Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Szervó motornál eleve nem olyan zajos, mert még ha diszkrét lépések is vannak, elég finom is a felbontása, meg ahogy a PWM-jelet adja rá fele, több lépcsőben, eleve nem olyan durván lépked, mint egy léptető, ami mondjuk egész vagy féllépésben lép, de az biztos, hogy a szíjhajtás még azt a zajt is csökkenti, gondolom.

s7manbs8

A gépemen, most az egyik tengelyen közvetlen ül orsóra van téve a léptetőmotor, kuplunggal, maszekkal, a másik meg szíjjal áttétellel, annak szinte nincs hangja sem, pedig csak féllépéses módban tudok menni vele, mert L297 L298 a meghajtóm.

s7manbs8

Szoktál még vagdalkózni, van egy rajzom, a gépemre gondoltam majd egy orsót felszerelni, hogy tudjak vele esztergálni is, mindjárt megmutatom csak ránézésre miféleség lenne.

000000000

A léptetőnél, erősen vezérlőfüggő. És kuplungfüggő is.  
Bizonyos, olcsó vezérlők, rángatják a motort.  

Torro60

Igen!
Már,azt hittem,hogy találtál valaki mást![#vigyor2]

s7manbs8

Ilyesmi alakúak, kb. még nincs kitalálva teljesen, de a lényeg az, hogy van 2 db. 30-as rúd, a vezető a gépen és arra feküdne rá, azzal a vékony elemmel meg hozzászorítani, csavarral, a rajzon az nincs berajzolva. Ez az orsóház két vége úgymond, ott a kerek alakú valamik a csapágy helyét jelzik, de ezt csak úgy mutatom, még gondolkodom rajta hogy is lenne jó, végül is egy tengely megy bele, annak kel valami csapágyhoz méretezett furat stb.

s7manbs8

Ilyesmit nem csináltam, csináltattam mostanában, többnyire kis apró dolgokkal foglalkozok, meg szellemi tevékenységgel. :) De a gépfejlesztés tovább építgetés is előtérbe fog kerülni mostanában úgy gondolom.

s7manbs8

Az a bilincs azóta is szolgál szépen a gépen, amióta tudok vagdosni vele.

Torro60

Bevallom őszintén,élőben még nemhallottam egyiknek sem a hangját(léptető,szervo kuplungos meghajtással)ezért kérdeztem.

s7manbs8

Elsőnek ilyen mosógép csapágyházat akartam erre tenni, de az gyenge lenne, műanyag a háza, annak  a mérete van a rajzon amúgy. Valami csapágyházat kéne majd rá kitalálni, amit vagy rácsavarozok, vagy magába az elembe tenni eleve csapágyfészket, csak még nem tudom milyen lenne jó, hogy akár átmenő anyag is belemehetne, ha furatos tengelye lenne, bár az lehet annyira nem érdekes, ezzel inkább csak kis rövid elemeket gondolok próbálgatni majd, de persze az ember mindig többet akarna. :)

s7manbs8

Lehet Danibá arra gondol, hogy a mostani legújabb féle léptető vezérlők, már nem annyira diszkrét lépésben adják rá durván az áramot és amiatt nem olyan hangosak, meg lehet nagy felbontású mikrolépésben is léptetni, az eleve nem olyan hangos.

000000000

Ha, minden rendben. Egyiknek sincs hangja, nem remeg.  
Nálam, mindkét hajtás megy évek óta. Csendben, remegés nélkül.
Kuplunggal direktben hajtva. Ha, erre jársz megmutatom.  

s7manbs8

Egész lépésben nincs hangja egy L297 L298-cal ?

000000000

Szerintem, azzal biztosan lenne.  
Én, Klavios léptető vezérlőt használok. Mikroléptetésben.  

Torro60

De,hova tetted fel a rajzot?Én nemtalálom!