Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Virbo

"Sima" kis lángégő. Az amelyikhez az a kis kempinges palack is való.

Igaz ezzel csak kicsi vékony anyagot tudok, mert nem elég "meleg".  
Ha nagyobb, vastagabb valamit akarok, akor bizony rezsóra teszem én is, ahogy mások is írták.  
De a linkelt videóhoz hasonlóan terül ez én pálcám is.

ncw4w5nca

Én a rozsdamentes acélhoz, saválló acélhoz, sima vashoz, és a rézhez is H3PO4et használok. Kereskedelmi forgalomban Ro 55 Rozsdamaró néven forgalmazzák. A lényeg hogy forrasztás közben mindig nedves legyen a forrasztandó felület.

xg2w6ib9x

Én is egy sima PB-s gázégőt használtam.  
Sajnos ezzel nem lehet olyan szúró lángot beállítani, mint egy keverőszáras pisztollyal.
Van ilyen pisztolyom is, csak most macerás lett volna összerakni a rendszert. Régebben ezt használtam réz keményforrasztáshoz PB-oxigén keverékkel. Valószínűleg jobb eredményt lehetne ezzel elérni.
Az is felmerült bennem, hogy a drágább márkás pálcákból valószínűleg nem véletlenül kerül 1500 Ft-ba egy szál.
A lényeg, hogy működik ez a technika, csak ki kell taposni a jól járható ösvényt. Ki kell kísérletezni a jól használható anyagokat és módszereket.

000000000

Mondom én csak savállóra használom a foszforsavat, vasra, horganyzottra ZnCl-t.
Mezei fém felületnél többet árt a foszforsav mint használ.

ncw4w5nca

Azt kell mondanom hogy tévedsz! A RO 55 Rozsdaoldó összetétele: Foszforsav vizes oldata kis mennyiségű kationos felületaktív és inhibitor tartalommal.  

Alkalmas fémfelületeken (acél, öntöttvas, stb.) lévő rozsdaréteg eltávolítása. Egy vagy két kezeléssel egy folyamatban tisztít, rozsdátlanít, zsírtalanít, foszfátoz és passzivál. Ellenben a cink kloriddal ami aktivál, ha rajta marad a fémen, korrodálja azt.  

000000000

Próbáltam foszforsavval és forrasztó vízzel is mezei vasat forrasztani.
A H3Po3-al egyszerűen képtelenség volt megforrasztani egy acél bovdent, míg a ZnCl-el úgy futott szét a forraszanyag hogy öröm volt nézni.
Ez mezei tapasztalat alapján írom.  

ncw4w5nca

Nézd én is a tapasztalatomra hagyatkoztam akkor, amikor az alábbiakat leírtam! Nekem működött a dolog, már nagyon sok alkalommal.

000000000

Ok , a nekem itt lévő foszforsav nem vizes oldat hanem motorolaj sűrűségű anyag.

Teaway

Nagysebességű szöghajtóműbe (flex) milyen zsír kell, ami nem verődik szét az első használatkor?

ncw4w5nca

Ezek a fogaskerekek általában önkenő kivitelben készülnek, ami nem igényel külön zsírozást. De ha nem ilyen, akkor a gépkönyvben külön kitérnek a karbantartására, és használandó anyagra.

000000000

Létezik speciális szöghajtás zsír, általában ezen gépek gyártói márkanevei alatt futnak (Stihl, stb.)
2000 Ft körül van egy tubussal.

jani300

Üdv !
Az első munkahelyemen ,kapcsoló szekrényeket gyártottunk , mindet RO val forrasztottak(tunk) .
Nem is azért mert ez a legjobb , csak egyszerűbb volt beszerezni . Pár éve felfedeztem a fűtésszerelésben rézcsőhöz használt kenőcsöt , nagyon jól használható . Ón tartalmú,melegítve , hozaganyag nélkül is befutja a felületet , könnyű vele forrasztani .

Vetesi75

Észrevétel:
Ha a hőálló csodazsír szétverődik a házban az későbbiekben ott is marad a hajtómű falán  érintetlenül, ellenben a melegre folyósodó típus a ház éppen aktuális legmélyebb pontjára kúszik vissza és a fogaskereket érintve köt meg. Utóbbi rendszeresen pótlásra szorul, mert kívülre is jut belőle... :)

Csuhás

Egy kis olajat szoktam önteni a benne levő zsír mellé. Megforgatva fehér trutyi lesz belőle ami megálláskor lefolyik és ellepi a kerekeket. Hátránya hogy egy kicsit szivárogni szokott.

jani300

[#integet2][#eljen]Fűkasza szöghajtásához is ajánlották ugyanezt ,szakboltban .
Csak féltem hogy leszólnak , mert túl olcsó és egyszerű :)