Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Kisamotors

Vajon mi okozza az alábbi hibát?

Martam ma egy konzolt, hat furattal.
8.2mm furat átmérő, 25mm mély, átmenő.
A felső síkban a méret egyezik, viszont lefelé szűkűlve kúpos mindegyik furat.
Magyarul a nyolcas csavart nem tudom átolni, félig megy bele, az alsó síknál kb. 2-3 tizeddel kisebb a furat átmérője.

ANTAL GÁBOR

Ha martad akkor az maróval készült . A tippem elhajlott rugalmasan a maró

remrendes

designr

Esetleg a kicsi hibák összeadódnak.Z tengely hajtás+z kinyúlás+maró hajlás.
Ha mind csak pár századot enged már meg is van a különbség

w0hgtwf3w

A G-kód mivel lett generálva ?
A leírt marás pont tükörképe annak a pályának amit a programok generálnak ha lyukat akarsz marni.
Fogásonként közelíti az átmérőt a véglegeshez.
Tehát az első fogás mondjuk 1-2 tizeddel kisebb aztán fogásonként emelkedik az átmérő (ebből következik, hogy csökken a véglegestől az eltérés) és az utolsó fogás lesz a végleges átmérőn.
Talán ezt nézd meg, lehet hogy itt a bibi.

zozo

Ilyen inkremetális furat marást melyik progi generál?
Ez az átmérő növekedés spirális furatmarásnál, vagy belső kontúr marás esetén van?

Ezt a lefele szűkülő kúposságot én is tapasztaltam már, bár csak pár százados mértékben, amit a maró/főorsó rugalmasságának tulajdonítottam.

Sz.József

Ellenirányú vagy egyenirányú marással készítetted?

Kisamotors

Kösz a válaszokat.
Én is a maró hajlására gondolok, talán az első fogásoknál még az is kisebb, de később, ahogy megy le, leoldalazza.

Egy simító fogás lehet megoldotta volna, de azt elfelejtettem.
A kódot Vetric-el generáltam, 0.4-es fogásokkal spirálisan megy le.
Ellenirányú marással, kínai egyélűvel. (Egyelőre ez van...).

Sz.József

Én kipróbálnám egyenirányú marással.
Legalább egy utolsó simítófogást... (egyenirányúba)

w0hgtwf3w

Szinte az összes progi így csinálja.
Generálj egy G kódot és látni fogod.
De a logika is úgy kívánja, hogy ha csak századonként is de mindig fogásonként menjünk a kész átmérő felé, mert így lesz teljesen pontos.

Kisamotors

Lehet én értelmezem rosszul. A Climb az ellenirányú, a Conventional pedig az egyenirányú?

Climb-el szép a felület, de a conv.-al keni az anyagot rázza a gépet, azt hittem volna ez a "kíméletesebb".

Martam egy 8mm-es furatot, azt simítottam 8.3-ra, de ugyan úgy megmaradt a hiba.

A felső síknál 8.30-8.35mm, alsónál pedig 8.05-8.10 körüli, pedig most csak 21mm volt az anyagvastagság.

Ami még érdekes lehet, hogy négyzet alakú profil marásnál is trapézt gyárt. (Oldalról nézve.) Ott is megvan ez a pár tized hiba, de talán nem ugyanannyi a két síkban.
Régen teszteltem, így nem tudom melyik hogyan...

A gép persze még félig kész, sokkal merevebb lesz reményeim szerint, így nem aggódom nagyon e miatt, csak nem nagyon értem.
Kösz!

Rabb Ferenc

Szerintem a nyak megfogásánál billeg az egész főorsód. Na nem látványosan, hanem csak úgy finoman.  

Milyen a főorsó (marómotor, fortuna stb) megfogása? Van egy képed róla vagy pontosan leírható? Tedd közzé valamelyiket...

zozo

Értem én, hogy logikus lenne, de amit én használok, pl. PyCam egyszerűbb feladatra, az biztosan nem, a CamBam elég jó, de az is ugyanazzal az x-y pozíciókkal és szerszám eltolással csinálja végig az ív marását, akár belső kontúrt, akár spirális fúrást végez. Más Cam progit nem szoktam használni, de ideje váltanom :) Majd megfigyelem a dolgot.

Sz.József

Ha jól emlékszem a "Climb" az egyenirányú...

zozo

Sztem próbáld meg ugyanezt a fúrást műanyagba, vagy fába, kis előtolással, kisebb z lépésekkel.
Így nem nagyon veszi igénybe a mechanikát, kiderül ott van-e a hiba.