Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Gránit asztal kapható a Sidex kft-nél max méret 4000*2000*500 mm  
Találtam 0 pontossági osztályba sorolt használt asztal 800x600mm (800 EURO) ;)
Szerintem Péter ennél olcsóbbat szeretne.  
Péter, egész pontosan mire szeretnéd használni?

bmejdz9nu

A mérés talán egyszerű...
A lineáris vezetéken tolom a a kocsit rajta a 0.001-es digitális Mitutoyo 543-452-as... :) Egy kicsi de spéci Noga talapzaton...
Nade mihez képest...
Szerintem... Ezen a leendő gépen 35-ös vezetékek leszenek 2x1500mm és két-két kocsi rajta...(újak)
A felfogató lukak 80mm-enként vannak rajta...
A sín gyakorlatilag mint egy híd kb. 40x40mm-es bakokon lesz...
Így hézagolókkal tudom beállítani... (síkbamarni 1500mm-en számomra pontosan lehetetlen...:)

Az, hogy a 35-ös sínek felesben* "kvázi" a levegőben lesznek szerintem nem számít, mert a sín nagyon "bika" azaz sok-sok tonnához való... ami persze nem lesz...
(*40x40-as tartó bakok, 80-as furattávolság)

A lináris vezeték majdnem jó önmagában is... de csak majdnem... tehár nem sokat kell alápakolni... a század mm-es osztásonkénti hézagoló lapokból...

Ilyet szereztem a leendő méréshez: (Mitutoyo 543-452)

http://www.discountgage.com/mmGAUGES/Images/543-452Bsquare.gif" border=0>

2vkx6unz

Péter egy sín önmagában sem pontos igaz én csak a HiWin katalógust néztem és ott is több pontossági osztály van. Meg van adva a mérettűrés, és egyenességi tűrés is. Gyakorlatban azt ajánlják, hogy az egyik sín egy kellően egyenes mart/köszörült felülethez legyen illesztve a másik sín pedig ehhez legyen beállítva. Magyarul nem úszod meg, hogy az a hely ahova a "etelon" vezető kerül precízen legyen megmunkálva. A módszereddel csak a két vezető párhuzamossága biztosítható az egyenessége nem. Ha a vezető nem lesz teljes hosszában alátámasztva akkor miért érdekes ilyen pontossággal az egyenessége?
Első körben arra kell módszert, mérési elvet, elrendezést találni, hogy a bázisként felhasznált sínt kiegyenesítsd. Persze az is kérdés melyik oldalát vagy oldalait.

bmejdz9nu

Tudom ezt... csak 1500mm-en nem tudok mart/köszörült felületet csinálni...
Az hogy nem teljes hosszába... a 40mm-es "szabadonlógás"  szinte semmi egy ilyen erős vezetőnek...
Az egész gépnek nem kell erősebnek lennie mint egy BF20-nak... csak nagyobbnak, pontosabbnak... :)

Farkas Ádám

Ezt fel tudom ajánlani, szerelvények nélkül, köszörült felület bazi nehéz öntvény talp, tudom ez nem olyan pontos...:)http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/lin/DSC09950.JPG" TARGET=_fnew>kép1
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/lin/DSC09951.JPG" TARGET=_fnew>kép2
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/lin/DSC09953.JPG" TARGET=_fnew>kép3

bmejdz9nu

Mint látható az eddigiekből... Én nem nagyon szeretek felhasználni "félkész" elemeket...
Sajnos ekkor sok kompromisszumot kell kötni...
És csak első ránézésre takarítható (lenne) meg idő...

Farkas Ádám

nem fehasználni gondoltam csak hátha a méréshez tudod használni a felületét, kölcsön is elviheted[#circling]

000000000

Szia Péter!
Régebben már írta valaki, hogy a lin. sin két végére teszel a síntől elszigetelve egy-egy mérőhasábot,kifeszítel rajta egy vékony acél citerahúrt és egy mérőhasábot, mely magassága meg van növelve a szigetelő anyag vastagságával végighúzol a sínen és abakoknál addig raksz alá hézagolót,amíg a mérőhasáb a citerahúrhoz nem ér, amit elektromosan tudsz indikálni egy izzóval és egy laposelemmel.Talán használható, kérdés, hogy milyen pontosság érhető el vele? Próbáld ki!

hduf42fua

T. Péter ! Mindegyik ötlet kiválló,de a "lézer" szó egyikben sem szerepel.A lézeres vízszintkijelölővel a bázisponttól kiindulva a tárgy mindegyik részét pontosan ki lehet mérni akár század mm pontosan. DE EZ CSAK GONDOLAT ÉBRESZTŐ !!

ÜDV

4um5b65d

Ha ezekre az építőipari lézeres szintezőkre gondolsz akkor az nem fog menni....

4um5b65d

Péter nem akarnál 2db 40-50-es köszörült rudat gyártatni vagy vásárolni, mert akkor meg lenne oldva egyszerűen a problémád.....

ra8nsmk6w

Elérhető árú lézereszküz ami erre a mutatványra képes? nagyon szkeptikus vagyok. Ahogy már itt az elöbb leirták ez a müvelet gyötrelmes és hosszan tartó, más részein a világnak is.

airfoil6205

bmejdz9nu

Itt azért rátapintottál egy dologra...
Hajtjuk ezeket a drága lineáris vezetékeket...
Igazából azt sem tudjuk, hogyan feszítsük azaz csináljunk egy század pontos referenciába mart helyet neki...

Ezzel szemben...  
egy "méretben jól eltalált" köszörült rúd talán pontosabb lesz (lenne) a végére...
Az Ebay-on lesegettem pl. Rexroth vagy SKF pl. 80-as lineáris csapágyakat... tehát a "nagyok" is használják...

Na persze itt 1500mm-en egy 200-as átm. is elkelne :)

Robika37

Üdv az Uraknak !

Az átm. 40-50 mm-es rudak szerintem ebben a témában alkalmatlanok. Dolgoztam palástköszörün
1000 mm feletti hossznál két csúcs között mérhető belógása volt. Ezt ellensúlyozta megmunkálás közben a szerszám "nyomása" igy többé kevésbé párhuzamos lett már köszörüléshez képest, de báb nélkül nem biztosított századon belüli pontosságot.
Nem elfeledhető szerelés közbeni bázis pontossága amiről itt tulajdonképpen szó van.
Az új "komoly" szerszámgépek vizszinbe állítása olykor egy műszakot is igénybe vett, csak utánna tudta az elvárható pontosságot.
Ehhez tartozott a komoly gépalap a bele betonozott, dübelezett rögzítő elemekkel.
De ez már régóta nem hobby
Kedves Péter az alapkoncepciókat kellene jól pontosan megfogalmazni....mert lehet hogy egyszerűbb lenne bizonyos alkatrészeket legyártatnod, pl. a váz bázis részei síkba marva köszörülve.
További szép napot!
Robi