Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Szevasztok!

Biztos rossz helyre(fórumba) írok mivel ez Hobby CNC, de hátha kapok némi infót (ha mást nem is legalább azt h hol keresgéljek tovább).
Két gépről lenne szó (OKUMA EUROCENTER V50(maró) KNUTH STARCHIP 450(eszterga))
Milyen fajta a vezérlésük, könnyű v nehéz a programozásuk, valami anyag a programozásukhoz... bármi érdekel!
Nagyon kezdő vagyok!
Előre is kösz mindent!!!

u4vhu0en9

üdv
tanácsot kérnék
az alábbi kimenetet hogy illeszthetem a párhuzamos portra  
http://cnctar.hobbycnc.hu/bajusz/alarm.JPG" border=0>
előrer is köszönettel

Bajusz

3k74cecek

Nem akarok Magi dolgaiba kontárkodni, de amíg tőle választ kapsz nézd meg a tápegységet, mert ha eddig jó volt, akkor minden vezérlő nem romolhat el egyszerre.
Aztán nézd meg, hogy a printerporton mennek-e ki jelek.

bmejdz9nu

Valaki (fél)tudományosan le tudná írni, hogy az aluminiumhoz való marók miért olyan speciális emelekedésűek és kialakításúak...
... és mivel az alu nem egy kemény anyag miért van az hogy minden "aluhoz specifikált" maró keményfém? (nem HSS)

Egy kép ahogy általában kinéznek :) messziről meglátni, hogy ez az... :)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/End_Mill_02_labels.png/120px-End_Mill_02_labels.png" border=0>

3k74cecek

Az emelkedése azért kisebb, mert az alu lágy anyag és így jóval nagyobb homlokszöge lehet a szerszámnak. Az meg kis emelkedést ad.
Ez persze arra a részre igaz amikor mint fúró megy bele az anyagba. Amikor oldalra megy, akkor ez már közömbös, viszont az él oldalkiképzése nem látszik ezen a képen.  

Hogy miért keményfém?
Azért mert az alunál a szép felület eléréséhez célszerű nagy forgácsolási sebességet választani (hogy ne tudjon kenődni), azt meg a keményfém bírja jobban. Jobb az éltartóssága. A gyémánt még jobb, csak kissé drága.

De lehet, hogy létezik ennél tudományosabb magyarázat is.

000000000

Pl egy ügyes és kitartó, ámde hitetelenkedő amatőr addig próbálgatta az összes létező élszög és emelkedés kombinációt - megfejelve a változó fordulatokkal és előtolással, hogy végül rájött az egyedül üdvözítő megoldásra. Azóta minden profi ezt a geometriát gyártja. Vagy mégse? [#nevetes1]

bmejdz9nu

Ezek is tipikus alu marók...
http://images.auctionworks.com/hi/48/47628/370012B-ZRN.jpg" border=0> http://images.auctionworks.com/hi/48/47628/370012B-ZRNc.jpg" border=0>

Kristály Árpád

Halihó Mindenkinek!

Én a Pétertől tanultam...alkoholnettes kenés!!!!
A felűlet....
KIVÁLLÓÓÓÓÓÓÓ!!!!

Üdv.: Árpi

crgs7u9wg

a 35-os pin megy a printerport 25-os pontjara (fold) es a 34-es megy a 15 printerport pin-re(status port 3-dik bitje) magat a status portot alap lpt1 eseteben 379h -en keresd, itt kell figyelni a 3-as bitet ha az opto kapcsol akkor a bit 0 lesz...

csg67

Az OKUMA gépen minden bizonnyal OKUMA vezérlés van, a KNUTH-on talán FANUC. Mind a kettő G kódos programozású, a FANUC gyakorlatilag szabvány a CNC programozásban, az OKUMA sokban hasonlít rá, de azért nem csereszabatosak. :)

u4vhu0en9

000000000

Hy!

Kösz az infót! Igazad van OKUMA - OKUMA, KNUTH - FANUC..., közbe meglett az infó!
"Mind a kettő G kódos programozású!" - milyenek vannak még? És mit jelent az hogy G kódos? Ilyenről nem hallottam!

Miki2

Szervusztok!
Vettem egy ilyen (C31/40-B-3822-400-DBS) típusú TEKNOMOTOR márkajelzésű marómotort. Van hozzá egy TELEMECANIQUE gyártmányú ALTIVAR 31 típusú frekiváltóm. Ezeket úgy szeretném használni, hogy a MACH3 tudja vezérelni a marómotor fordulat számát, valamint az indítást és a leállást.
Addig eljutottam, (főleg D. Lacinak köszönhetően ),hogy a PWM vezérléssel  a vezérlő feszültségem teljesen összhangban változik.
Ez azt jelenti, hogy a DA átalakító kimenetén a max fordulatszám beállításakor kereken 10 V-os a feszültségszint, és a fordulatszám csökkentésével arányosan csökken a kimeneti feszültség is.
A frekiváltón beállítottam a kért motorparamétereket. Ezek pl. a motor adattábláján szereplő értékek. Merthogy a frekiváltó leírása szerint ezeket az értékeket kell beírni.
A lényeg az, hogy mindegy mekkora vezérlő feszültség kerül a frekiváltó bemenetére, a fordulatszám mindíg 1500 körüli értéken marad.
A számítógép elindítani nem tudja a motort, leállítani egy kis késleltetéssel igen.
Tehát ez így ahogy van, kicsit sem nevezhető jónak.
Ha valaki ismeri a fenti vezérlőt, és sikerült már úgy életet lehelni bele, hogy a számítógép vezérelje, kérném a segítségét
Köszönettel
Miklós

Miki2

Szervusztok!
Segítség, már megint béna vagyok.
Szeretnék a MACH 3 programon belül elágazást programozni.
Azért, hogy a program onnan folytassa a futást, ahonnan én szeretném.
PL. a "GOTO N130" nem működik. Valami hasonló parancsra gondoltam. Van-e ilyen utasítás a MACH 3-ban?
Köszönöm a segítséget
Miklós

HJózsi

A Mach3 doksikban ( Mill, Turn ) megtalálod az alprogram hívás leírását, más átirányítás szerintem nincs...  Ha egy programot futás közben megállítasz, majd valahonnan folytatni szeretnéd, akkor odalépkedsz a kód ablakban arra a sorra ahonnan folytatni szeretnéd, megnyomod a "Set next line" gombot ( vagy "Folytatás itt" ha magyar képernyőd van ) majd Cycle Start ...