Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

h3wc53s

Sziasztok!
Lehet hogy az esztergálás topikban kellett volna feltennem a kérdést, de úgy érzem ez inkább a "béna vagyok" témába illik.
Nos:
Van egy kis hobbi esztergám (ERBA Compact 300. Az ennél jól központosítható késszár méret 8*8, de kis koccal a 10*10mm is elmegy. Eddig majdnem kizárólag gyorsacél késekkel hobbiztam, de most van egy-két dolog ami keményebb anyagok megmunkálását igényli. A géphez vásárolt (már kb. 7-éve volt)keményfém lapkás kések elkoptak.
Azon gondolkodtam, hogy ha lenne valami mini méretű lyukas befogású keményfém lapka, gyártanék hozzá késszárat.  Elsősorban oldalazásra kellene megoldás.
Tudna valaki javasolni valamit?

niu7vyvp0

Húúú basszus ez gyönyörű szép, elismerésem ;)
Így hogy utána fested akkor lényegében bármilyen fába meglehet csinálni majd ilyen szépen?
(bármilyen alatt a szépen marható fákra gondolok :) )

Vetesi75

Üdv!
Pici gép...
Feltétlen valami finom megmunkáláshoz és univerzálisan alkalmazható cucc lenne a jó.
Egy lapka a sok közül: CCMT060202-EF, YBG205 anyaggal. (anyagminőség jelölése szinte gyártófüggő)
80 fokos rombusz, 6mm élhosszal.
Ez szénacélhoz, korrózióállóhoz és nem fémes anyagokhoz való "nagygépes" simító jellegű megmunkáláshoz elsősorban, - megszakított felületekhez és "kicsit rezgős" körülmények esetén is. (A grantoolnál most 1011huf+fa/db)
(Sokan az alu-lapkákra esküsznek - én nem - ,ez is kapható náluk kb. kétszer annyiért, -LC forgácstörővel kell keresni.)

Hozzávaló késszár típusa: SCLCR0808-K06  
Jobbos, 8x8 keresztmetszetű, 95 fokos fővágóél tájolással, csavaros lapka befogással.
Oldalazásra és átmérőzésre is használható, elsősorban vállas munkadarabokhoz. Késtartó elfordítással akár 45 fokos letöréshez is...
Árát nem tudok, de tizenezer.

h3wc53s

Szia! Köszönöm megnézem. Egyébként a szakmában kezdtem esztergályosként, de annak már... ki tudja hány éve és a tudás és a tapasztalatok már eltűntek a "homályban". Most teljesen mást csinálok.

000000000

Üvegszálas műgyanta szobrot szeretnék készíteni embernagyságban.  

Milyen műgyantát vegyek/használjak hozzá?
Van ebben valakinek tapasztalata?
Festeni is szeretném. Mivel?

A Nagy Lajos Király úton azt mondták, mondjam meg milyen kell azt adnak. De, tanácsot adni nem tudnak.  

Köszönöm ha segítesz!

keri

Én a legolcsóbbat venném. Lamináláshoz való poliészter gyantát.
Üvegszálas szerkezetekhez az pont jó. Ha csónak testnek jó, akkor neked is jó lesz.

Kisebb javításokhoz használtam ilyet. Elég erős és kemény anyag ha megköt, de addig bár sűrű, de ki tud folyni. Edző mennyiségével tudod szabályozni a fazékidőt.

keri

Ja a festés. Én sima akril sprével fújtam le.

keri

Valami bamba helyettes lehetett ott, mert én bármit kérdeztem nagyon értették a szakmát.

keri

Na megint én.  
Profibbak úgy festik ezeket, hogy a negatív formába fújják a festéket, tehát kívülről befelé építkeznek. Azt nézem hogy ehhez való anyagok vannak a Noviánál, de ilyet még nem csináltam.

000000000

Köszönöm a válaszokat.  
Pontos megnevezést is tudnál adni, amit te használtál?
Amikor voltam 3-4 fiatalember volt. Fiú, lány vegyesen. Eléggé elvették a kedvem a kérdezéstől és így a vásárlástól is. Szinte erőszakkal lehetett kihúzni a választ.
Pedig itt régebben írta valaki, mennyire segítőkészek voltak. Vagy csak front volt:))

Azt esetleg tudod. Bántja e a szigetelő habokat?
Abból csinálnám az alapot. Amit lekennék műgyantával.

Én is az akrilra gondoltam elsőre. De nem tudom mennyire marad meg rajta.

Persze, nem baj ha nem túl drága. 1-2 darabot biztos elcseszek.
Amit te vettél az kb mennyi volt? Ha emlékszel még rá.

Remélem még más is szól hozzá. Több szem többet lát alapon.

000000000

Az üvegszövetre is azt mondták, van sok fele.

Rabb Ferenc

http://konyv.vatera.hu/szakkonyv_kezikonyv/autos_motoros_konyvek/muanyag_hajotestek_es_hejszerkezetek_keszitese_2319488411.html" TARGET=_fnew>Én ebből okosodtam anno...

Ez még az a békebeli szájbarágós szakkönyv. A szakmai fortélyokat részletesen leírja és nem csak homályosan utal rájuk. Sajnos könyvtári volt  :((

000000000

Ezt jó lenne beszerezni valahonnan.
Bár, az anyagok biztos változtak azóta. De a technika ........
Kösz.

niu7vyvp0

Sziasztok,

Szeretném kipróbálni a gépemet nyákmarásban is, viszont sprintlayout 6-ból milyen formátumba exportáljam ki hogy pl az aspire megegye? V. milyen más programmal lehetne a nyáktervből G kódot generáltatni?

Kisamotors

Sprinttel csinálj gerber file-t. Tudsz marópályát és fúrót is.

Én ezzel csináltam Gkódot, de nem mindig tetszik neki a gerber. Egyébként teljesen jó, logikus, egyszerű, végigvezet a lépéseken.

http://rapid-pcb.com/" TARGET=_fnew>Rapid pcb