Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Motoros

Ha ezek esetleg évekig állnak akkor a gyári finom zsír beleszárad és nem lehet tekerni.
Jártam így. Ha jól emlékszem foltbenzinbe áztattam és aztán nagy nehezen megindul, szét tudtam szedni és kimosni. Az U az a kaliber hozzá...szerintem.

h5y838vfd

Szia !  Ezek EMCO UNIMAT multifunkcios gép tartozékai ( maró , eszterga ...stb )

9hpa53xy

Mennyire jók ezek az unimat gépek?

h5y838vfd

Nekem van egy Unimat 3 , komoly dologra nem jó, inkább modellezőknek,vagy aki a konyha asztal sarkán akar esztergálni.

ANTAL GÁBOR

Keresem de összevisszaságok jönnek : egy asztali Pc párhuzamos portjának a 15-ös  ( nem bidirectional )bemenete  hány ma áramot fogyaszt a szabványos H kivezérléskor illetve mennyi áramot nyel szabványos L nél? .

Bencze András

Ha emlékeim nem csalnak a TTL bemenetet 1,6 mA-el lehet lehúzni és 40 mikroA-el felemelni H-ba. (határértékek) A mai CMOS technika mellett ennek töredékével számolhatsz (statikusan) és valószínű nincs különbség a H és L között

ANTAL GÁBOR

Köszi, nekem 16 mA meg 10 es fanout rémlett mint kimeneti értékek egy TTL IC re ( ebből következik amit a bemenetre írtál ).

000000000

Aha, akkor az lehet, mert nem láttam korróziót rajta. Köszi!

000000000

Láttam én is ilyet EMCO esztergán (képeken), csak nem igazán tudom, hogy mire való. Főleg azért, mert meg vannak számozva és kb. 60db van belőle. Persze EMCO gép a közelben sincs.

9hpa53xy

Szerintetek hobbi gépekre mennyire lényeges léptetőmotornál a lépés tényleges ellenőrzése, illetve külső eszközzel (mondjuk soros porton) több változó figyelése?

9a43swpp

Egy régi, "classic" PC/AT multi I/O kártyán nagy eséllyel egy 74LS meghajtót fogsz találni a printer porton. Annak a bemenetét pár tized mA-rel lehet lehúzni és mikroamperekkel fel. A kimenete pedig kb. 10-20mA-t tud alacsony esetén és pár mA-t magas esetén.
Egy modernebb (>=Pentium) gépben valami normálisabb CMOS meghajtó lesz, ott a bemenetek mikroamper nagyságrendű áramot esznek, és jó eséllyel 5-10mA-t tudnak a kimenetek magasnál is és alacsonynál is.

besirkyjh

Szia  

Ez a forum a legjobb példa rá hogy a hobbi is elég tág fogalom :) A feladattól és az elvárt minöségtöl függ hogy milyen kontrolt használsz .

Sokszor le lett irva már hogy egy optimálisan méretezett léptetömotort tartalmazo mellék hajtásnál nincs lépés vesztés .
Ha valaki bizonytalan ebben akkor elsökörben a DC szervo lenne a megoldás melynek költségei hasonloak egy léptetös megoldáshoz .

Miért kérded ? Van konkrét igényed a lépésellenőrzésére ?

keri

MSDD vezérlő minden extra nélkül figyeli a lépést

besirkyjh

Szia Keribá  

Szerintem a fizikai lépés vesztéstöl tart .

keri

Az MSDD a tekercsek áram/feszültség viszonyaiból figyeli, hogy fizikailag megtörtént e az adott lépés. Ez a funkció csak nagyon alacsony fordulaton nem működik, de olyankor meg eleve jóval nagyobb a motor nyomatéka, tehát kisebb a lépésvesztés kockázata.

Ezt az információt pedig a kalibráció során is felhasználja, ahol vélhetően az áramot hozzáigazítja a sebességhez, és gyorsuláshoz hogy ne következzen be lépésvesztés.

Gyakorlatilag a szenzor nélküli BLDC technológia ez. Persze a tuti az ha konkrét enkódert használ az ember, de véleményem szerint léptetőmotorban az MSDD technológiája a legmagasabb szint, és ezért is van ilyen jó teljesítménye.

Persze nem tudjuk hogy Rasiel miért kérdezte ezt.
Ha azért hogy eldöntse hogy MSDD, vagy MSD vezérlő, akkor én az MSDD-re szavazok (feltéve hogy van rá keret), mert nem a lépésvesztés detektálás az ami az előnye, hanem a nagyobb teljesítmény és egyenletesebb működés. A lépés detektálás csak egy eszköz hogy jobb legyen.

Ha azért kérdezte, hogy vegyen e enkóderes léptető motort, arra már valóban alkalmazás függő a válasz.