Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Mert nem az "ónt" kell melegíteni hanem a munkadarabot.  
Az alu pikk pakk elviszi a hőt és nem lesz meg a hőfok.

xg2w6ib9x

Miből gondolod, hogy nem az alut melegítem ?
Elég sokat forrasztottam már ónnal, sárgarézzel sőt még ezüsttel is úgyhogy van némi fogalmam a forrasztás alapjairól. Ezért is bosszant, hogy  nem megy.

000000000

Nekem is van ilyen alu taknyoló akármi, de mezei 60/40 ónnal szebben megforrasztottam mint azzal.
Mezei ólmos ónnal való alu forrasztásnak az a titka, hogy takarja be az anyagot az ón és miközben melegíted, valami eszközzel kapargassad alatta.
Igaz nem olyan erős mint a videókon látni , de a cél szentesíti az eszközt.  
Például egy Sony forgófejes magnóban így raktam össze a fej emelő kacifántos alu fröccs elemét egy darabka 0.4mm réz lemezzel megerősítve.
Az alu forrasztó anyaggal meg se próbáltam mert egy pacává olvad volna össze az egész.
Megmondom őszintén szerintem már lejárt a szavatossága annak az anyagnak, mert én se tudtam hasonlót összehozni vele.
Pedig autogénnel is melegítettem már és akkor se volt jó.
Előbb folyt szét a munkadarab mint, hogy megfogta volna ez a trutyi.

keri

Hideg a felület, ami a kevés hőteljesítmény miatt szokott előfordulni, lévén az alu jól vezeti a hőt.
Másik hogy oxid mentesíteni nem lehet az alut, mert amint ledörgölöt a levegővel azonnal reakcióba lép. Ezért lehet oxidos hűtőbordát is forrasztani vele mert teljesen mindegy mit csinálsz vele előtte és ezért csinálja azt a videón is, hogy drótkefével dörgöli miközben nyomja rá a forrasztó anyagot, mert fedésben, az oxigéntől elzárva van esély rá hogy érintkezik a forraszanyag az oxidmentes felülettel, és csak akkor tapad meg rajta.

Megjegyzem ezzel a módszerrel a hagyományos forrasztóanyaggal is lehet alut forrasztani, csak annak nem olyan jók a mechanikai tulajdonságai. Ez a forraszanyag, cink-alu ötvözet lehet ami optimális esetben ugyan olyan szilárd mint az alu amit forrasztasz vele.

Ha folyasztószer kell, akkor szerintem sima fenyőgyanta megteszi.

keri

Szerintem abból gondolja, hogy előbb olvadna el a munkadarab, mint hogy felizzon a cink golyó :)

000000000

000000000

Vékony lemezt ónnal lehet forrasztani, aluflux kell hozzá, és úgy lehet forrasztani mint a rezet.

A pálcás aluforrasztás szerintem nemigen fog menni vékony lemez esetében, mert ahogy láttam a videókat, elég rendesen fel kell melegíteni a munkadarabot.

vadember

Azért az üdítős dobozt sem lehet vastaglemeznek mondani, és nekik sikerül megforrasztani:https://www.youtube.com/watch?v=YoAo0TqjeWU" TARGET=_fnew>Durafix

Nem lehet, hogy csak valami kamu utánzat pálcához jutottál hozzá? Először a Durafix nevével találkoztam ezzel a technológiával. Nem tudom ők találták-e ki, de az ő pálcájuk biztosan működik, ezt saját szememmel láttam.

xg2w6ib9x

Kedves Pál !
Kár hogy nem előbb írtad ezt az üzenetet.
Közben visszamentem és újból nekifutottam.
Ebben a mondatodban van a lényeg:
 "miközben melegíted, valami eszközzel kapargassad alatta. "  
Aki azt mondta, hogy magával a pálcával kell kapargatni az valószínűleg nem találkozott még ezzel a fajta pálcával, mer ezzel nem igazán lehet kapargatni.
Készítettem viszont egy hegyes szerszámot egy használt gépi fűrészlapból és azzal kapirgáltam és terelgettem a megolvadt anyagot. Végül is megoldottam amit akartam, de azt fenntartom, hogy valami folyasztó szer nagyon kellene ahhoz, hogy igazán könnyen és szépen lehessen dolgozni ezzel a pálcával.
Mivel a forrasz anyag összetétele nem publikus és nem szabványos könnyen lehet, hogy ez más összetételű mint más folyósabb pálcák.
Normál forrasztó ónból is találkoztam már olyannal, ami szinte használhatatlan volt.
Ez elég érdekesen viselkedett a melegítés hatására. Oda tettem egy darabot és hosszasan melegítettem. Szinte semmi nem utalt arra, hogy megolvadt volna, viszont amikor a kapirgáló szerszám hegyével hozzányúltam kenhető volt mint az olvadt vaj.
Ez a fajta pálca szerintem soha nem lenne olyan folyós mint pl. https://www.youtube.com/watch?v=CJ42scaWFnw" TARGET=_fnew>ezena videón.
Ez inkább az általad említett "taknyoló akármi "  kategóriába sorolható, de biztos van ettől sokkal jobb is.

xg2w6ib9x

Ez a "úgy lehet forrasztani mint a rezet" azt jelenti, hogy normál forrasztó ónnal ?
Ha igen, akkor van itthon nekem valami efféle por, amire az van írva, hogy "Flux for aluminum soldering".
Lítium-klorid, cink-klorid és sodium hexafuoraluminát van. Ezt próbáltam az alu pálcával, de nem csinált semmit.

xg2w6ib9x

Végül is lehet a vékony lemezt forrasztani, bár az volt az érzésem, hogy ha kicsit melegebb lenne a láng, az jobb lenne, de ugyanakkor az első próbálkozásnál meg sikerült lyukat égetnem a lemezbe, ami meg arra utal, hogy nem kell melegebb láng.

xg2w6ib9x

"Nem lehet, hogy csak valami kamu utánzat pálcához jutottál hozzá?"
Volt egy ilyen tippem, hogy megint sikerült belenyúlnom valami jóba.
A múltkor is úgy jártam, hogy sehogy nem akart sikerülni rákapatnom egy anyát a csavarra. Mondtam is, hogy érzem hogy öregszem, egyre bénább vagyok. Aztán megnéztem közelebbről és láttam, hogy nincs benne menet....
[#nevetes1]

000000000

Az se rossz , én meg úgy belenyúltam egy M6-os csavaros dobozba, hogy kivettem belőle egy olyat amin nem menet volt hanem csak menet profilú gyűrűk.  
Aztán 2 perc anyázás után föld körüli pályára állítottam :)

keri

Az is nagy élmény, amikor látszólag jó, rá is kap, csak amikor teljesen rá akarod tekerni, akkor derül ki hogy valami tengerentúli menetről van szó :)

xg2w6ib9x

Néhány kép az alu forrasztmányról:

http://kepfeltoltes.hu/140512/Aluforr1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/140512/Aluforr2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/140512/Aluforr3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szépnek nem szép, de amennyit tart a varrat az elég lesz.