Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

Elnézést. nem akartam az észt újra osztani, mindössze nem olvastam tovább.

keri

Impulzus szélesség modulációval csinálnám.
PWM kimenetet a Mach is tud a spindel vezérléshez. Ezt a jelet használva már viszonylag egyszerű tetszőleges erővel és helyen megoldani a problémát.
A konvertáláshoz nincs ötletem, képfeldolgozással nem foglalkoztam.

designr

artsoft fóruma..itt hasonló dologgal próbálkoznak..http://www.machsupport.com/forum/index.php/topic,16446.0.html" TARGET=_fnew>Laser plugin

nwmewgze

Köszönöm a segitséget!
Igen dotg-vel csináltam, de az elismerés nem teljesen engem illet egy ismerősöm csinált ilyen gépet és felnyomta a jutyubra amit megláttam és el kértem a teknikát!
Persze a kivitelezés gép épités prólgatások sora engem illet mire teljesen össze állt a kép, de szeretném tovább fejleszteni és ezért is kértem itt segitséget :)

ajpwg6jrn

Sziasztok.  
Van egy aszinkron motor, aminek nincs adattáblája. 3 tekercs kivezetése van. Olyan, mintha 2 tekercs lenne benne, amelyek az egyik végükön össze vannak kötve, mivel az alábbi ellenállásokat mértem: 1-2 között 20 ohm, 2-3 között 20 ohm, 1-3 között 40 ohm.
Fizikai méretét tekintve 100 W körüli motor lehet (áttétes, marógép asztalát mozgatja fel-le) Hogyan kellene ezt használni? (Frekiváltóra tenni így nem lehet.) Indítókondival kellene és az egyik tekercs a fő tekercs a másik pedig a segéd?
Nagyon fura nekem ez a motor. (Hogyan lehetett ezzel a Z tengelyt apránként mozgatni?) Most az a tervem hogy egy 24V-os DC motort odateszek és az majd megoldja, de ott faragni kell a mechanikát, emiatt jobb lenne ha ezt a motort valahogy értelmesen be lehetne üzemelni. Ebben kérném a segítséget hogy hogyan csináljam?

ANTAL GÁBOR

Korábban a Gamma gyártott olyan 2 fázisú aszinkron motort amit szervónak neveztek . Ennek az egyik tekercse sorban egy kondival kapcsolódott a hálózatra , a másik pedig változtatható váltakozófeszültségre volt kapcsolva . Speciális volt a forgórész  kialakítása . Áttétellel sok helyre beépítették .  Nekem van egy 60 W körülim . Valami hasonló megoldással működött a FÉG kazán keringető szivattyújának a fordulatszám szabályzása anno ( egy triakkal oldották meg a fesz csökkentést )  

ajpwg6jrn

Köszönöm. Így már értem.

Szalai György

Nekem sosem volt ilyenem, csak elolvastam az oldalt.

Biztos, hogy a leütések erősségéből adódóan van több átmenet a fehér és fekete között?
Az én olvasatomban a 256 bites szabályozás (vezérlés) az éppen szükséges ütőerő pontosabb beállíthatóságával, a koppantó hegyének életét hivatott meghosszabbítani.

Ha jól gondolom, a raszter-grafikus képben a pontosabban beállított, kisebb ütőerővel keletkező kisebb pontok, nagyobb pontsűrűséget tesznek lehetővé, ami a látszólagos árnyalatok számát és a részletgazdagságot növeli.

Az elektromágnes behúzásának ereje az átfolyó áram változtatásával szabályozható.
Az megvalósítható szabályozótrafóról táplálva, vagy a tekercsel sorba kötött áramszabályozó ellenállással is. De a korszellem szerinti kis veszteségű PWM vezérléssel épp úgy.
Az áramot csökkentve, nem csak az ütőerő csökken, hanem valószínűleg a leütés sebessége is, ami szerintem csökkenti a munkatempót.
Elképzelhető a tekercs számára olyan visszacsatolt szabályozás, ahol a leütés sebessége és az ütőerő egymástól némileg függetlenül is szabályozható, nem csökkentve a megmunkálás sebességét, de az már más kategória.

