Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Azt az eszközt ami az encoder A/B jeláéből step dir jelet csinál azt quadratura decodernek hívjál. Az egyik megoldás a linkelt IC ( Varsa árulta anno mert a A300 elejébe kellett.) A másik megoldás diszkrét alkatrészekből ( D flip flop stb ) összerakni . DE !! Is Varga csinált egy Pic es quadratura dekódert egy 8 lábú kb 150 ft os pic cel. Nálam sikeresen működik egy MPG jeléből csinálok step dir jelet . Vagy veszel egyet Istvántól vagy ha nincs neki de hozzájárul akkor (az engedélyével)felprogramozok neked egyet ( Pic em azt hiszem van, és a hexat legrosszabb esetben elkérjük tőle . A szellemi munka értékét meg lerendezed vele ..

ANTAL GÁBOR

Tibor! veszek egy encodert és az egyik csatornáját kinevezem stepnek . Egy asztalt szeretnék emelni vele . Jobbra csavarom az encodert emel ,balra csavarom akkor is emel ! Túlemeltem basszus csinálok egy kézi dir váltást  ( jobbra süllyeszt , balra süllyeszt ) túlsülyedt  basszus ! Jöhet a dir váltás .

Kelepeisz probléma megfogalmazásában benne volt idézem :  
" és arra forog amerre az enkóder forgatom."

Azért ergonomikusabb lenne a javaslatom szerinti pic es quadratúra decodert bevetni  

Sz.József

""veszek egy encodert és az egyik csatornáját kinevezem stepnek""
A másik csatornát kinevezed dir-nek és már működik is...
Amennyiben figyelembe veszed a #26818 bejegyzést.  
Miszerint: amennyiben eltekintesz az irányváltási elektronikus hibától ami emelőnél nem számít...
Én úgy vettem ki, Tibor erre utalt. (ha rosszul értelmeztem, akkor bocs... [#wave])

000000000

Gábor!
Ennek légyszi fussál neki megint, egyre több műszaki értetlenséget, és súlyos szakmai tévedést tapasztalok az írásaidban .... Amit írtál, sajnos nem úgy van, ahogyan gondolod. Miért menne csak egyirányban ?????

ANTAL GÁBOR

Ok, értem  (nálam nem volt megengedhető az irányváltási hiba sem azért használok quadratura decodert )  Azt hittem és írtam is hogy csak az egyik csatornát használja és kézi dirt alkalmaz.
Mit tippelsz jönni fog a dörgedelmes kiigazítás T45 részéről ?  

ANTAL GÁBOR

Sokat hezitáltam és már meg is jött . ( írásaidban = többesszám tehát úgy általában ...)Mint írtam nekem az jött le hogy csak az egyik csatorna van használva és kézi a dir

000000000

A 26818-ban én világosan ezt írtam:
".. az encodert csak rákötöd a step-dir bemenetre.." Nem azt írtam, hogy csak a step bemenetre.

Arról én nem tehetek, hogy hit és előitéleti  alapon nézed a soraimat újabban te is, és nem jól érted, és erre a téves teóriádra építve aztán engem kezdesz el kritizálni.
Az ilyen stílus kapcsán ne csodálkozz, ha azt kapod vissza, amit, sajnálom, de a felelősség nálad van, ha így viselkedsz, viseld is el a követekezményét. Te nem hobbysta vagy, így a műszaki kijelentéseidnek sokszoros súlya van, ezt se feljetsed el.

4ybj8h3c8

Kellett ez, tíz perccel azután, hogy beismerte a benézést?

000000000

Persze, hogy kellett, ha már ezt írta:
"Mit tippelsz jönni fog a dörgedelmes kiigazítás T45 részéről ?"
De hagyjuk a fenéba az egészet, lezárt ügy ez is részemről, meg te is az vagy, elkönyvelem magamban oda ezeket, ahova valók.

ANTAL GÁBOR

Direkt azért írtam hogy " dörgedelmes" hogy  lehetőséget adjak egy barátibb hangú felvilágosításra. Nem jött be : kaptam a fejemre ....   Elviselem . Hagyjuk, kár lenne  munkát adni a moderátoroknak

000000000

Szervusz Tibor! Bocsánat, hogy kéretlenül, hivatlanul megszólalok, de szerintem nem kellett. Gábor elismerte a hibáját. Ezt lazi is írta, erre őt is megmarod. Egy pici humorérzékkel, vagy türelemmel próbálj kommunikálni velünk! Vagy ha az nem megy, néha lehetnél úr és adhatnál kegyelmet.  :-)

4ybj8h3c8

Meleg? Vagy gyógyszer hiánya?  

Ki tudja, 2-3 napig hitt az ember, hogy van-lesz változás, de nincs.
 Lesz változás mert a következő bejegyzést  moderálom A.G modi

000000000

Kutyából nem lesz szalonna !
Lásd a beírást amit Lazinak írtam !  A.G  

robroy007

Abszolút banális hülye kérdés  

Az enkódert, hogy kötöd be?  
Mert amit gábor írt az ok számomra, hogy csak a step jelét használja, de a vezérlő honnan kéne tudni ,hogy merre van az előre és a hátra csak pusztán az A vagy B csatornától?  

Ha egyik step másik dir jel akkor helyben fog egy lépéstugrani eelőre hátra gyakorlatilag

És mielőtt támadásnak vennéd! Tanuljunk tőled , hogy lehet ezt másként egyszerűen megoldani a te elgondolásodban!

Előre is köszönöm !

ANTAL GÁBOR

Én eddig csak quadratúra decodert használtam de amit ír Tibor az logikailag  kijön .  Rajzold le a kétfázisú jelet : az A legyen a step a B a Dir . Legyen az A előbb mint a B ! Ha az A 0 ról H ra vált akkor a B 0 án van tehát a dir = 0 ( és az a feltétel is teljesül hogy előbb van ) tehát megjön az A n a jelváltás amire lép egyet . Amikor a B n lesz a H akkor a dir egy pillanatra H lesz de akkor nincs aktív step . Tehát lépegetnie kell . Ha irányt váltasz akkor megfordul az egész és valószínűleg egy step elvész.    Remélem sikerült  érthetően  leírni . Ha valamit eltévesztek akkor kérem T45 öt hogy javítsa ki!!