Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ne ez a két alaptípus van... de miért?

4um5b65d

Ha csak ennyi volt életed értelme akkor bizony hiába éltél.....Péter csak vezérműszíjat keres a kocsijához....[#nyes]

000000000

Szivesen!
Hasznaltam SE-t, most SW-t hasznalok. En az utobbira teszem most a voksom, igen komolyan gyalazza a masikat hasznalhatosag szempontjabol (is). Persze ha forgalmazot kerdezed, mind hazabeszel....
Latvanytervek, videok miatt nem kell aggodnod. Maradektalanul kielegiti majd az igenyeidet.

bmejdz9nu

Jesszus..  
Átnéztem egy-két katalógust...
Ezeknél az a fogazott ékszíjaknál 0.1mm-es tűréseket adnak meg... linearitásról semmi adat! pl. 10 fog ...  
Nagyon terhelésfüggően! Varrógépipar stb... :) Talán lógjon ki az a motor... :) Ezt nem is hitttem volna... vagy?

0gbwyh99

Üdv. mindenkinek!
Köszi aszbolit , beszerzem a SW-t és majd játszadozom vele . Bevallom egy kicsit idegesitet már az Inventor , de azt hittem hogy én vagyok nagyon béna , nekem kicsit nehezen kezelhetőnek tűnik . Mindegy , megpróbálkozom a SW-vel mennyire vagyok béna .

000000000

Rendben. Keress meg batran, ha elakadsz.

4um5b65d

A múltkor már valahol felvetettem, hogy az enkódert az áttételek után kellene rakni és akkor mindegy, hogy nyúlik e a szíj, de nagyon lehurrogtak az elvtársak. Annyit gondolkodtam ezen a dolgon, de a mostani csőpp eszemmel nem fogom még fel, hogy ez miért nem lehetséges. Vagy csak még senki nem csinálta és ezért az a nagy ellenálás. Eccccerűen nem értem a dolgot....[#confused]

bmejdz9nu

El és visza fog "táncolni"... a motor és az encoder közötti különbséggel... Még gondolkodj rajta...
Ha nincs kottyanási hiba - akkor ok. , de nem az a célod vele...

Én is már filóztam rajta... de jó lenne ha így jó lenne... de nem ok...

000000000

Nem abból adódik, hogy a szervó mindig túlmegy egy osztást és amikor visszaáll akkor a kottyanás miatt nem érzékeli ezt az elmozdulást?

000000000

Péter!
Nem csak két osztást táncolna? Egyet előre túl, és egyet vissza túl? Persze a motor ezalatt még  plusz a kottyanást is befutná.

svejk

De, én próbáltam..
Amikor először került a dc motor a mechanikára eleve áttétellel kezdtem...
De sajnos csak mindenféle bontott cuccom volt és nem sikerült megfelelő eredményt elérni,
így visszakerült a direkthajtás és mivel az igényeimnek megfelelt úgy maradt.
Még a motorra szerelt encodernél is precizen kell az áttételt megcsinálni mert nem lesz jól beállítható a szerkezet. Feszes, kottyanásmentes legyen a hajtás, persze ez igaz a direkthajtásnál is a kuplungra.

Ar orsóra rakott encoder pedig kész katsztrófa volt az egyszerű szervovezérlőmnek. Bizonyára az ipari cuccokban van erre is megoldás, (azt hiszem írta is valaki)

4um5b65d

Szoftveresen nincs erre megoldás, hogy az utolsó pár enkóder osztást előlassítással tegye meg a motor? Gondolok itt az utolsó 0,1mm-re. A régi munkahelyemen beszéltek valami ilyesmiről a cnc-s öregek.. Vagy ez a túlfutási jelenség ha kútba vetem magam akkor is fenn áll ?

svejk

sajnos ez is a step/dir rendszer hiányosága
Egyébként mindenre van megoldás csak én nem értek hozzá.
Látod tegnap 3 számot nem tudtam öszeadni :(

bmejdz9nu

Lehetne csinálni egy egyszerű (be-proramozható :) elektronikát ami kiiktatná az áttételbeli hibát? azaz nem mozogana, táncolna?  
Ez lehet, hogy nagy hüleség de... nem lehetetlen...