Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Na teljesen magam alatt vagyok.

Tegnap olvastam a most vásárolt német hobby CNC könyvben:
A HPGL formátum max. felbontása: 1/40mm azaz 0.025mm ezért van hogy a kör "recés" ...?

Na puff, most aztán minek az új zero kottyanású orsóm... meg a nagy "ezred mm-es" ötleteim...
Milyen programban lehet egyszerűen(!) szerkeszteni ami nem HPLG-t ad a végén?
Mert a Corel-t szeretem de ez a dolog... ez igaz?

Motoros

Ez igaz bizony. Ha G02 utasítást használsz, vagy dxf-ből dolgozol akkor kör lesz a kör.
A corel-t műszaki spéci célra meg örökre felejts el. Névtábla készítéshez jó.

000000000

Péter!
Ha a könyved OKés és nem jól "vágod" a labancot én segíthetek. Származás + hosszú kinti meló, stb.

bmejdz9nu

Géza:
5 évig Ausztriában dolgoztam... de nem vágom...
csak kapisgálom...

Motoros:
Akkor mibe szerkesszek egyszerű dolgokat...
Olyan egyszerű progi kéne mint a Corel...
Van ilyen? Mit ajánlotok..

Még csak a 30. oldalnál tartok persz kezdő létemre két oldalanként ... megdöbbenek...
A könyv az alapok letárgyalása után egyébként szinte csak az elektronikával (és vezérléssel)  foglalkozik... a szerző inkább hagyományos gépeket túrt át CNC-re...  
Hát pedig ez nem csak ebből áll. Németes szájbarágós ismétlős leírásokkal...

svejk

Helló Péter!
Ne a Corel-t felejtsd el ,hanem a hpgl formátumot. A corel tud dxf-et is menteni.
Annik idején ezért is  mondtam neked hogy gyenge a winpc-nc , hiszen a te verziód csak hpgl-t tudott importálni.
a corel ettől függetlenül egy jó progi föleg hogy értesz is hozzá, másnak hiába van egy  valag CAD -progija ha nem ért hozzá.

000000000

Géza, ez a katalógus fogható lenne elektronikus formában is? Engem nagyon érdekelne!!!

bmejdz9nu

Helló Svejk!

Igen emlékszem, de azóta változott a felállás.
Megrendeltem az Upgradet a WINPC-NC re.  
Most jön az Economy változat...

Import lesz:  
HPGL, Extended HPGL (na ez mi lehet?), PLT, G-Code, MultCam 2D/3D, Isel NCP, Postcript, EPS, AI.

Meg sok más dolog pl. 4 tengely vezérlés nagyon egyszerűen - szinte Corelból...

Mivel szerkesszek?  
Mi az az Extended HPGL?

http://www.cnc-router-routers.com/ibwin2funkliste.pdf" TARGET=_fnew>Ez az összehasonlító adatlap a WinPC-NC programokról.

svejk

Szerintem ha a corel-t tényleg olyan jól ismered, rajzolj abban. A rajzot dxf-be mentsd.
Ezt minden progi megeszi.
Aztán valami 3D-s progiba pl.rhino ráfeszítheted bármilyen alakzatra. Ezeknek D.Laci a nagy mestere.

000000000

Ha G-kodot is fogad, akkor miért nem használod inkább azt?! Használj valami CNC preprocessort (pl. DeskProto, VisualMill, stb.)!

000000000

Sziasztok!

Megnéztem a Péter által megadott táblázatot a light verzió nem ismeri a G-kódot.

svejk

De már útban van neki az Economy változat!

Motoros

Péter!
A felejtsd el a Corel-t" beszólásom tényleg dúrva volt, úgyhogy visszavonom.  
Azért is mert egyrészt egy nagyon jó grafikai program, másrészt nem akarok én már semmiféle hitvitába belekeveredni.
De azért ideidéznék egy szakmai portálról egy olyan beírást amiben lehet valami:
 Kérdések és válaszok:
1. CORELDRAW-ban készült és DXF-ként exportált grafikából készült CAD rajz alapján CAM programmal szerettem volna marópályát generálni, de az elkészült CNC program hibás.
Válasz:  
 A CorelDraw remek grafikai program, de több éves tapasztalatunk a alapján kijelenthetjük,hogy CAD programként nem használható. DXF fájl exportja lazán értelmezett, ezért felismerhetetlen a legtöbb CAM program számára.Amennyiben kikerülhetetlen a Corel fájlból készített CNC megmunkálás, HPGL exportot válasszunk, és egy erre alkalmas CAM programmal (például a DEXMILL CAM) készítsük el a marópálya generálást."  

A válaszadó a témában járatos profi szakember.

000000000

Ebben van igazság, mert egy vacak kört sem tud bezárni a Corel (DXF-be lementve)![#violent]

mfrfj8vv3

Sziasztok !  

Sajnos az utóbbi hetekben , hónapokban szinte szusszanásnyi időm sem volt foglalkozni a CNC témával, még a Fórumot sem követtem napról-napra  :-(( . Remélem hamarosan megint visszaülhetek a gépem elé...
Addig is szeretnék Tőletek kérdezni valamit. Egy ismerősöm filózik azon, hogy CNC géppel, hengeres maróval munkálna meg bútorlapot. (darabolás, tipli fúrás)  
Mit gondoltok a laminált bútorlapban vajon megfelelő vágási felületet eredményezne egy ilyen megoldás ? Vagy nem véletlenül használnak mindenhol körfűrészt a lapszabászatokban ?
Valakinek van esetleg gyakorlati tapasztalata bútorlap darabolás ügyében?  
Köszönettel : Szmutku Zoltán

Motoros

Ahogy leírtad úgy csinálják a kontúrvágásokat helyzetfúrásokat a lapszabászatba. Körfűrésszel nem is tudnámak ide oda kanyarogni, csak egyenest. Felsőmaróba hengeres maró, meg mindenféle fazonos az élekhez.