélességét.

Elsősorban mikroszkópos felvételekhez használják, de más, mélységélesség javítási feladatokhoz is alkalmazzák.

Néhány éve rátaláltam már ilyen szoftverekre, de a feledés homályába veszett annak neve, feltalálási helye. Akkoriban egy demót ki is próbáltam, mely szuperül működött.

Köszönöm a segítséget!

sasi

Tényleg béna voltam, először gondolkodnom kellett volna, utána kérdezni.

A feladat megoldva...[#smile]

J-Steel

És mi is megtudhatjuk, hogy mi volt az?

s5f8tmfv3

Akkor ezt későn találtam...

sasi

jani300

Üdv ! Ügyetlenkedek itt egy fém szalagfűrész készítéssel .
A kezembe került két csigahajtás , csiga és csavar , ház nélkül . A csiga lényegében egy enyhén ferde fogazású, köszörültnek tűnő acélkerék . Nem a szokványos bronz (?)
, a csavarhoz illeszkedő profilú .
A tengelyméretből , és magából a méretből , megfelelőnek tűnik a hajtás számára .
Mivel ehhez hasonló megoldással még nem találkoztam , azt kérdezném hogy ez tartós , hosszú életű megoldás lehet ?
Nem akarnék házat fabrikálni hozzá ha nem tartós .

Csuhás

Azt hiszem az a hajtás inkább beállításra ( pl körasztal ) való mint folyamatos üzemre.