Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

De akkor ez nem kell nekem... ha jól gondolom... :)

bmejdz9nu

Egyébként ilyen szögmérőt is vettem... már régebben... Igen pontos!

http://www.rdgtools.co.uk/acatalog/42600.jpg" border=0>

https://www.ssl-id.de/www.gimex-messzeuge.de/catalog/images/214082T.jpg" border=0>

4um5b65d

Te csak lerakod a lapra az alkatrészt és az előrajzolót és úgy használod jelölésre vagy mérésre. Ez így tök jó ! Én ellenben nem erről beszéltem és hát meg is lett az eredménye....Lehurrogott a tanár úr...

4um5b65d

Péter undorító a mérőeszköz felszereltséged ! Undorító, hogy nem nálam van a cucc...[#nyes][#vigyor3][#vigyor2]

Szalai György

Jól látom hogy ez a műszer század milliméter pontos? #2636
Bocsánat a tudatlanságomért, de nem akarok így maradni.
Tisztelettel kérdezem, mire jó nektek (bárkinek) ekkora pontossággal vonalakat húzni?
Az mellet fogtok szemre megmunkálni? Egyáltalán milyen széles egy karcolt vonal?

Épp ma volt a kezemben egy Mitutoyo digitális mikrométer. (Nem is értem, hogy engedhették a kezembe.) Komoly darab öntöttvas szerű cucc. Az első, amit kipróbáltam vele, hogy összecsavarás után nulláztam, majd egy kicsit szét és megint össze. Jóval túl is tudtam csavarni a nullán és már akkor is összeért, mikor messze járt még a nullától. Megdöbbentett, hogy mennyire rugalmas egy ilyen marha komoly mérőeszköz.  

svejk

Akkor a Te kezedbe tényleg nem való, ha így bántál vele..:)
Nem volt rajta finombeállító racsni?

4um5b65d

Természetesen a karcoknak nem kell a 0,01mm-es felbontás.
Alaphelyzetben ez a műszer egy pontos magasságmérő, olyan mintha egy bármilyen más eszközzel mérnél valamit, akárcsak egy mikrométerrel. És ennyivel le is zárható a mérőeszközként való felhasználás. Aztán létezik a másik felhasználási módja a jelölés. Ide persze nem kell a fokozott pontosság. Erre a célra tök jól megfelel egy 0,05-os osztású is vagy akár egy 0,1-es pontosságú. Mondjuk tök hülye is az az egyén aki egy digi eszközt karcolásra használ...ez olyan mintha a mikrót pillanatszorítónak használnánk. Hacsak nem egy kiherélt 20 éves mikróról van szó. A jelölés után meg tényleg legtöbbször szemre dolgoznak, de nem úgy ahogy gondolod. Példának vehetünk egy idomtalan , furcsa formájú öntött alkatrészt amit majd marógéppel szeretnének megmunkálni. A marósnak valahol el kell kezdenie a marást egy sík felület marásával. Előtte a rajzolós kolléga kiszerkeszti az alkatrészre a szükséges marások kontúrvonalait. És az első marást valamelyik vonal mentén végzi a marós. Aztán ha ez meg van akkor már a gép nóniusza alapján dolgozik, de a többi feljelölt vonal is jelentősen segíti a munkáját. Valójában ebben az esetben az olcsóbb szerkesztési idővel meggyorsítják a gépi munkát.Aztán van lehetőség arra is, hogy az alkatrészt egy FÜGGŐLEGES elhelyezkedésű forgatható esetleg egy vagy több irányba is dönthető "mágnesasztal" vagy ha úgy jobban megérti Sasi fórumtárs is egy mágneses munkafelületű osztófej-re felfogjuk a tárcsa jellegű alkatrészt és kiszerkesztjük rajta egy osztókör vagy lyukkör mentén teszem azt 6db felfogató furat helyét és mikor ez megvan akkor az egyik lakatos kolléga a metszési pontoknál létrehozza a furatokat. De sok minden másra is jó még....

