Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

bocs, svejknek akartam írni :) mit hozott a "véletlen" megint...
senkivel nincs mit levelezni

jani300

Valami mélység jelző volt oda felszerelve , két illesztő szeggel .és egy csavarral :)
De a képről tényleg úgy néz ki mint egy vakdugó .

svejk

Persze, ebben és az elektronikai a vonatkozásában ismerem az interferencia kifejezést, de Random fórumtársunk ezt írja:

" A FAG pl. >1 um interferenciat kovetel meg a tengely-belso gyuru illesztesnel."

vagy előbb:
"Hogyne tartana, pl. a csapagyak interferenciaval vannak illesztve."

zozo

Interferenciának van olyan jelentése is, hogy összetalálkozás. Azt érti alatta, hogy 1um pontosságú az illesztés, tehát ekkora a hézag a találkozó felületek között. Gyakorlatilag találkozik a két felület egymással, erre mondjuk, hogy "húzósan megy rá" a csapágy a tengelyre.

designr

A csapágy illesztéseknél igy nem ismerem a jelentését.
Nálunk..pl hűtőtornyoknál a 30kw körüli motorok bizony elég pilicka spanolható tartószerkezetre vannak rögzitve..ha bármilyen kis eltérés..ventillátor kupos Y csapágy nem megfelelő beállítás.amit ékszíj átvisz..motor csapágyhiba..szíjtárcsa beállítási gond van, akkor ez a gyenge tartó rezgésbe jön..erre használjuk az interferenciát..

nzwr4gyfk

Sajnos sikerult jol felkavarnom a lisztet, pedig - mint kiderult - csak az angol nyelvu szakirodalombol rosszmazo "interference fit", "atfedeses illesztes,  kifejezest probaltam szandekommal ellenben meghonositani (a google szerint raadasul nem is elsokent).

A hullamok szuperpoziciojara asszocialva konnyu elkepzelni a dolgot: arrol van szo, hogy  

atfedessel (interferenciaval :) ) keszitenek egy illesztest, azaz a tengely atmeroje nagyobb a furatenal, a felulet folyamatosan kompresszioban van.  

A hivatkozott FAG doksiban min. 1 um atfedest irnak elo a tengelynel, ami a sebesseg es a meret fuggvenyeben no. Ha a tengely mozoghat a belso gyuruben, vagy a kulso gyuru a feszekben,  
- kiegyensulyozatlansag, vibracio lephet fel
- csokken a merevseg  
- oldodhat a kotes a tehetetlensegi ero vagy homersekletvaltozas hatasara
- stb.

Ahogy a kupos belso gyuruju csapagyaknal a kupra valo felszoritassal, a ferde hatasvonaluaknal is be kell allitani az orso es a haz meretviszonyait (ebben az esetben kizarolag a turesekkel), hogy a belso- es kulso gyuru ill. a gorduloelemek kitoltsek a rendelkezesre allo teret, praktikusan nemi elasztikus deformacio kereteben. Keszre szerelt allapotban igy alakul ki a csapagyelrendezes vegleges elofeszitese. Termeszetesen az sem egeszseges, ha tul szoros az illesztes, mert ugy abnormalisan megno a csapagy terhelese.

A melegitest azert ajanlottam, mert holegfuvoval joval konnyebb dolgozni, es nem igazan lep fel surlodas a csapagy gyuruinel, mint erovel lehuzva. Arrol nem is beszelve, hogy az evtizedek ota osszeszokott alkatreszeknek sosem art egy hasonlo kis segitseg. Persze tulmelegiteni sem erdemes, szerencsere nehany tiz fok mar elegendo.

Itt is irnak meg a temarol, http://users.atw.hu/szimszon/Gordulo_csapagyak.pdf" TARGET=_fnew>ez a doksi pl. valamelyik gyarto anyaga magyarul (mindegyik gyartonal meg lehet talalni ezeket az informaciokat).

nzwr4gyfk

000000000

sziasztok, a Mill Wizard milyen imput fileokat konvertál?

000000000

...vagy van olyan elérhető program, ami több mint 50 sort tud?

svejk

Aha, akkor csak önjelölt fordító akartál lenni? :)

Amíg Vjános cuccát elemeztük azzal az 1-2 ezres fordulattal és feltehetőleg kúgörgős vagy netán tényleg kúpos belső gyűrűjű hengergörgős csapággyal, addig még szemet is hunytam a szoros illesztésre.
De mivel hogy a FAG linken superpreciziós ferdehatásvonalú csapágyak vannak, az már kétes.
Az ilyen csapágyrendszerek tűrései sokkal precízebbek, és amit említetteél az előzőekben talán az az 1um a maximum lehet.  
Általában azonban az ilyen nagyfordulatú csapágyazás gyakorlatilag kézzel szerelhető olyan pontos az illesztés.  

A hőlégfúfós párszor tíz fokos melegítés pedig egy komplett összeszerelt csapágyazásnál smafu, mert egyben melegszik az egész, ezzel nem tudasz hirtelen hőt közölni, hacsak nem pl. alu a csapágyház.
A csapágyszerelésben is használatos indukciós  melegítőkkel viszont már van esély.

No de végül is mindegy, ezeken kár is vitázni mindig vannak kivételek illetve lehet az ember épp a kivételekkel találákozik többet.

Csak oldódna már meg Vjános orsószétszedése!!

svejk

Egyébként meg köszönöm, hogy vetted a fáradtságot a fordításra és megosztottad velünk!
Tehát ne kötözködésnek vedd az írásom, én inkább a tapasztalataimat írtam le.

vjanos

Köszi a drukkot :D

Hét közben sajnos nemigen érek rá nekiesni, szombatra meg beszerveztek valami találkozót... :)

remrendes

Volt itt regebben egy polimer beton vazepitesi kiserlet. Az eltunt vagy vegul megvalosult csak lemaradtam rola?

nonopapa

remrendes

Lehet. Ugy emlekeztem volt egy konkret gepepitos topik is. Azert koszonom.