Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

Sziasztok.
Tudja-e valaki, hogy tegnap a tali kapujában árult gépért mennyit kértek???
Egyébként a tali tök jó volt. GRATULA.

j3rx6bsjd

500000Ft a léptetőmotorok és vezérlő nélkül,de frekiváltóval és fóorsó motorral.

4mjnxdwuu

j3rx6bsjd

Kitől lehetne elkérni a "faliújságra" kirakott befogórendszer rajzot,nagyon felkeltette az érdeklődésemet.

000000000

Szerintem Árpit célozd meg (ő biztos tudja honnét származik)!

e7c897sd8

Az a rajz engem is érdekelne!

Kristály Árpád

Hallihó!
kérek egy pár napot, hogy kifújjam magam és küldöm illetve felteszem pdf-formátumban.
Igazság az, hogy engem is érdekelt a szerszámcsere és ezt találtam, de valahol még van több is majd turok egyet!
Hallihó

000000000

Sziasztok!! Többen is érdeklődtök a gyors maróbefogó rajzáról. Egy pár emberkének már elküldtem levélben,-- hát akkor most láthatja mindenki, közkívánatra!!!

Itt küldök egy rajzot, a maróbefogó elvi működéséről.  Remélem hogy kiigazodtok rajta.
Annyit azért elmondanék,  a   maróbefogót  3 db golyó /  a rajzon csak egy látszik /  rögziti, hogy ne essen ki. Ugyan ezt a módszert használják a " nagyok" is !!! Minden CNC gép ezzel a módszerrel rögzíti a maróbefogókat, ahhol gyorsan kell cserélni a marókat. A Mach2-3 is tudja kezelni az automatikus marócserét, ha úgy van programozva a gép. A  rajz tetején láttok egy nyilat.  Azt mutatja, hogy az a tengely mindkét irányban mozog, amikor a maróbefogó csere történik. Azt a tengelyt,-- nálam 6 db erős rugó húzza felfelé. Olyan erős rugó kell hozzá, amit kézzel nem lehet összenyomni!!! -- És mégis könnyedén lehet cserélni a maróbefogót, ha a kar elég hosszú. Ha megnézitek a képeimet,/mechanika 24 / akkor szembe nézve a függőleges  vertikálfejet,-- annak a baloldalán láttok egy kb. 5 cm-es lapos vasat, ami kilóg a fej oldalából. Ez az erőkar!!! Erre húzok rá egy hosszabbító csövet, / 10 cm / amikor a befogót cserélem. Könnyedén lehet cserélni, erölködés nélkül.  [#wave]

j3rx6bsjd

Köszönjük,a talin ami kint volt,azért volt nagy durranás,mert egy komplett terv volt,beméretezve.Pneumatikával szeretném majd működtetni,de kézi cserével,egyenlőre.Ha a rugó felhúzza a kúpba a befogót,nem szorul fel?Mi az ami kilőki?
Üdv:Jocó

Alex

Én úgy tudom, hogy a kúp szöge határozza meg, hogy beszorul-e. Javítsatok ki, ha rosszul tudom. Még nem kísérleteztem vele.

Üdv? Alex

bmejdz9nu

Ha tudnám pontossan ennek a szerkezetnek az angol vagy német nevét utánna kutakodnék a neten... mert nagyon érdekel.
De már próbáltam - semmit nem találtam... tehát rosszul csináltam...
Addíg jutottam el, hogy van 3 szabvány:  
SK20
SK30
SK40

Ezekhez árulnak szerszámokat és befogókat, de a motor felöli részről semmi infó... nem hogy az automata cserés fejről...

000000000

Én ami géppel eddig dolgoztam, ott szintén ezen az elven történt a megfogás. Annyi különbséggel, hogy körmös lapkák zárnak a golyók helyett.
Cserekor a körmök nyitnak, a főorsó felől nagynyomású levegőt kap ami szó szerint kilökí a befogót. Szoktak problémák lenni. Megszorul a befogó kúpja, nem nyit rendesen a körmös megfogó. Személy szerint a kedvencem a főorsón keresztül történő szerszámok belső folyadékhűtése. Ha utánna kiveszed a befogót, nyakig hűtőfolyadékos minden.  

000000000

"(cnc) tool holder"

Németül nem tudom, de ez alapján már el tudsz indulni.

000000000

Még annyit, aztán befejezem a délelőtti ámokfutásom:
a weldon-os (nem vagyok biztos benne, hogy így kell leírni) rögzítésnél a marók az első pár használatig 0-ban szaladnak. Utánna a befogó miatt ütnek - akár századot is. kopástól függően. Ez az a fajta rögzítés, amikor a marószár egy központos furatba csúszik bele és oldalról egy hernyócsavarral van szorítva.  

A patronos befogóban mindig központba kerül a maró. Ha itt is üt, akkor a maró a görbe. Sokan a weldon-t szeretik jobban, mondván, hogy abból nem tud "kicsúszni" a szerszám. Szerintem ettől nem kell tartanunk, mert akkora erőhatások soha sem érik a szerszámot - hobby szinten.
Bontottam már öntvényt, 25-ös kétlapkás fejjel, patronos befogó. A marószár 180mm-t lógott ki, 20mm-es hosszon volt csak befogva. 1.5mm fogások, rampalve, zsebmarás. Nagyon kellett sietni, nem volt finomkodás. Lényeg, amiért elmondom, hogy a munka után újramérettem a hosszt - nem volt változás.

bmejdz9nu

Persze "holder" és "tool" szavakra rengeteg a találat.
De még egy (az azaz egy) céget sem sikerült találni a neten aki ilyen (pl.SK40) motorrra szerelhető szerszámbefogót árult volna...
Onnét már egyszerű lenne az út...
Ez a gond...

Az Sk40-es azaz DIN69871 lenne a legjobb.  
Ehhez van a legtöbb szerszám és megoldás.  
Pl szerszám belső hűtés vagy automata csere...