Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

motion

Sziasztok!
Felkértek, hogy készítsek el egy élvilágítós utca táblát. A Plexi-t (5mm)adták hozzá, de nem tudták megmondani hogy milyen fajta.
Kérdésem pedig annyi lenne, hogy milyen szerszámmal szokták (célszerű) készíteni.
Én saját meglátásom szerint egy gravírtűvel készíteném ( mondjuk 45 vagy 60 fokossal úgy 1mm mélyen), de mivel nem értek hozzá ezért inkább szeretném kikérni a hozzáértők/szakértők véleményét.  
A segítséget előre is köszönöm
Motion

000000000

Üdv! Zsír új vok a témában,szal szeretnék érdeklődni,hogy lézerrel tudok-e olyan pontosan vágni,mint a huzalszikrás technikával?

Mert az lenne a lényeg,hogy a huzalszikrás megoldást szeretném meggyorsítani,de a pontosságnak meg kellene maradnia.
Mi lenne ide a megoldás?

Köszi mindenkinek! GeGeee

2nbj3n5m

Csináld 90 fokossal,ahol a fény belép polirozd.
a többi oldalt leszokták ragasztani és igy csak
a gravírozott betűkön fog a fény kilépni.
Éles késsel húzzd a plexi szélét majd finom
csiszolópapirral polirozd(vízesen)
Jankó

motion

Akkor nem jártam messze az igazságtól.
Polírozást már csináltam régebben.
Nagyjából ezzel a módszerrel, de én még a végén egy acetonnal finoman átitatott vászon törlőkendővel is jól megdörzsölgettem.
Nekem csak így lett igazán szép víztiszta.
Köszönöm a segítséget.
Üdv.
Motion

Motoros

Sajnos nem lehet mert akkor már minden huzalszikrás csődbe jutott volna. :))
Az igaz hogy a lézer is kb 0.2..0.3 mm vastag rést vág, mint a huzal, de a vágás merőlegessége, felületi finomsága nem felel meg az igényesebb kívánalmaknak ( pl szerszámkészítés)

Motoros

Valahogy melegítéssel is tudják polírozni a plexit...úgy tudom. Ez talán gyorsabb megoldást ad.

000000000

Igen, az ismerős is szerszámkészítéssel foglalkozik. :)

Amúgy nincs valakinek eladó lézere,vagy valami jól átlátható terve ilyen építéséhez? Mert amit itt találtam angolba az nekem annyira kínai hogy már majdnem német. :)) Szal a lényeg az,hogy hülye vagyok én ahhoz.

000000000

Van egy lézer topic-onk is, olvasd át előszőr!

bmejdz9nu

Adjatok tippeket, hogy tudok egy 1500mm-es század mm pontosságú egyenest szerezni ill. csinálni, létrehozni referenciának...

Ami nem tudja, tesztjeim szerint:
- Lineáris vezeték (új)
- Üveglap (ami nekem van itthon) lehet, hogy öntött üveg kellene?
- Gránítlap a sírkövestől...
- Alu Profil
- 400mm-es derékszög az ok... de kicsi...

Lehet, hogy pl. epoxiból kellene öntenem?
(jó tudom... De a föld átmérőjét ismerjük mint hibatényezőt :)

Hogyan lehet egy egyenest pontosan, századra  tesztelni? Ha nincs referencia?  
Valami trükkös megoldás létezik? Optikai? valami... bármi...

airfoil6205

Valami lézeres szakemberrel konzultáljál, nem valószínű, hogy 1 tonna tömeg alatt van valami ami század pontosságú lenne függetlenül a környezeti hőmérséklettől ezen a hosszúságon.

ebalint

Amit én láttam kb. ilyen hosszban :

Két db I gerenda előzőleg síkba marva, alul-fölül.
Ez került fölrögzítésre egy asztalra, amin síkba kellett állítani az egészet, hogy ezen aztán a későbbiekben a szerelendő elemeket szintén síkban lehessen összeszerelni. /csavarkötéssel, nyomatékkulccsal./

Először ilyen-olyan vízmérték, - közte tényleg precíziósnak mondható is/ meg ún. szakik, akik kellő időt rászánva kiszintezték.
Ezen az istenért sem lehetett a megfelelő tűréssel dolgozni.
Ezután erre szakosodott cég, 2 fővel megjelent, lézeres mérőkészülékkel, erre a munkára való jogosítványokkal. Több, mint 8 órát dolgoztak, mire beállították, de még ezután is ki kellett egy ízben jönniük.

Ha érdekel a dolog, akkor a cég elérhetőségét meg tudom kérdezni.

Üdv.

bmejdz9nu

Én csak valamihez képest akarom a következő nagy gépemet "belőni"... de nem találom az igazi megoldást...  
az "elméleti - gyakorlati" egyenest... :)

Antalnak is igaza van... hőmérséklet...

ra8nsmk6w

Szerintem elöbb lesz örökmozgó mint egy minden igényt kielégitő sik felület. De a fő probléma nem az egy sik hanem kettő vagy több és az ezen sikok egymáshoz valő viszonya. Vannak girbe-gurba sinek ezeket kellene szoftveres úton kiegyenesiteni. Ilyen megoldások már léteznek, legutobb a csillagászati távcsöveknél olvastam.

bmejdz9nu

Hát ezt csak az új Windows-os CNCGraf tudja...
Azaz az asztalt letapogatja és a Z-t korrigálja... Kár, hogy a WinPC-NC ezt nem tudja...
De írok a Lewetz-nek... hátha belerakja...

000000000

A két végén egy-egy görgővel alátámasztott kifeszített citerahúr. Aztán egy, a görgők átmérőjével azonos méretű raportert ellenfényben végigtolsz alatta. Az eltérés a tükröződés miatt dupla méretűnek fog látszani, tehát elég jól követhető a hullámosság.