Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

istvan58

Van olyan tipus ami figyeli és megálítja a rendszert lépésvesztéskor. Pl.AM882 (MSDD 80-8.2) de csak 300 1/min fordulat fellet.
Én kifogtam egy olyan verziót, V1.1 firmwarel ami már 180 1/min fordulatnál megáll.

istvan58

Nem minden MSDD rendelkezik ezzel a funkcióval.

keri

Nézem az adatlapokat...
Valóban nem mindegyik jelzi a lépéstévesztést de a többi az továbbra is igaz. MSDD lényege a motor felismerés és optimalizálás.

istvan58

Kipróbáltam néhány típust, DM556(MSDD 50-5.6),
DM856((MSDD80-5.6), es végül az AM882-t.
Es mint irtam a V1.1 ben nem állították be 300 1/min fordulat határt igy mar 180 1/min fordulatnál érzékeli a lépésvesztést.
Ami nagyon fontos még az hogy a rezonancia pontokat nagyon szépen ki lehet hangolni a protuner-el és nagyon szépen csendesen megy.
És nem muszáj nagyon kis felbontást használni a Mach-ba mert akár egész lépésel is finoman jár mert minden kiadot lépést a vezerlő felbont mikrólépésekbe.

istvan58

Én az AM882 nél maradok, de szeretnék kipróbálni egy léptetős szervót is..

9hpa53xy

Lényegében arra gondolok, hogy egy olyan eszköznek van-e értelme, ami összeveti egy enkóder jelét, a step/dir jelekkel, és ha baj van visszajelez a pc felé. Jelenleg is dolgozom egy ilyen kütyün, csak elakadtam egy banális problémával :(

s7manbs8

Van értelme, ha pl. magára hagyott gépet megállít még ha közbe szerszámot el is törte, annál autonómabb lesz.

9hpa53xy

akkor csak nem szenvedek feleslegesen...:)

s7manbs8

Nekem is a gépemre fel akarok szerelni pl állítható végállásokat, hogy ha az adott munkaterületről kimegy valami miatt leálljon, mobil végállás, meg ilyesmi védelmek is, mint amit te csinálsz.

9hpa53xy

Ez jól hangzik! Alapból ami engem nagyon zavart, hogy egy 3 tengelyes gépen van 6 végálláskapcsoló. És nem árt még ha van 3 home kapcsoló is (valójában kettő, mert a Z home az a legmagasabb ponton van) Ezt be kellene huzalozni egy parallel portra, ami nem megoldható. Úgyhogy marad a soros port...a többi "kütyü" is ide kerül majd..

keri

Végállást fel lehet fűzni egy körre, home lehet végállás kapcsoló is egybe, tehát 4 bemenet kell, annyi meg van rajta.

istvan58

Én is gondolkodom egy ilyenen...
Egyszerüen ugy csinálnám have hogy a step jelet bevezetném egy számlálóba amit az enkóder jelével mindég reszetelnék, a számlálóval meghatároznám hogy hány lépés vesztést engedek.
Csak még az irány váltást kell kitalálni.  
Ha a számláló nem kap reset jelet akkor tulcsordúl és megállitja a mach-ot.

besirkyjh

Szia Keri  

Böven elég oda két bemenet elhasználása is :)  

istvan58

guliver83

Szerintem is elég két bemenet!!! :)