Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia  

Itt a linearis elmozdulásban csak akkor kapsz korrekt kontrólt ha magát a linearis elmozdulást méret illetve azt használod ellenőrzés gyanánt .
Ez egyáltalán nem egyszerű feladat , illetve elvileg egyszerű de a fizikai megvalósítása nem az .Ellent mond ennek a holtjáték és pl a lineritási probléma amik még jó esetben is lényegesen nagyobbak mint egy elvi lépés pl a mach3-ban .PL : a vezérlő kap kodban 100lépést ( ez megfelel valamennyi linearis elmozdulásnak ) és azt csak onnan tudja majd hogy tényleg le is lépte ha a hajtás linearis részéről vissza jött a " lépés szám " , ez igaz is de csak elvileg , már az első lépés hibát visz a hajtásba .Ha duplán ellenőrzöd ( hajtáson encoder és még egy elmozdulás mérő , linearis encoder ), a lényege akkor is ugyan az mert a kiadott és a fogadott jelek száma között van eltérés elektromosan és fizikai elmozdulásban is .
Szerintem csak a mellék hajtáson lévő encodert figyelni ( elszámoltatni :) ) nem érdemes mert mindig a mellék hajtás után kerül bele a "hiba"  a gépezetbe .Persze ennek is feltétele az optimális elektromos méretezés .

istvan58

Ok, de ha a step jelet bevezetjük pl. egy 4 es számlálóba amit az enkóder jelével állandóan reszetelnék akkor max 4 lépés vesztéskor leálna mert nem jön reszet

hostya

Csak egy ötlet a végállás/home kapcsolókra...
Hirtelen ezt találtam.

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/sys4CXYZswitch.jpg" border=0>

besirkyjh

Ha engedünk hiba százalékot ekkor természetesen müködhet .Szerintem a költségek szabnak határt a százalékok megállapításánál :)

besirkyjh

istvan58

Valahol olvastam hogy a mach le tudja kezelni ha az összes végállâs és home szenzor egybe van kötve, mert a tengelyeket sorba homingolja.  
Igaz még nem próbáltam, majd most következik. :)
És nem is kell külön home kapcs.

xfg6v697j

Létezik olyan makró,ami ellátja ezt a feladatot.
A mach3-nak ven egy makropump funkciója,aminek a seítségével bizonyos időnként,lefuttathatunk egy makró.
Ennek a funkciónak a segítségével veti össze a makró egy enkóder jelét a tengelydro értékével,és érzékeli a hibát.
Néhány éve láttam ezt a makrót,de fizetős volt.

hostya

A kibicnek semmi se drága... :)) [#kacsint]

Nekem egyetlen home kapcsoló sincs felszerelve.
Egyszerűen be van állítva Mach-ban a home-limit.
Ez azért is előnyösebb mert a G-kód betöltése után a Mach rögtön jelez ha nem fér el a szerszámpálya a munkaterületen.
Sokkal előnyösebb mintha a 95%-ban kész darabnál végállásra fut valamelyik tengely, és akkor mehet az "alkotás" a kukába, utána lehet előről kezdeni az egészet..  [#integet2]

istvan58

Amugy én is azon gondolkozom hogy állítható mechanikai ütközőt tegyek a z tengelyre hogy ne menjek bele az asztalba ha elnézék valamit.
Minden szerszám cserénél ezt beállítani.

ywathzay

Egy kérdés villanymotorhoz értő szakiktól. Van egy elgörbült tengelyű villanymotorom, 95%-ban sikerült a tengely ütését "kivenni". Ha a forgórészből leszedek ott ahol még mindig hozzáér az állórészhez fog ez nekem gondot jelenten a jövőbeli használat során?

000000000

95%-ban nem ütő tengelyt mire akarod használni?
Szerintem a csapágyak gallyra mentek (forgórész beüt az állórészbe).
Rezonálni fog, mivel levenni le tudsz, de rátenni nem.
Szerintem felejtős.

xfg6v697j

Én nem ezt láttam,ott csak egy makróról volt szó,a hardverről nem.
Talán a mach forumon,vagy a cnczone-on.
Persze lehet,hogy annak a továbbfejlesztése ez.

hostya

Ne tedd..!
1. Ha csak annyit esztergálsz le a forgórészből hogy éppen elforogjon, akkor lesz egy kiegyensúlyozatlan forgórészed, ami szétrázza a motort.
2. Ha teljesen "tisztára" átmérőzöd, akkor is kiegyensúlyozatlan lesz, DE ezzel jelentősen megnöveled légrést, ami jelentős teljesítmény csökkenéssel jár.

ANTAL GÁBOR

Milyen motor ? aszinkron ?  Mert akkor egyszerűen ki kell sajtolni a tengelyt és csinálni kell egy újat . Én például csináltam úgy vibromotort hogy új tengelyt csináltam erősebb csapágyazással és hosszított tengellyel . ( A pajzsokat is  kicseréltem )