Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Csak azt nem értem, hogy intelligens emberek, néhány forintért, miért reszkírozzák a "megcsapolás esetén súlyos tökön rúgásra lehet számítani."[#nevetes1]

keri

Ez nem megcsapolás. Jóval az óra után használod kreatívan a már megvásárolt áramot :)

Lebukni meg csak úgy lehet ha önmagadat jelented fel.

Pl. ha most te feljelentenél engem, nyugodtan kijöhetnétek most rögtön a helyszínre, nem találnátok semmit...még a házamat sem [#vigyor][#bee1] sajnos [#szomoru1]

keri

És ugye mint ahogy írtam, hiába van ott az éjszakai áram a dobozba, soha nem fogom használni, mert napelemmel nem éri meg használni.

000000000

Igen , de a vezérelt mérőd is 3 fázisú?
Mert ha nem akkor jó megszopatott az aki így kötötte be neked mert a másik két fázis a teljes árszabással volt mérve  [#hehe]
A1-es vezéreltre még nem láttam 3 fázisú mérőt feltéve mert ott mint említettem max 1 fázis 25 Ampert adnak ki ha fejre is állsz, ennyi.

keri

Nincs feltéve semmi, csak beszéltem az elművel, gond nélkül felrakják, sőt az ügyintéző mondta, hogy hivatkozzak a villany kályhára, mert azt eleve nem is teszik egy fázisra.
Az hogy nem láttál 3 fázist éjszakaira, az sem meglepő, mivel villanykályhát sem gyakran láthatsz manapság mert nincs olyan őrült aki olyannal fűtene :D én is 30 éve láttam utoljára, de akkor mások voltak az áramdíjak még.

000000000

Hőszivattyú és H tarifa azt csókolom ott simán bekötik a 3 fázist.
De kérdezzétek Varsányit Ő keni vágja ezt betéve Alfától Omegáig :)  

keri

Ja, ahogy mondod, csak a hőszivattyút is külön kell engedélyeztetni...bár annyi szívás belefér a többi mellé.
A napelem engedélyeztetéstől is félnek mint a tűztől, közben annyira azért nem durva, csak kevesen csinálták és nem tudják hogy kell...pl a kollégám aki csinálta, ő maga magyarázta el az ügyintézőnek hogy kellene csinálnia :D

000000000

Alanyi jogon 16A jár, most cserélik 20A kismegszakítókra.
Nekem 3 fázisú "éjszakaim" van, de most nincs rákötve semmi, a régi tulaj villanykályhákat üzemeltetett anno róla.
Még gondolkozom mi legyen vele, az biztos, hogy átköttetem a 3 fázist, hogy legyen nappalin is, és megfejelem 3X35A-re.

keri

Tavaly még szumma 32A járt, ahogy Pál mondja.
Azóta valóban nem néztem a szabályokat, de nem hiszem hogy csökkent volna.

000000000

Keri,

Villanybojler, mosógép, mosogatógép (szárítógép), kerámialapos tűzhely.
Kicsit szkeptikus vagyok a megtérüléssel kapcsolatban.
Mennyiben áll meg egyszeri költség (engedély, mérő, terv, stb) és a kW-kénti napalem?
Pl.: 100 ezer egyszeri ktsg. + 30 ezer / kW (ez csak példa)
Lehet saját szerelésben is, vagy ELMÜ (EON) engedélyes szerelő kell?

vjanos

Kösz mindenkinek.

Néhány ledes lámpa megy majd róla, meg egy rádió... szóval nem rettentő amperek :)

keri

Kolléga 3,6kW-os csúcsteljesítményű rendszere 1,5millióba került tokkal vonóval.
Magának szerelte, de ha csináltatod az kb. 150ezer körül van.
Nyilván a rákötést, terveket engedélyes szerelőnek kell megcsinálnia, de ez kb 40ezer volt.
Óra csere miatt kicsit át kellet variálni az óraszekrényt, mert már nem felelt meg a régi a szabványnak, ennek is volt költsége, de maga az óracserét az szolgáltató fizette.

Ahogy mondod, bojler, kerámialapos tűzhely, mosógép, mosogatógép. De ezek túl keveset fogyasztottak, ezért felszerelt infrafűtést is, télen nagyrészt ezzel fűtött (meg némileg fával) Most márciusban volt egy éves a rendszer. Velem csináltatta meg a statisztikát, és 200kWh pluszban éves viszonylatban ezért felrakatott még egy klímát is.

Megtérülést 7,5évre számoltam az akkori adatok alapján amikor felszerelte, de ha azt nézzük, mennyivel kevesebbet költött fűtésre és villanyra, az előző évekhez képest, akkor esélyes az 5 éves megtérülés is...jó persze most enyhe volt a tél, ez is belejátszik, de azért az a 7 év eddig reálisnak tűnik.

keri

Szerintem ha 3*50Ampert fizetsz ki, akkor összesen, éjszakaival mindennel együtt 3*50Ampert tudsz levenni az oszlopról.

De ebben nem vagyok biztos, csak így van értelme.

keri

Régen amíg nem vagy nehezen hozzáférhetőek voltak önhordó kábelek, mi sima fekete PVC kültéri koax kábelt kötöztünk hozzá horganyzott kerítéshuzalhoz.
Előbb avult el az egész rendszer, minthogy a koax lerohadt volna.

Emberi erővel nem tudod túlfeszíteni, de az éppen elég is.

robokacsa

azt szeretném megtudakolni valaki számítógépes gurutól, hogy vettem egy laptopot anno, most is azt használom, volt rajt gyárilag win 7, ha újra szeretném telepíteni, hogy kell nekiállni? amennyiben valaki tud segíteni, akár privátban is, de viszonylag részletesen mesélje el a mivoltját, mert nekem nem kisujjból megy a dolog :)
köszi előre is.