Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

9hpa53xy

Javítsatok ki ha tévednék, de ilyenkor (forrasztáskor, speciális pálcával) végeredményben amalgám lesz az alumíniumból...nem?

PSoft

Ebből a fajtából,nekem volt egy egész szériám.
M6x20-as s.f.közel 200db.-ot sikerült vennem belőle.
De nem dobtam ki,egy következő melón,elhasználtam...szegecs gyanánt.:)

000000000

Nekem azért ettől nagyobb szerencsém volt mert csak egy darabot találtam a dobozban , de az a lehető legrosszabb helyre ment.

xg2w6ib9x

Közben még egy dologra felfigyeltem az alu forrasztással kapcsolatban. Több helyen lényeges kellékként említik az inox drótkefét.
Na, nekem ilyenem még nincs, de adandó alkalommal kipróbálom, hogy jelent-e ez valami különbséget a normál drótkeféhez képest.

B.Zoltán

Ártani nem árt,ha van egy ilyen drótkeféd.A múltkor próbálgattam alut hegeszteni a végére rájöttem, hogy nem ezeken múlik.Bár én is vettem egy drótkefét erre acélra ,de nem ettől lett jó a hegesztés.

a86ifm7g5

Én is kipróbáltam az AL-300 alu forrasztópálcát. Kiváló eredménnyel sikerült. A titok a megfelelő hőmennyiség közlésén és tartásán van. Nagyon egyenletes és szép "varrat" született.

000000000

Savállóra nem tapad az ón, legalább is azt hiszik   [#nevetes1]
Amúgy meg a saválló anyagot még jobban lehet forrasztani mint a rezet csak megfelelő folyasztószer kell hozzá.
Úgy fut szét rajta a 60/40-es ón, hogy öröm nézni.

Virbo

Nálam akkor állt össze göbökké a forraszanyag, amikor közvetlenül kapta a lángot.
Ha nem elég meleg, akkor sem tapad rendesen. Nekem elég volt a pálca is, nem kellett sose drótkefézni, enyhe kaparászásra (mert közben olvadt ugye) szépen megtapadt. De ha közvetlenül lángot kap, akkor baj van.

xg2w6ib9x

Pedig a videón (amit belinkeltem alább)is közvetlen lángot kap mégis gyönyörűen fut mint az ón.
Egyébként pb lánggal csináltad, vagy dissou-val ?

000000000

Igen, sima forrasztóónnal. Bár amit én használtam az egyik munkahelyemen az egy kék színű lötyi volt, de nagyjából ilyesmi összetétellel. Alu elektromos kivezetésekre forrasztottunk rézvezetéket, gond nélkül.

000000000

Ha megnézed a videókat, ott se fut szét, hanem a pálca végével szétdörzsöli az olvadt alumíniumot.

besirkyjh

Szia  

Egy 80x60-as alu zártszelvényt szerettem volna " levégelni" de nekem nem sikerült .Fütöttem rendesen egy kis turista palackra szerelt " lángszoroval " de csak ott futott valamennyit ahhol a pálcával hozzá értem az aluhoz .
Biztos én voltam a béna ! Most hogy olvasom más is járt igy és mégis jo lett , ujra probálom én is :)

a86ifm7g5

Ha a munkadarab felfér egy rezsóra, akkor azzal az előfűtés remekül megoldható. Így lényegesen kevesebb hő távozik a munkadarabról.

Tehát én felraktam a munkadarabot a rezsóra, majd itt forrasztottam meg, lánggal. A hozaganyagot pedig egy régi forrasztópákával terítettem szét egyenletesen.

VighLajos

Megfelelő folyatószer a bádogos-technikában használt forrasztóvíz.
[#nevetes1]

000000000

Azt megnézem ha te a saválló lemezt ZnCl vizes oldatával megforrasztod.
Megsúgom hogy a megfejtés H3Po3.  [#wave]