(Nem tudom értelmezni a „256-bittel is lehet dolgozni” fogalmat, mert ez extrém nagy szürkeárnyalat felbontást eredményezne.
Már 24 biten kódolva is megkülönböztethető több mint 16 000 000 (tizenhatmillió) árnyalat.
Szerintem itt inkább a 8 biten kódolt 256 szürke árnyalat lehet a valóság.)

VighLajos

Szevasztok!
Lenne egy kérdésem:
valami.CDR fájlokat hogyan lehet a Mach3-mal megetetni?
Ha igaz, ezek Corel-fájlok. Konvertálni kell jpg, vagy bmp fájllá, aztán LazyCam?
Próbálkozom a kis marógéppel...
Előre is köszönet!

nwmewgze

Szia György!
Próbálom linkelni  
http://www.sauno.ru/RU/xmain2/xmachinequality/

Igazad van 8bit 256 szürkeárnyalat (benéztem) :)
Szerinted Mezeileg (hobby) lehetséges ezt a teknikát koppintani?

Szalai György

Nézem a kulcsrészleteket.

A szoftverhez nem tudok hozzászólni sem, de szerintem a tükörgravírozó Hobbyisták megoldanák ezt is.

Azt írja, hogy a koppintó csúcsa egy 0,08-0,12 karát tömegű gyémánt, 90-120 fok hegyű kúpra köszörülve, aminek az élettartama kb. 15db 30x40cm méretű gránit kép. Azután újrahegyezés max. 4-szer, vagy kuka.
Ebből ami szerintem házilag is megoldható, az egyedül a kukába dobás. De megvehető készen, vagy elkészíthető szakműhelyben.

A vázat ilyen aluprofilból összedobni szerintem nem kihívás, ez rugalmas, csavarodik, tekeredik, beáll a helyére, mint egy gumi. Kapni hozzá itthon is bontott anyagot, hobbybarát áron, csavarokkal, elemekkel együtt. A vezetékekre egy-egy golyós kocsi elég, mert megmunkáló erő csak Z irányban van. Az egy kocsis használt sínek is erősen árleszállítottak szoktak lenni itt a fórumon.

Az előtolás kicsi léptető motorosnak látszik, ez kiszolgálja a kis sebességű és kis nyomatékú mozgás igényt, de az orsók biztos nem kottyanhatnak. A pozicionálásnak relatív pontosnak kell lenni a többi képponthoz képest. Abszolútban alig kell pontosság, hiszen mindegy, hogy a kép kisebb egy-két milliméterrel vagy nagyobb, vagy csálé vagy torz. Azt senki nem méri sublerrel.

Szerintem az ütőfejben és a szoftverben van a varázslat.

Szalai György

Szalai György

Végre találtam egy videót róla, amiben értékelhető géphangok is vannak.
Sokat elárul a fej és a motorok működéséről.
https://www.youtube.com/watch?v=PxyOgbIKCCI" TARGET=_fnew>https://www.youtube.com/watch?v=PxyOgbIKCCI

designr

4-5 fej verzió is van.régebben a z obeliski.ru-n is volt fönn rendelhető fej.Oroszok üttörők ebben is..
A hagyományos szolenoid felejtős mert nagy a tehetetlensége..mindenhol megpróbálják gyorsítani,a tömeg csökkentésével.szoftvert nem tudjuk utánozni..próbálkoztak a laser impact pluginnal..a fej mozgatására egy léptecs vezérlőt használva.
Másik megoldás amivel szintén szép eredmény érhető el a nagyfordulatú gyént fej.mint  a Galeks gépek vagy step cnc is csinált sokat.talán egyszerűbb a vezérlése..
kíváncsi vagyok egy ilyen fej szerintem eladható lenne hobby körökben..