000000000

Azert leirhatnad ennek a muszernek a tipusat. En meg ilyennel nem talalkoztam. Alapjaban veve ketfele van a palettan:  

1. hagyomanyos tekeros resszel rendelkezo
2. nagy b*zi szurke tekeros  

Hangnem barati, csak tajekozodni szeretnek, ha letezik masfajta.

Szalai György

Ahol én találkoztam ezzel, az egy használtcikk kereskedés. Ez az egy ilyen jellegű eszköz van ott, és sok forgácsolással és pneumatikával kapcsolatos dolog. Érdekes hely.
Na ennek a hossza kb15cm, a méréstartománya úgy emlékszem 25mm. Hagyományos tekerős végű, de bele van építve egy gyufásdoboznyi elektronika, kettő egész és három tizedes jegy kijelzéssel, meg három darab kék négyszögletű gumi nyomógombbal. A hátuljára papírcédula ragasztva, rajta tintával, hogy 8000- Ennyire emlékszem, ha előveszem a fényképet a memóriámból.

4um5b65d

Lehet hogy most valamit nem értek..... Digitális mikrót nem láttál még?? Vagy Szalai valami másról írt? Nem egy hagyományos kinézetű, de digitális kijelzésű mikróról ??

bmejdz9nu

Egyébként.... megjegyzem... nem egy tolómérő pontoságával van gondom...  
Hanem a mérési módszernek a tolómérővel... Azaz nem tud jól azaz ismétlődően ugyanazt mérni... Ha biztosra akarok menni...
Gondolom értitek...
Ahogy Misi írta egyszer... "vadember" aki egy marószárat tolómérővel mér... és ez igaz...

3k74cecek

Lehet, hogy a többiek értik, de én nem.
Először is tisztázni kellene, hogy analóg vagy digitális tolómérőről beszélünk-e.
Én a digitálisommal maximálisan elégedett vagyok. Sajnos az analógot már nehezem tudom leolvasni, így azokat már csak akkor használom, ha egy két tized ide-oda nem számít. Nekem a digitális századra ugyanazt méri többször egymás után is. Nagy ritkán van, hogy ugrál két egymásutáni érték között. De ez normális szerintem.

4um5b65d

Van itthon 0,02-os Mitutoyo mérőórás tolómérőm és van 0,01-os kínai digitálisom, de a mitutoyoval korrektebbet mérek. A kinai digitális furatban például kapásból téved 0,02mm-ert ha kicsi furatban mérek....Már csak a fúrószárakat mérem vele... Amúgy meg a tolómérőhöz kell egy kis rutin is , igaz ez van a mikrónál is...nem mindenki tud jól mérni velük..

000000000

Ezen akadt meg a szemem:

"Épp ma volt a kezemben egy Mitutoyo digitális mikrométer. (Nem is értem, hogy engedhették a kezembe.) Komoly darab öntöttvas szerű cucc. Az első, amit kipróbáltam vele, hogy összecsavarás után nulláztam, majd egy kicsit szét és megint össze. Jóval túl is tudtam csavarni a nullán és már akkor is összeért, mikor messze járt még a nullától. Megdöbbentett, hogy mennyire rugalmas egy ilyen marha komoly mérőeszköz."

Hasznalok nem egyet, de ilyet meg nem tapasztaltam.

4um5b65d

Még mindig nem értem a problémát... Az én olvasatomban az történt, hogy a kezébe vett egy digitális kijelzésű hagyományos formájú kengyeles mikrót. Aztán összetekerte a pofákat alaposan túlhúzva. Aztán ebben a túlfeszített állapotban nullázta le és mikor széttekerte és megint össze akkor előbb zártak a pofák mint ahogy a kijelző nullára állt volna. Csak a második esetben már finomabban közelítette a pofákat, de ha túlhúzza akkor szintén beállt volna a nulla kijelzésre...