Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Miki2

Ez így nagyon körülményes.
Az a baj, hogy egy meglévő NCT programot kellene MACH 3-ra átírnom, hogy futtatható legyen az általam épített gépen.
A meglévő programban alig-alig kell valamit változtatn. Kiterjesztés, koordináta rendszer forgatás, de mást alig találni benne, ami nem megfelelő.
Ezzel az egyetlen GOTO utasítással azonban nem tudok mit kezdeni.

HJózsi

2,5D vagy 3D? Rajz van? Mondjuk dxf-ben...

Miki2

2.5D, és már egy kész program. Illetve egy fájlon belül több program.  
A programrész kezdete N... sorszám, a vége ugyanúgy M30, mint rendesen.

HJózsi

Igen, úgy tapasztaltam a Mach a szubrutinhívást külső file-ból csak elvben tudja, gyakorlatban nem találja a file-t, akárhogy adod meg...
Én a megmunkálás szimulációt, G-kód generálást a Cam progira bízom, ezért mondtam, ha van rajz ...

Miki2

Sajnos nincs. Ez egy olan alkatrész, amin különféle kivágások vannak. Ezek lettek önáló alprogramokban megírva. A szükséletnek megfelelően ezeket kell elhelyezni a felületen, és iy kell elkészíteni a kész terméket. A variációk száma akár több száz is lehet. Ezért nincs konkrét rajz.
Megpróbálom összegereblyézni a programokat. Az alprogramokat állítólag egymásba lehet ágyazni. Ha ez legalább 4 szinten működik, akár még sikerülhet is.

HJózsi

Ok, világos... A 4 szintű beágyazás valószínű nem gond, csak önmagát nem szabad hívnia "az írások szerint"... :)

Miki2

Köszönöm a segítséget.
Ez egy picivel több munkát jelent, mint gondoltam. Kb 120 alprogramról beszélek.
Mégegyszer köszönöm.
Rövidesen elkészül az első próba esztergám is.  
Annak Te vagy a tudora. Majd zaklatlak.
Apropó eszterga! Hallottál valami jó hírt a Hobby-CNC kiállításról? Meg lesz rendezve?
Üdv
Homovics Miklós

3k74cecek

Egy kis fogalomzavar van azt hiszem.
Az elágazás az két lehetséges folytatás közül egy feltételtől függően választani az egyik vagy másik lehetőséget.
A GOTO az nem elágazás, hanem vezérlés átadás feltételtől függetlenül.

A MACH-ban egyik sincsen megvalósítva.
Viszont ha az egyes alakzataid programrészeit alprogramként írod meg, akkor egyszerűen összeállíthatsz belőle tetszőleges kombinációt, mindössze szépen sorban meghívod a szükséges alakzatok alprogramjait.
Ez semmivel sem nagyobb munka mint a megfelelő helyre GOTO-kat irogatni (de ezt nem teheted, mert nincs GOTO).
Ehhez egymásba sem kell ágyazni az alprogramokat. Ez egyébként sem túl szerencsés megoldás mert elég nehéz áttekinteni az ilyen programot. Persze van amikor csak így lehet megoldani egy feladatot, de a te eseted szerintem nem ilyen.

Miki2

Szervusz Szigma!
Sajnos még ilyenebb. Ha a korábbi bejegyzéseimet is olvasod, bizony elég sok monka több száz meglévő alprogramot átírni. Még akkor is, ha csak a kezdősort, és az utolsó sort kell átírni.
A számítástechnikában egyébként csak buta autodidakta fejjel folyok bele. Ezért aztán előfordulhat, hogy fennáll némi fogalomzavar a leírtakban. Azt gondolom, hogy azért érthető volt, mit szeretnék. 'Hisz HJózsi is megértette, pedig (úgy gondolom) Ő is inkább a számítástechnikához áll közelebb, mit a gépészethez. Én pedig a tanulatlan gépész fejemmel bizony ejtek ilyen fogalmi hibákat.
Azért ha esetleg gépészeti vonalon szükséged lesz valamilyen segítségre, a mögöttem levő 37 év tapasztalatával szívesen segítségedre leszek.
Köszönöm a felvilágosítást, legközelebb igyekszem különbséget tenni a vezérlés, és az elágazás között.
Üdv:
Miklós

pa0n9mw

Üdv
Segitsetek már, hogyan kell telepiteni a cnc tárban talált fontokat?
bemásoltam 1 ttf kiterjesztésűt a win fonts könyvtárba de sehol nem látom a programokban a betütipusok között.

Köszi

végyé

bmejdz9nu

instalálni kell a windowsban... Vezpult...betütípusok...File...Új betűkészlet telepítése...

pa0n9mw

És láss csodát, csakugyan :)

Köszi

végyé

000000000

Kedves fórumozók!
kérlek segítsetek a problémám megoldásában , vagy hogy hol keressem a megoldást!
Abszolút kezdő vagyok a témában, és vettem egy gépet gravírozásra Bálint Tibortól. A gép beállítását magam végeztem a Mach3 kézikönyv alapján. Leginkább műanyagba, plexibe kellene felitratokat, mintákat marnom. Namost a problémám a következtő:
Leginkább a körök gravírozásánál jön elő, hogy a kör nem záródik rendesen, és a profilja is egyenetlen. Mach3-at használok Artcam-el. Ha viszont Gcode-ból küldök rá parancsot kör rajzolásra(asszem G2, nincs elöttem a papirom) akkor hibátlanúl megnyinálja. Mit gondoltok mi lehet a gond? Próbáltam keresni itt a fórumon, de nem találtam olyan topicot, ami ide illene, lécci segítsetek!

3k74cecek

Lehet, hogy ezt az ArtCam topikba lenne célszerűbb megírnod. Viszont az elmondottak elég kevésnek tünnek a konkrét tanács adáshoz.
Az ArtCam-ot nem ismerem, így sajnos tanácsot nem tudok adni, de valószinűleg ott romlik el valami, ha a direkt Gkódot jól csinálja a Mach.

000000000

köszönöm, megyek át oda...