Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!  
Hátha itt válaszol valaki.
Hozzájutottam egy kis aranyos TB6560-as vezérlőhöz, az lenne a kérdésem hogy van az S2 kapcsoló (stop current)50% 20% ez gondolom a tartóáramot kapcsolja, de mit csinál az S5 S4 (decay setting) 0% 20% 50% 100% ?http://kepfeltoltes.hu/150818/IMG_2499_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>http://kepfeltoltes.hu/150818/IMG_2500_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Kelepeisz Lajos

Az agyam eldobom, a képeket betettem a végére erre megkeveri az oldal az egészet.[#violent]

4ybj8h3c8

Valaki biztos kijavít ha nem OK, de én valami olyat értelmeztem a doksiból, hogy hány órajel alatt veszi vissza az áramot.

s7manbs8

Az a motor tekercs áramainak a lecsengetését változtatja, minél nagyobb, annál gyorsabban lefolyik az áram amikor kikapcsol a hajtó FET, gyorsabb mozgásnál, ahol nagyobb a kapcsolgatá frekije, ott nagyobb lecsengést érdemes állítani pl.

Kelepeisz Lajos

Úgy halottam ezzel a funkcióval hamar ki lehet nyírni az IC-t, ha csak nagyon lassú mozgásokat fog végezni a motor, mivel egy enkóderrel fogok neki impulzusokat adni, akkor hány százalékra érdemes állítani?

Kelepeisz Lajos

Találtam egy leírást, lényegében ugyan azt írja amit mondtál, ezek szerint nekem 0%-ot érdemes beállítani, mert itt a motor járása is jobb.

"Az áramredukció gyári beállítását nem érdemes állítgatni.
Áramredukció lényege: a motorban felépülő mágneses teret milyen módon,
mekkora gyorsasággal akarjuk leépíteni.
1, Lassú fordulat esetén lassú lecsengést érdemes alkalmazni. Ekkor a motor járása
egyenletesebb, csendesebb.
2, Gyors fordulat esetén gyors lecsengést érdemes használni, ezzel gyorsíthatjuk a
motort, cserébe a lépések darabosabbak lesznek a motor rezonálva fog járni,
melynek a mechanika fogja kárát látni, illetve lépésvesztés is létrejöhet.
Mivel a hobbi kategóriában szélsőséges az üres-járási és a megmunkálási sebesség,
így ezzel a móddal nem érdemes kísérletezni, mert bizonyos frekvenciákon durva
lépésvesztések jöhetnek létre."

svejk

"Mivel a hobbi kategóriában szélsőséges az üres-járási és a megmunkálási sebesség,
így ezzel a móddal nem érdemes kísérletezni, mert bizonyos frekvenciákon durva
lépésvesztések jöhetnek létre."  

Hmm... talán pont ezért lenne vele érdemes kísérletezni.
Igaz, hogy a Mach3 sajnos nem ad ki ilyen kimenőjelet, amivel azt a funkciót közvetlen lehetne kapcsolgatni, de talán érdemes lenne egy kis kiegészítő áramkört készíteni, ami a kimenő step jelek alapján automatikusan megcsinálná az üzemmódoknak megfelelő átkapcsolásokat.

Mert ugye a HobbyCNC-s világot a kísérletezés viszi előre. :)
Tisztelet a kivételnek, akik tanuln(t)ak.

B.Zoltán

Tanulságos kis videó a Decay-ról.
Kár, hogy a TB-nél a teljes hullámra csak egy típust enged beállítani , pedig a felfutó és a lefutó részre más beállítás kellene.

https://www.youtube.com/watch?v=Wf8rN3bV8XM&feature=endscreen&NR=1" TARGET=_fnew>DECAY

svejk

Már többször olvastam itt a fórumon, Te elég jól beleástad magad ezen vezérlők világába. [#eljen]

Pár szóban össze tudod foglalni a videó konzekvenciáját?
Sajnos én nem értem az angolt. :(

Csuhás

Neked (is) találták ki a feliratozást, majd annak automatikus magyar fordítását. Nem egy csúcs de azért érthetőbbé teszi a videót. ( Alul a felirat ikon majd a beállításoknál a fordítás magyar nyelvre )

B.Zoltán

Sajnos ezt az emberkét elég rosszul érti a fordító én is fiam segítségével ,és a TG IC kísérletezéseim során kezdtem valamit érteni a decay-ból.

Sajnos nem tudom tudományos alapossággal elmagyarázni , de a lényeg talán az , hogy a motor tekercs áramainak a lecsengetését a TB ic  úgy csinálja , hogy vagy összezárja a tekercs végeit önmagával , vagy ellenáramba , fodorított polaritásra kapcsolja , és ezt különböző órajel hosszúsággal variálva.  

Amikor a szinusz hullám lefelé megy a (videóban
is látszik) a motor fogórésze a pólustól távolodik ilyenkor a fast decay vagyis az ellenáramú gyors kapcsolás a hatásos , mert a forgórész mozgása , mágneses mezeje az állórész teker feszültségét növeli és még nullára sem tud csökkenni , bizonyos esetbe.Ezt lehetne tovább gondolni , lengések , indukáltfeszűltség.

Viszont , amikor az állórész pólusa felé megy ott (szinusz fölfelé) ez a ellen kapcsolás fölösleges fékező hatású ott elég a slow decay , ami csak a tekercs végeket zárja össze és így csökkenti a tekercs lengéseit.

Nagyon röviden és nem tudományos alapossággal , ezt értettem meg a decay működéséről.
Most arról nem beszéltem , hogy ezek a kapcsolgatások , akkor történek amikor az áram értékek elérik az előre meghatározott értékeket , és ki be kell kapcsolgatni akár 20khz-nél gyorsabban.                              

Oszcilloszkóppal nézve a TB ic-t a fast decay módban csendesebben megy , és olyan szépen látszik , hogy megjelenik az ellen oldalon , az eredeti szinusz hullámmal szembe  az ellen kapcsolás szinusza.

Bizton van aki ezt érhetőbben eltudná és persze pontosabban magyarázni.
Persze , ha valami nagy ostobaságot is írtam azt javítsátok ki.

B.Zoltán

Elnézést át költötte a javító prg.
fodorított = fordítot
TG =TB  teker = tekercs  stb.
Kár ,hogy nem lehet utólag javítani.

s7manbs8

Nem tudom, de ha annyira univerzálisan, automatikusan jól lehetne ezt csinálni, az IC-kbe miért nem építik bele.

4ybj8h3c8

Érdekes dolgok ezek.
Ötletet adtál, Neogen vezérlést kicsit átalakítom.