Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Fogaskerék guruktól kérnék felvilágosítást.

T5-ös fogasszíj kereket akarok gyártani.
Gondoltam veszek hozzávaló profil ujjmarót.
Azonban csak lefejtő marókat találtam.

Én úgy gondoltam ehhez nem kell lefejtő hiszen a szíj, profilja átmérőtől függetlenül azonos, mint a lánckerekeknél.
Viszont keresgéltem és szíj 20-20 fokos fogazást használ, a szíjkerék egy adott rajzon meg 25-25 fokosat.

Szóval nem értem.

Ja meg van valami módszer, hogy saját magam végtelenítsek fogasszíjat? Csak hogy nem kelljen mindig boltba rohangálni, ha kell egy méret.

keri

Semmit nem kell lecserélned benne, hanem a kimeneti csatlakozókra kell rátenni a linkelt áramkört.
A hegesztőt csak tápegységnek használta hozzá, mert az tudott olyan áramot ami kellet hozzá.

000000000

S O S !!! Vki meg tudná írni ezt a programot?? http://data.hu/get/7666089/cnc.rar  
Utalok pénzt is cserébe de valaki légyszives nézzen rá!!

designr

Az épül a gépem topicodban a multkor linkelt eljárás teljesen jó.Az nem felel meg?
Épp a te leírásod alapján fogtam neki én is..KisKz árult fogsorjázókat..keményfém..azt átköszörültem..szöget ne kérdezz..van élezőköszörű..de siettem,csak kézből egy kis T5 kerék alapján..lemartam vele a 90 fogat..nem kis idő..szerintem tökéletes..ha megfeszítem a szijjat tökéletes..de sok ideig tartott a marás..most egy kis 60-as körüli Hss marótárcsát akarok szögbeköszörülni..negyed annyi idő..Míg ujjmaróval kétszer mentem körbe,szerintem itt elég lessz egyszer.negyedül a nyers átmérő-fogszám..viszonyra kell vigyázni..matematikailag számolva nem jön ki..vagy pedig a tárcsa és szijj közötti hézagot kell pontosan (2×)hozzáadni..Az ujjmarón pedig meg sem látszik..szerintem hobbiban tökéletes..
Szijj végtelenítést viszont otthon nem hiszem hogy meg tudjuk oldani..
http://kepfeltoltes.hu/140504/kepatmeretezes_hu_DSCF6088_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

keri

De, de az én módszerem jó, csak teljesen automatizálni akarom, (forgató, Mach3 macro) ehhez meg finomítani szeretném a technológiát, mert ugye félmunkát ha lehet nem végzünk, ezért google barátomat megkérdeztem, és össze vissza mondott.

Ezért kíváncsi vagyok a hivatalos módszerekre és elméletekre a témával kapcsolatban, hogy csökkentsem a zavaromat.

Én is köszörültem magamnak ujjmarót, (ahogy láttad is) de az ilyen általánosan használható szerszámokból meg szoktam venni a boltit, mert az mégiscsak jobb, pontosabb, tartósabb kényelmesebb.

designr

Kereskedelmi forgalomban..legalábbis itthon nem biztos hogy találsz ilyen ujjmarót..előbb én is rosszul írtam..a sorjázóból egyélű marót..mint a gravírtű..olyat köszörültem..egyedi kerekekhez jó..de lassú..én ha sorozatban gyártanám marótárcsát készítenék.nem kell neki nagy fordulat..sok dolgozó él..gyorsabb munka..esetleg hosszu rúd anyagra rámarni..aztán méretre leszúrni-darabolni?Automatizálni is akkor érdemes ha egy méretből sokat készítesz.De szerintem megoldod.

keri

Ez jó ötlet, veszek 40fokos gravírtűt és leköszörülöm a végét.

Nem is a sorozatgyártás lényeges nekem, mert akkor valóban a tárcsa maró a praktikus. Inkább az, hogy ha kell egy méret akkor ne menjen rá fél napom a beállításokra.

A végtelenítésnél arra gondoltam hogy létezik megoldás erre, akkor meg nem találnám fel a spanyolviaszt, ha nem muszáj, de ha másként nem megy :)

A tervem az, hogy veszek méterre szíjat, ferdén és foghelyesen levágva össze illesztem, és hátoldalába belesütök kevlár, vagy aramid szálakat.

hostya

"Én úgy gondoltam ehhez nem kell lefejtő hiszen a szíj, profilja átmérőtől függetlenül azonos, mint a lánckerekeknél. "

Pontosan azért használnak lefejtő marót a kerék gyártáshoz, mert a szíj profilja(többször is) változik egy körülfordulás alatt.
Azért rossz az összehasonlítás a(görgős)lánccal, mert a lánc esetén a gördülőkör a fogprofilon BELÜL van, ugyanakkor a fogasszíjtárcsán meg KÍVÜL.
A fogasszíj profilszöge (40°) a kiterített egyenes szíjra igaz.
Próbáld ki...  
Tekerd rá a mutató ujjadra a T5 szíjat, és figyeld meg hogy a szíjon a fogárok mennyivel keskenyebb lesz mint a 'foghús', és ezzel együtt a fogárok profilszöge is változik.
Ez a jelenség főleg a kis (kevés fogszámú)kerekeknél válik szembetűnővé.

keri

Ezt értem, de mivel a szíjon, ahogy én megfigyeltem (lehet hogy rosszul) maga a fog két oldalának a szöge változatlan, mivel kvázi merev (vagy akár az is lehetne a működés szempontjából) része a szíjnak.

Nekem a maróval ennek a merev fogaknak a helyét kell kimunkálnom, így a fogaskeréken a fog árok oldalainak a szöge 40 fok lesz, de a fogak szöge az átmérőtől függő.

Lefejtő maróval pedig íves lesz, ha jól sejtem.
...de nyilván működik ha a profi megoldások így vannak megcsinálva.

No, akkor nem marad más hátra minthogy  kísérletezzek [#worship][#email]

vadember

A bordáskerekekhez készült marók profilja a fogszám függvényében változik. Ugyan úgy tól-ig határok vannak, mint a fogaskerék modulmaróknál. Egyszer valamelyik topikban boncolgatták ezt a témát. A szenvedő alany a gyári kerékkel járt úgy, hogy nem feküdt teljesen a profilba a szíj. Az lett a konklúzió, hogy valószínűleg a kis kínai költségkímélés címén ugyan azzal a szerszámmal marhatja a kis - és a nagy fogszámú kerekeket is.

keri

[#worship] Így már minden világos nekem is.

000000000

Fogj egy bordásszijat és hajlítsd meg kis sugárban és nagy sugárban és nézd a bordák egymáshoz viszonyított változását.

54ip3ywec

"ˆkeri" ha a végtelenítés ilyen egyszerű lenne ,az jó lenne. De erőátvitelre ez bajosan alkalmas,de próba szerencse. Ha sikerűl, kérlek tudasd, mert ez biztos megoldana némi problémát .
Nem véletlen gyártják fix méretben,mivel tekercselt erősítőszálak futnak kőrben. Ha ez kiváltható egy rövid szakasszal,bizony spanyolviasznak tűnhet.

000000000

Elnézésedet kérem, de ez a lefejtő eljárásnál nem igaz.Egyes osztásnál marógépen így igaz!