Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Főorsócsapágyakat nem igen szerelnek szoros illesztéssel, ahhoz meg túl öreg a szerkezet, hogy ragasztva legyen, tehát aligha kell melegíteni.

Én azért kitekerném az orsó palástján levő lapolásból a körmöskulccsal oldható vakdugót.
Az én gépemnél pl. olyan helyen lehet egy belső anyának a hernyócsavar biztosításához hozzáférni.

jani300

És  tényleg ! #29389 ben lévő képen is látszik ilyesmi ![#eljen][#worship]

svejk

A szétszedéshez nem feltétlen kellhet, de nekem pl. ott lehet állítani a kúpgörgős csapágyakon is.

vjanos

Kösz a tippeket, nézem.

vjanos

Hm, észre se vettem... :(

nzwr4gyfk

A gyartok ilyen alkalmazasoknal (statisztikailag, hiszen a turesek ezt teszik valoszinubbe) legalabb atmeneti, inkabb szoros illesztest (K-P) irnak elo a kulso, es szorosat (k-p) a belso gyuruhoz is (orsocsapagyaknal). A FAG pl. >1 um interferenciat kovetel meg a tengely-belso gyuru illesztesnel. Kupos belso gyuru eseten is atfedest hoznak letre (tengelytol a feszekig) a belso gyuru megnyitasaval.  

Kettonel tobb csapagybol allo elrendezesekben lehet lazabb illesztese az elofeszitest biztosito kulso gyurujenek (hogy jobban idomulhasson a tobbihez), vagy ha az adott csapagy(ak) axialisan nem rogzitheti(k) a tengelyt.

A par 10 fokos melegites abban segit - felteve, hogy az anyagokat jol valasztottak meg -, hogy a csapagy konnyebben kicsusszon a feszekbol (ill. le a tengelyrol), minimalisra csokkentve annak igenybevetelet, karosodasanak eselyet a muvelet kozben.

jani300

A két mélyedés , lehet azért van hogy legyen hova tenni lehúzót a belső gyűrű leszerelésekor .

svejk

Olyanokat írsz mintha szakmabeli lennél, ezért szívesen olvasnék még Tőled.
De honnan jön ez az interferencia kifejezés a csapágyillesztéseknél?  

vjanos

Nah, ma annyira futotta, hogy megnéztem a körmöskulccsal kitekerhető vakdugót.
Annyira vak, hogy nincs is :)  
Kívülről volt odacsavarozva valami kerek, és annak a helye, ahogy körbekoszolódott  

svejk

Isten biza' nem akartalak megszívatni, bocsi. A képen tök úgy néz ki.

vjanos

Ugyanmár, élőben is úgy néz ki amíg meg nem kapargatom csavarhúzóval :D

000000000

Mi ebből a tanulság. Néha érdemes megkapargatni a felszínt.  
„Nem minden az aminek látszik.”  

designr

Cégnél mi az összes villanymotort,szivattyút szisztematikusan előre meghatározott időközönként mérjük, SKF rezgésdiagnosztika..
az elemzést nem mi végezzük..de a mérési diaggrammokon jól látható bármilyen akár apró eltérés..Az interferencia ha a laza illesztés vagy kiegyensúlyozatlanság miatt egy öngerjesztő rezgés jön létre..jellemzően nem azonos minden fordulaton.Tipikus mikor egy közepes fordulaton hajtott egység rezonál..nagyobb fordulaton a rezonancia megszünik..Ezek a rezgésdiagnosztikák sem mindenhatóak..belefutunk néha hogy a gyakorlott fül többet észre vesz..

000000000

random: véletlen   :)
dehát: "ismeretlen" "ismeretlen" "ismeretlen" "ismeretlen" mit vársz egy "ismeretlen" -től :)