Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Csak semmi cicó! Bontott LADA ablaktörlőmotor, két végálláskapcsoló és egy 12V-os 3 morse-érintkezős relé. Nameg egy kb. 1:5 vagy 1:6-os lassítás, mert az ablaktörlő 50-60 ford/perc-el forog

000000000

LÉGYSZI!!!! nem megy a dolog!! AutoCADben rajzolok, Deskprotoval konvertálnék NC file-t, de nem engedi, valami nem stimmel a rajzokkal... TI hogy csináljátok??? LÉGYSZI SEGÍTSETEK!!! Köszi

000000000

Tudsz szerezni ilyen motort? Mekkorák ezek? Szükség lenne egy kuplung megoldásra is, mert manuálisan is mozgatni kell a kart, valami primitiv megoldás kellene ami otthoni eszközökkel kivitelezhető.

000000000

Motort az első szembejövő bontóban kapsz 2-4 ezerért, de van a http://www.vatera.hu/lada_ablaktorlomotor_86662708.html" TARGET=_fnew>VATERÁN is. Nagyjából öklömnyi méretű, plusz a csigakerék. http://www.zsiguli.hu/index.php?action=cikk&id=147" TARGET=_fnew>ÍGY néz ki. A kuplungot a kis fordulat miatt megoldhatod két szembenálló négy vagy hatszögletű anyagból készült tengellyel. Ezeket egy elcsúsztatható - szintén négy vagy hatszögletű -  persely köti össze. Ha ezt a tengelypárt függőlegesen szereled, és felemeled a perselyt, kézzel mozgatható a kar. Ha elengeded magától rácsúszik az alsóra, és tovább a motor hajtja.

000000000

Sneci, Szigma:
köszönöm a tippeket, éppen tegnap vettem fel a kapcsolatot a vezérlő forgalmazójával, és Ők kijöttek letesztelni, beállítani az elektronikát meg a mach3-at, sőt, jönnek ma is, úgyhogy a dolog folyamatban van. Ha van fejlemény jelentkezem.
mégegyszer köszi mindenkinek a segítséget.

pa0n9mw

Üdv
Azt irtátok a kotyogást meg kell szünteni a tengelyeknél de akkor miért van szinte minden programban benne a backslash állitási lehetőség?
Csak úgy bennemaradt volna, vagy mi egyébre jó még?  

végyé

e7c897sd8

A kotyogás megszüntetésének egyik módja, ha programból korrigálod a nem túl nagy "lötyögést"...    ;-))

A másik lehet a nagyon precíz és jó drága golyós orsó, stb...

Ezek között van a barkácsolt anyák többsége. A fórumon rengeteg ötletet találsz rá...

Motoros

Hát igen Bakony Művek ablaktörlő motor...valóságos legenda.
Szerintem nem létezik olyan műszaki probléma amit a Lada ablaktörlő motorral nem lehet megoldani :))  
Csak a saját repertoáromból:
Parabola antenna mozgatása: a kilógó lapátmozgató kiszerelve, helyére egy anya beszerelve ami menetes (M10) orsót tologat ide- oda.
Szitázógép rakligumijának mozgatása, megoldva persze a járulékos részozgatásokat is egy fogásban.
Szegecselő asztali prés meghajtómotorja...ez elég ijesztő, de több 100 000 szegecset benyomott anno. Ezekről az érdeklődőknek fotóval is szolgálhatok.
De láttam kb 1 m átmérőjű papiripari hengerítö hajtómotorjaként beszerelve is.

000000000

Holtjáték = backlash (Nem tévesztendő össze a backslash -sel)
A holtjáték mentesítés azért van beépítve a programokba, mert ha feltételezzük, hogy amíg egy irányba mozgatod a tengelyt, addig nincs kottyanás akkor szoftveresen lekezelhető. (Hiszen a program tudja, hogy mikor van irányváltás) Azonban a valóságban ez nem mindig teljesül.

Kristály Árpád

Halihó!
Én láttam Co gép előtoló motorként is......
Üdv.: Árpi

pa0n9mw

Üdv
És gyakorlatilag hogy megy ennek a kottyanásnak a kimérése?
Probálgatva egyre finomitva, vagy van valami módszer amivel azonnap pontos számadatot lehet kapni?

végyé

e7c897sd8

Indikátor óra (mérőóra)... Elmozdítod a gépet az egyik irányba, majd hozzáérinted az óra tapintó csúcsát. Nullázod. Ellenkező irányba lépteted a gépet pl.: 10 mm-t. Órán leolvasva pl.: 9.85 mm az elmozdulás.  Ebből a kotyogás 10-9.85=0.15 mm Az orsó több pontján mérd meg ezt az értéket.

4mjnxdwuu

Hali,
 Ha tudsz szerezz egy mérőórát, tedd fel a gépre úgy hogy a mérni kívánt irányba nézzen.  Az útjába tegyél egy jó nehéz vasat. A géppel mozdulj a vasra, hogy 3-4 mm-t benyomja az óra pöckét. Nézd meg mit mutat az óra. Aztán adj parancsot, hogy 1 mm-t távolodjon el az óra a vastól. És most is olvasd le ha nem pont 1 mm elmozdulást látsz az órán, hanem csak 0,9 mm-t akkor a kottyanásod 0,1mm....

rcnn85cxp

mi a helyzet a géppel? megnézték? megoldódott a probléma?
mechanikus

000000000

Üdv!
Készítettem egy koordináta pályát és ezt üzembe kellene helyezni a helyszínen. Profi 1 vezérlővel működik. És a vezérlőprogram valamint a MAC3 program beállításaihoz kérnék segítséget, mert én a számítógéphez, csak felhasználói szinten értek. Láng és plazmavágásra szeretném használni.
Előre is köszönöm a segítségeteket.