Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Több 100 méter feszített kábelt húztunk már ki és öntartó kábelt normális keresztmetszetben nem fogsz kapni.
Villanyszerelési szaküzletekben sem tudtak adni merevítőszálas 3x2.5mm2 vagy hasonló kábelt.
Mivel, hogy "kerti kiülő-ről" van szó nem akarsz 3x16mm2 kábelt feszíteni, meg egyedül nem is menne. ( lerántana földre mint az oppen kollektoros kiment :) )  
Másodszor meg teljesen felesleges ekkora böszme kábel mert nem kell oda 50-70 Amper
Ilyen esetben 3x1.5 vagy 3x2.5 gumi kábel és 2-3mm-es horganyzott acél sodrony 30 centinkét fekete kábelkötegelővel (UV álló) rögzítve.
A két végén kötélszív plusz 2-2 kötélszorító és egyik végén kötélfeszítő.
A levezetéseknél 1 tekeréses hurkot szoktak hagyni kb 120-150mm-es átmérőre, hogy ne törjön annyira a kábel.
Ehhez így 8-10 évig garantáltan nem kell hozzányúlnod, de csak a kábelkötegelő a gyenge láncszem.
Amúgy mezei fehér MTK 30 éve lóg kültéren és még mindig nem mállik a szigetelése.
Mondjuk ez garantáltan nem a Kínai népköztérsaság terméke.  

000000000

Így tökéletes.
Kábelszívvel, és rozsdamentes kábellel csináltam (volt otthon), és fehér kábelkötegelővel. Mert fehér volt a kábel is. Ha majd elpukkan valamelyik kötegelő, rakok fel másikat, 10 év múlva. Mondjuk ha világításon túl elektromos grill is van a kiülőben, akkor inkáb 3x2,5.
De ő tudja mit akar működtetni, a fogyasztásból és a hosszból kijön a keresztmetszet.

000000000

Világítási oszlopok között 50 méter a köztáv, de ipari területen oda is feszítettünk 3x1.5 kábelt kamera rendszer betápnak.
Igaz egyedül voltam a kosaras emelőben, de mikor felhúztam és megfeszítettem majdnem megborult a Merci Sprinter.
Mivel max 25 kg a kosár húzó/tolóirányú terhelhetősége, így többszörösen is megvolt [#hehe]
Létráról igen csak neki kell feküdni , de a 25 méter simán bevállalható egy feszítésből.

000000000

Persze, igazad van, akár ennek többszöröse is, csak megfelelő kábel, rögzítés bicepsz kell hozzá.[#eljen]
Viszont én úgy voltam vele, hogy meg sem feszítettem teljesen a jóval rövidebb légkábelt, minek akkor feszítőerőt rakni a dübelekre.
Másrészt télen még feszül egy kicsit, meg legyen tartalék jégre, szélre.
Mondjuk az én kábelem 5X6, mivel a műhelyt táplálja.

Szedlay Pál

Ha kérek a szolgáltatótól 3*50ampert + éjszakait akkor a szolgáltató éjszakára 3*2*50ampert biztosít az oszlopról?

000000000

Lófaszt mama, ahogy a klasszikusok mondanák.
Annyit ad, amennyire kifizetted a közműfejlesztést.
Az más kérdés, hogy egy részét éjszakaira akarod használni.
Mondjuk már ez sem igaz, csúcsidőn kivüli felhasználás.  
Szittya időszámítás szerint.
Hun van, hun nincs.

Szedlay Pál

Várj lehet egy kicsit idősebb vagyok és nem értem teljesen ezt az új szlenget. Nem vagy egy William Shakespeare. Mi van az idő számítással?
Szóval kifizetem 3*50 amperre a közműfejlesztést és ez éjszaka megosztható, de akkor is az összes vételezés nem haladhatja meg a 3*50-et.

Szalai György

Éjszakai nincsen már. Most vezérelt van, fix bekötésű (nem konnektorba dugós) hőtárolós berendezéseket üzemeltethetsz róla. Napi 8 órán keresztül, de szakaszosan áll rendelkezésedre.
Oszlopról nem biztosit 3x50 Ampert, mert a kommunális légvezeték hálózatról, egy csatlakozási pontról max. 3x35A adható, ha a vezetékhálózat terhelhetősége még lehetővé teszi. Ha már kiterhelt a hálózat, (zárolt) akkor annyi sem, csak majd fejlesztés után.
Transzformátor állomásból, közvetlenül, un. célkábelen kaphatsz 3x50A-t. Ez lehet légvezeték is, vagy földkábel is, a helyi adottságoktól függően.
Amikor a vezérelt mérődön is kapod a 3x50A-t, akkor természetesen rendelkezésedre áll a nem vezérelt mérőn is. Az már 2x3x50A, de a felhasználását nem vonhatod össze.
Azért nyilván megteszik páran.

Szalai György

Jut eszembe. Nagyon elvétve, de előfordul a kéttarifás mérés is, ahol minden időszakban ugyan azon az egy mérőn keresztül vételeznek.
Ott nincs 2x3xA, hanem csak 1x3x van. Csak a mérőmű számláló szerkezete kapcsol át egyik tarifa számlálójáról a másikra. Egy villanyórán belül két számsor van.

88ww5s6y

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy milyen csapágyat használtok a meghajtott, és vég csapágynak cnc gépnél?  A golyós orsó 16x5mm, a hajtott oldalát 12mm, a végét 10mm-re terveztem.

istvan58

hajtott oldal 7001B (12x28) vagy 7201(12x32) párban előfeszítve. Ezek ferdehatásvonalú, 40fokosak, jól bírják az axiális terhelést.
Szabad oldalon sima 6000-es (10x26) vagy 6200 (10x30)

000000000

Tudomásom szerint alanyi jogon 32 Amper jár.
Ezt úgy kéred ahogy akarod, lehet 1 fázis, de 3 is, viszont ebben az esetben nem haladhatja meg a 32 ampert a kismegszakítók összértéke.
Éjszakai áram maximum 25 Amper és csak 1 fázis lehet, ha a fejed tetejére is állsz akkor sem kötnek 3 fázist ilyen kedvezményes megoldásra.
Hőszivattyúra van megoldás ahol 3 fázisú kedvezményes betáplálást igényelhetsz, de csak erre, megcsapolás esetén súlyos tökön rúgásra lehet számítani.

keri

Villany kályhára kötnek három fázist éjszakai áramra tudomásom szerint, de minden másban egyetértünk.
Nálam pl. szemrebbenés nélkül bekötik a 3 fázist éjszakaira...az átkapcsoló relét meg úgy helyeztem el, hogy egy mozdulattal ki tudjam tépni ha jönnek ellenőrizni :)))))))))))

keri

Máskülönben az éjszakai áram feleslegessé válik, amint van napelemed.
Kollégám megtelmeli az energia igényének 100%-át napelemmel, visszatáplálós rendszerben.
A visszatáplált energiát egy az egyben levonják az elfogyasztottból, de csak a nappali óra fogyasztásából. Az éjszakait ugyan úgy ki kell fizetnie, hiába van pluszban a nappalival, amit el is bukik hogy az éves számlázási fordulóra nem fogyaszt le nullára.

Nagy szemetek...szóval most a bojler át van kötve a nappalira.

000000000

Ne legyél már ilyen okos megint!