Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Az email címedet csak Varsányi Péter tudja lecserélni http://sgforum.hu/userinfo.php?azonosito=hobbycnc&uuserid=1157665821" TARGET=_fnew>itt tudsz írni neki

88ww5s6y

hyuekyh7a

Véleményeket kérek,
Adva van egy 32x20mm golyósorsó hossza 3000mm valamiért még nem derült ki miért de ha középtájon jár az anya akkor beremeg az orsó, anya van meghajtva a max fordulat kb. 1000f/p  
Eléggé ki van feszítve az orsó (szerintem), a csapágyak újak amiben az anya forog.
Merre változtassak? Növeljem az átmérőt és az emelkedést, vagy csökkentsem az átmérőt hogy még feszesebb legyen és az orsót forgassam mag az anya legyen rögzítve?

000000000

Ilyen hosszon az anya forgatása a legjobb megoldás. Ezt jól készítetted. Orsóforgatással rontanál a helyzeten.  
Az orsó átmérő is kb jó. Bár lehetne valamivel nagyobb az átmérő.  
A problémát valószínűleg a kiegyensúlyozatlanság okozza. Az anya és vele forgó részeket kellene ki centíroztatni.  
Sajnos a centírozatlanság tönkre teszi az anyát és az orsót is.  

Érdekes lehet, az orsó menetemelkedése. Mennyi?

Béni

Az anya alkalmas a csapágyazásra és a forgó használatra?
Alapesetben a menet és a külső palást pontos együtt futása nem előírás (vagy csak nem foglalkoznak vele).
Én arra tippelek, hogy a csapágyazás nem egytengelyű a menettel.
(A kiegyensúlyozatlanság pedig szinte biztos, ha nem forgó alkalmazásra tervezett az anya. Daniba60 +1)

remrendes

Van erre valami okolszabaly, hogy milyen hosszusagnal milyen atmeroju orsokat erdemes hasznalni?

000000000

Nem tudok ököl szabályt rá. Sok tényező játszik. Csupán a tapasztalatomra, és megfigyeléseimre hagyatkozom.  
Megfigyeltem gyári gépeken, hogy 3000 – 3500 mm körül, 10 mm menetemelkedésnél. Általában 35 – 40 mm átmérőjű orsót használnak.  
CNC gépek javításakor, átalakításakor. És más alkalmakkor megfigyeltem ezt, azt. Meg azt is, hogyan működnek, viselkednek.  
Egy sorozatgyártott neves gép sok okosságot el tud árulni. Ott, biztosan vannak, akik kiszámolják mit, hogyan kell.  

Az anya hajtott rendszernél fontos az orsó megfelelő feszítése is.  
Persze több féle trükköt is lehet alkalmazni, remegés ellen. Menetemelkedésekkel, és áttételezésekkel. Hogy mégis megfelelő sebesség legyen. Amiket az adott géphez kell, lehet alkalmazni.  

A lényeg az lenne, hogy a lehető leg kevésbé hajoljon le. Ezt a cél szolgálja megfeszítés is.  
Egyébként, mindenféle bajok jönnek.  

Egy tanúságos történet. Láttam egy olyan házi építésű gépet, hogy 3000 mm körüli hosszra 20 mm –es hajtott orsót raktak. 500 körüli fordulatnál kihajlása meghaladta a 10 - 15 millimétert.  
Meg is szorult az anya, az orsón. Nem tudott végig menni.

Kiszámolni nem tudom. De a nyitott szem, a logika, és a tapasztalat, együtt. Elég jól használható.  

000000000

[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

s7manbs8

Legjobb lenne súlytalanságban dolgozni, ott nem hajlik le semmi a saját súlyától. :)

Zozi

Van sok ököl szabály, de ahhoz sok minden körülményt ismerni kéne. Ez egy egyszerű kis útmutató. Nem teljesen tökéletes és tér ki mindenre, de elindulni megfelel. http://www.gbi.bgk.uni-obuda.hu/oktatas/segedanyagok/gepelemek/Esti_Mechatronika/Mechatro_szerk_prez3_100224_jav.ppt  
a ki/lehajlás pedig a levezetett képletek segítségével könnyen megoldható.

http://web.uni-miskolc.hu/gepelemek/alkalmazottak/ng/tengelyek_lehajlasanak_szamitasa.pdf

000000000

remrendes

000000000

Erre élvezel modi?
Akkor hajrá!

A törölgetésedtől meg fognak világosodni?
Tuti, hogy nem.
Szerintem, te se tudod, hogy miről is van szó.
Persze, véleményed attól még lehet.

000000000

Nem kéne ezt a moderátor dolgot valami minimum IQ -hoz kötni?

designr

26946.-26947. Bent kéne hagyni ezt a két hozzászólást..Lássa mindenki mi a mérce nála.