Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Vigyázat, éppen most szívatott meg ebben a pillanatban egy kínai csipeszes 2x1 méteres műszer zsinór, ellenállása 2 ohm.

A múltkori 20 cm-s csipeszes drótnak is volt 0,5 ohm, amikor a léptetőmotornak a belső ellenállását néztem. Megszívatott az is rendesen.

Amikor utána néztem a dolognak, kiderült, hogy a csodásan réz kinézetű sodrott vezetéket vonzza a mágnes. Hát rezezett vasból van.  

Úgyhogy óvatosak legyetek ti is, mert itt most 2 V feszültség esett ezen a vezetéken nagy gyorsan.  
Jó, hogy gyanút fogtam. Meg is néztem, ezt is vonzza a mágnes! Ez is vasból van?!

Hiába, drága már a réz.

djfgekywd

Tényleg nem, de ha van egy jóképű 16 vagy 20A-es jó esetben kismegszakító, vagy olvadóbetét, ott mekkora zárlati energia tud kialakulni rövid idő alatt, ha jó a mögöttes hálózat?
A nullaötös MTK hamar le tud vetkőzni.

msas

Valamit biztosan keversz Lajos! Felcsévélve soha ne használj hosszabbítót, mert tekercsként mú
űködik, örvényáram keletkezik amitől melegszik a  
cucc! Elég hevesen! Legtöbb kábeldobra határozottan rá is írják, hogy csak teljesen letekerve használható!

svejk

No ezt a beírásod gondold csak át még egyszer! [#ejnye1]

msas

Hosszú évek tapasztalata, nem hiszem, hogy át kellene gondolnom. Minőségi gyártók határozottan tiltják a feltekert dob használatát

svejk

No azért az oda-vissza 20 m 0,5-ös MT kábel végzárlata esetén még a 25A C is gyorsabb lesz mint hogy az előbbi ledobja a bundát.  
Főleg ha tényleg jó a mögöttes hálózat és csak ez a kábel lesz a hurok meghatározó ellenállása.
Mennyi 20 m 0,5-ös vezeték ellenállása? 2 ohm körül lehet.

msas

Persze amin van hővédelem az leold, tehát nem olvad el de akkor is azt mondom, hogy le kell tekerni!

VighLajos

Egyetértek:
le kell tekerni.

svejk

De semmi köze a tekercshez meg örvényáramhoz. Csupán a vezetékek terhelhetőségéhez feltekerve egy kupacba.
Lásd trafószámítás, ott is a megenegedett áramsűrűség 2,5-3A/mm2 ellentétben a szabadon kifeszített huzal több mint 10A/mm2 terhelhetőségével.

A feltekercselt hosszabbítónak gyakorlatilag nem nagyobb az induktivitása mint a kifeszítetté, hiszen bifiláris tekercsnek tekintendő.

b4nm7gjvr

Az örvényáram a hülyeség az írásodba! Erre célzott Svejk!

A felcsévélt (kábeldobon lévő) hosszabbító, az gyakorlatilag ellenállásként (induktív tekercsként) működik, és a kábelkötegbe belépő áramerősség a kábelhurkok számával arányosan munkát végez, amelynek során a kábelmenetek egymást is melegítik. Ha meg a kábelmenetek száma 20 vagy annál több, akkor a kábel terhelhetősége egy menet terhelhetőségének ~40%-ára esik vissza....

VighLajos

...erről lenne szó!
[#eljen]

msas

Nagyon okos a google, kimásoltad egy Baranya megyei tűzvizsgálat leírását és villogsz itt vele

b4nm7gjvr

Én tanultam is nem csak másolok!

msas

Az örvényáram, lehet, hogy városi legenda, megmondom őszintén régóta így él a tudatomban, de ettől függetlenül ....

b4nm7gjvr

Akkor vezessed le te neked, hogy jött ki az örvényáram? Mondjuk akkor lett volna örvényáram, ha fém van a dob közepébe.....