Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Akkor ne is keresd, az övé túl precíz ehhez és kell nekei valami jeladó is.

Gondolom a PC-ből PWM jel fog kijönni vezérlésnek.

Van az IR-nek pegy faca kis oszcilláort is tartallmazó szinkronegyenirányítós FET meghajtója, mindjárt megkeresem. Már használtam jó kis cucc. Csak össze kell hozni a vezérlőjellel.

Miki2

A Mach3 tud PWM jelet is kiadni. azzal szeretném vezérelni.

svejk

Bocsi, azt hiszem félre beszéltem az előbb mint a sebesült katona. :(

Szóval én anno az IR2153D-t használtam ilyesmire és a felső FET-et használtam a szabadonfutó dióda helyett, igy sokkal jobb volt kis fordulaton a nyomaték. Ezt a motort akkor egy potival kellett vezérelni.

svejk

Aha... ha jól emlékszem a mach3 PWM kimenete csak pár száz Hz-ig jó, afölött nagyon fogyasztja a proci időt.  
Kár, mert 15 kHz-el akár közvetlen meghajthatnál egy félhíd FET vezérlőt és már meg is lenne oldva.

Miki2

Potméteres kapcsolási rajzom van, ha másként nem tudom megcsinálni, azt veszem elő.
IRFP460 fet, és MBR20200 schottky dióda lenne a végén.
Az osszcillátor egy 555 IC-vel van felépítve.

Miki2

svejk

Én visszalakítanám mindenféleképpen a mach3 PWM jelét analóggá.
Aztán egy fél LM393-al csinálnék egy 10-15 kHz-es fűrészjelet, a másik felét meg használnám az analóg jellel vezérelt komparátornak.  
Az így kapott 10-15 kHz-es PWM jellel közvetlen meg lehetne hajtani egy FET félhídvezérlőt.

No persze ez csak egy elméleti skicc, meg is kellene csinálni. :)

Miki2

Ez az a dolog, amit saját kútfőből nem tudok megcsinálni.
Az elméleti skicc mellé nincs véletlenül egy használható gyakorlati skicced?

svejk

Mondjuk mostanában kezdem én is belátni, hogy mach3-ra nem szabad marómotor vezérlést bízni mert elég bizonytalan. :(

6rk75uezn

Mår az Adok-Veszek-be beraktam de hátha mégiscsak itt több választ kapok,vagy legalább kapok.

Van egy ilyen variátoros mocim,kicsit mesélhetnétek róla.  
Freki váltóra kötve (230V) Deltába szépen felpörög de a tengely nem indul meg.  
Ugye ez egy variátor hajtású aszinkron moci lenne,de mit keres benne a kefe?és hogy indul?

6rk75uezn

Bocsánat,a képek lemaradtak:

svejk

Rendes 3 fázisú motor és a variátor működtetésére van benne egy 60 V-os DC motor, ezért vannak benne a szénkefék.

6rk75uezn

Tehát ha jól gondolom akkor kell neki a 60V és csak akkor fogja elinditani a tengelyt.
Mire használnak ilyen motort,milyen előnyei lehetnek?

6rk75uezn

Vagy ez akkor olyasmi módon adja le a hajtást mint a robogókon a variátor  kerekekre?

000000000

Sziasztok, 0,5 m2 Mtk kábelt hány wattos motorral terhelhetek 220 V-on?