Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Úgy kezdted hogy, "Van egy 1~ 1100w-os motorom".
Ezek az infók honnan vannak, ha nincs a motoron adattábla?

Most meg azt írod, "próbállomma tipust megtalállni,épitési nagyságból,fordulatból és áramfelvételből"
A fordulatszámot, áramfelvételt, honnan tudod, ha nincs rajta adattábla,és még meg sem pörgetted a motort?

6rk75uezn

Az 1100w onnan jött hogy rá volt irva a motorra filcel ahogy megvettem.
Egy tengelyre csak rá kell nézni és rögtön látni hogy 1400 vagy 2800 at fordul.
Áramfelvételt mértem,meg volt pörgetve.

jani300

Béla , és itt még jó páran , az első dekni levétele után , a tekercselésből is megmondják a fordulatot .
De a tengelyen is látni , valóban .
Én ismeretlen motornál , ha lehet , leveszek egy deknit , hogy tudjam , bontás e , vagy használható motor .
Az áramfelvétel nem igen mond semmit , üresen pörgetve .
Max arra következtethetsz milyen indító relé kellene .
De én jobban bízom a gombban , nehezebben ragad be .

6rk75uezn

Az biztos hogy oda kel figyelni a relénél,mert ha véletlen bent maradna akkor nem sok kell és kakukk an a segédtekersnek.
A gomb valóban biztonságosabb de kényelmetlen nditani,(kétkezes).

hostya

"...itt még jó páran , az első dekni levétele után , a tekercselésből is megmondják a fordulatot ."

-Nem csak a fordulatot, hanem  a segédfázis indító/állandó kondenzátor igényét is meg lehet állapítani a tekercselésből..

1. Ha a főfázis és a segédfázis tekercsei azonos, (vagy közel azonos) huzal átmérővel készültek, akkor ÁLLANDÓ kondenzátort igényel a motor.

2. Ha a segédfázis tekercsei lényegesen vékonyabb huzalból vannak kialakítva, akkor INDÍTÓ kondenzátort igényel a motor..  
Vagy szintén vékonyabb sárgaréz/alumínium huzalból van tekercselve a segédfázis..

Utóbbi estben még indító kondenzátor sem kell az idításhoz, elég egy nyomógomb, vagy áramrelé..

Lásd laacika köszörűje:

Rabb Ferenc

Ha a motorod (egy fázis 230V 1100W) indító kondenzátoros, akkor a fő fázis (U1-V1) 3-5 Ohm közötti, a segédfázis (U2-W2) pedig 10-15 Ohm értékű. A két tekercs huzalvastagsága közel azonos.

Ha állandó kondenzátoros, akkor a fő fázis ellenállása kb ugyanakkora mint az előző, de a segédfázis minimum 30-50 Ohm ellenállású. Ha netán szétbontottad akkor azt is látni, hogy a segédfázis sokkal vékonyabb huzalból van tekercselve.

A huzalvastagság megállapításánál ne tévesszen meg a kapocslécre kivezetett egyforma vastagságú, megerősített vezetéket látványa.

Rabb Ferenc

Bocs, ez lacikának szólt

ywathzay

Kíváncsivá tettél, ezt hogy?:
"Egy tengelyre csak rá kell nézni és rögtön látni hogy 1400 vagy 2800-at fordul."
Adott egy villanymotor, 24-es tengely, 50mm kinyúlással? Hogyan mondod meg, hogy ez 1400, vagy 2800-at forog?
Hátha tanulok ma is valamit.

PSoft

A tengelyen, már csak akkor látod a fordulatot, ha elindítod, és fel is pörög az a motor a névleges fordulatra.

De, mi van, ha...
Elindítod,és nem pörög fel névleges fordulatra.
Nem pörög fel, mert mondjuk menetzárlatos...
Kétes eredetű, adattábla nélküli motornál, a pajzs levétele nélkül, csak a forgásból, nehéz megállapítani a fordulatot, vagy a motor jóságát.
A menetzárlatnak ugyan van hangja, de csak annak aki valamennyire ért is hozzá.

Példaképp...
Ebből az axiálventillátorból, több példányom is van.

Van köztük egy, amelyikre névleges tápot adva biztosan indul,és kb. 1000-es fordulattal pörög a kétpólusú motor.
A hangján, alig-alig hallható, hogy valami nincs rendben, kb. 8-10 perc forgatás után, már jól érezhetően meleg a vastest,és a tekercsfejek is.

jani300

Még a régi , betonkeverő csinálós időkben ...
550 Wattos hosszú tengelyű , peremes, 6 pólusú  villanymotor sok volt a méhben .
Frankó könnyen induló , betonkeverőre való lett belőlük :)
Egy nagyon kitolt velem . Harmat gyenge volt , de egyébként ment .
Na addig csereberéltem ,állórészt , forgórészt , míg arra jutottam hogy van egy kalicka szakadt forgórészem , is .
Tengely levágva , megesztergálva , reteszhorony benne , ozt a végén kuka :(
Azt meg bánom én ki hol nézi a fordulatot , nekem nyolc :)

6rk75uezn

Na ez az,köszi.
Mértem,főfázis 2,2 Ohm a segédfázis tekercs pedig 11 Ohm.
Igy mostmár bármikor meg tudom állapitani hogy inditó vagy üzemi kondis-e a motor.
Köszi.

6rk75uezn

Persze ha már felpörgött a motor!!

niu7vyvp0

Sziasztok,

Győrben v. vonzáskörzetében van olyan fa telep v. bolt ahol fűrész árut is forgalmaznak v. táblásított fát? Elsősorban tölgy, bükk, cseresznye, juhar és éger érdekelne. Eddig a zatikban vásároltam, de úgy bezárt a győri telephelyük.
Tudnátok alternatívát ajánlani?

Köszönöm!

6rk75uezn

Sziasztok.
Ismét egy kis segitségre lenne szükségem,ugye jól tudom hogy egyedül a szilicium karbid szemcsés köszörűkövek alkalmasak vidia köszörülése a gyémánt tárcsát leszámitva.