Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

A leendő szánszerkezeted mellé teszel egy U vasat ami mindkét végén be van fenekelve és csak a teteje nyitott. Az alját teljesen elszigeteled elektromosan a gép többi részétől. Ezt megcsinálod a másik oldalon is aztán kifúrod az alját mindkettőnek és összekötöd egy gumicsővel. Majd feltöltöd vizzel. A közlekedő edények fizikája segítségével van egy tök vízszintes folyadék felületed. Aztán innen már a fantáziádra van bízva hogy miként tudod egy mérőhasábra vagy élvolnalzóra rögzített nagyon pici tűvel elektromosan érzékelni a tűhegy vízfelülethez érését.

rbbhbyvfs

szerintem a felületi feszültség több miliméter hibát vihet bele...
Avagy felkúszik a tűre a nedvesség, amikor húzod kifelé.

4um5b65d

gondolod, hogy egy gombostűvel nem lehet 0,01-ra megközelíteni egy álló víztükrőt ???
Dehogynem ! Ha ezt a tűt egy mikrométer pofájára rögzíted, akkor tekeréskor az első impulzus az ami számít....onnan leolvashatod az értéket. Én ezt a módszert amúgy használtam vagy 10 éve már, de egy kicsit másképp. Usztattam a víz tetején egy fém tálat és azon egy élével felfelé állított élvonalzót. Felülről egy tűvel közelítve és az egészet oldalról megvilágítva plusz egy lencse a túloldalra aztán egész jól látható a dolog. Esetleg diavetítőt odaszerkesztve a falon egy jó nagy képet látsz.

4um5b65d

Egyébként most jut eszembe....ha jól tudom akkor a felületi feszültség csak akkor jön létre mikor már a tárgy elektromosan érintkezik a vízzel....Vagy rosszul tudnám??? Azt hiszem ilyenkor már nincs köztük légrés.

rbbhbyvfs

Nem tudom, nekem ez nem tűnik túl reprodukálható mérésnek. De ha te mondod, hogy ez okés, akkor legyen,,,,

4um5b65d

Pedig a folyadékfelület az nagyon-nagyon egyenes dolog....érdemes számításba venni. Még a síküveget is így gyártják, hogy olvadt fém tetején úsztatják.... azért lesz sík a felülete.

rbbhbyvfs

Nem a siksággal van a probléma, mert persze, hogy az, csak a reprodukálható méréssel....

ebalint

Hát ezt valóban nem jól tudod.

Teljesen más dologról van szó.

ebalint

Az általad kívánt hosszban biztos van rá mód, hogy egy nagyobb gépen a kívánt pontossággal -talán síkköszörű - legyártson valaki egy masszív acélból egy "egyenes" idomot.

Ha ezt a pontosságot dokumentáltan akarod, akkor gondolom annak meg kell fizetni az árát.

.

bmejdz9nu

Köszönöm az ötleteket...
A víz... az vízszintes... hogy felületi feszültség ne legyen ezen kellene filózni...
Azaz önteni hasonló "folyadék" anyagot ami kikeménykedik?  
Fagyasztani a vízet a méréshez:)

Az öntött üvegnek még utánna járok...

ebalint

Péter!

Van pl. önterülő padlókiegyenlítő, de :

Neked a 0,01 mm pontosság kell.

Nem hinném, hogy bármilyen megszilárdult folyadék, beleértve az acélöntvényt, vagy esetleg a platina-iridium ötvözetet is, sőt véleméynem szerint az üveg is ez a kategória, az 1500 mm hosszban hozza a kívánt pontosságot.

D.Laci

„hogy felületi feszültség ne legyen ezen kellene filózni...”  mosogató szer…
Vedd számításba a föld ívét… elhanyagolható de…
Szalagfűrész lap élét nézd meg… hátha…
A letapogatott felület a CncGraf –nál felejtős…. gondolj bele..  pl.: van egy több mm eltérés az (kizárt de…) asztalban ráteszel egy etalon síkot és szépen bele másolja az asztal hibáit. Ez csak úgy jó, ha minden egyes anyagot bedigitalizálnál. De ehhez tökéletes gép kell, akkor meg minek? Max. ha nyákot gravírozol, de egyesével mindet digitalizálni…

2vkx6unz

Elgondolkodtam a kérdésen és a legnagyobb problémának a mérést látom vagyis Péter hogy fogja megmérni - átvenni - az elkészült 0,01mm pontosságú egyenes idomot vagy idomokat?
Síkköszörűvel lehet gyártani egy megfelelően egyenes idomot, de az csak a köszörűn lesz egyenes amint felemeli, önmagában deformálódni fog. Vagyis ha mozgatni, szállítani akarja akkor biztosan nem azt az eredményt fogja mérni mint amit azon a gépen amin legyártotta. Egy ilyen precíziós anyagból és megmunkálással készült idomszer horror árban lesz. Ki kellene deríteni milyen módszerrel lehet ilyen pontossággal mérni ekkora méretben és akkor bármilyen anyagot be tudsz állítani a kívánt pontosságra az adott helyen egy adott időre.  

D.Laci

2db dűbel a falba,  (vagy I gerenda a hordozóhatóság miatt)valami speckó huzal, fém,  kompozit… kifeszíteni majdnem szakadásig… :)

dg8n4i8x

Lehet kapni kalibrált gránit darabokat, persze az arany olcsóbb... :) Nálunk a mérőgép talapzatában 4m-en 0,02mm van... A pasi két napig játszott vele mire belőtte, persze ez egy négytonnás öntvény darab ami 8 állítható lábon áll... Ha lenne olyan jófej vezetőségünk mint amilyen nincs, akkor ott megoldható lenne... :(