Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Ez sem rossz, mert a hálózatot pontosan tartják egész európában.

Keresztapám rádióamatőrként a meteorit ionizációs csíkokról csinál rövidhullámú rádió összeköttetéseket. Mivel ezek rövid ideig tartanak, nincs idő keresgélni az ellen-állomást. Előre megbeszélt pontos frekvencián kell próbálkozni. Ezért ők GPS-hez szinkronizálják az oszcillátort.
Mondjuk órában használva már csak azért is jó a GPS, mert eleve jön le róla rendes idő információ....de azt hiszem ez is túlment már az eredeti problémán :)

Csuhás

Ha már ingaóra, akkor ez a megoldás az aminek az építésével kacérkodom egy ideje.
http://www.bmumford.com/clocks/em/index.html" TARGET=_fnew>Szabad ingás óra

000000000

Allat az óra,,ha az egyaltalan..ilyesmi a Predator nak volt,csak az robannt! Mennyi egy ilyen? Koszi.

000000000

Pont ilyet csak design tanulmányban láttam, otthonra érdemes csinálni pár LED kell hozzá.
A leolvasása 2 hatványai szerint megy, a körben elhelyezkedő LED-ek 1,2,4,8,16 értékűek, értelemszerűen avilágító LED-ek érték összege az idő.
Gondolom a film levédette a designt, ezért nem kapható pont ilyen, kékben, más fazonban láttam, de az nem ütős.
Viszont van ilyen app androidra is, szóval simán fel tudod tenni okostelefonra.

6rk75uezn

Köszi.Kipróbálom a betonvasat,egy pár lyukasztót akarok belőle faragni.Milyen szinűre melegitsem a hegyét,

jani300

Antal Gábor írta :  Egyébként 860 C fok az egy átlagos melegítési hőmérséklet ( cseresznyepiros ) .

6rk75uezn

Hát nem olyan egyszerű ez a dolog,persze tudom hogy nagyban függ az anyag összetételétől,hőfoktól stb de nem sikerült,próbáltam halvány pirosra,cseresznyepirosra,halvány narancsra,narancsra és semmi,nem gondoltam hogy majd a jó kis pontozóm hegye elcsúszik mint pl egy csapágy külső felén de ennél többre számitottam.Vagy az anyag nem alkalmas van a hűfokra nagyon érzékeny,pedig kb 6x próbáltam,mind más szinnél.Talán még baj lehet hogy gázégővel melegitettem és igy azért kell neki 1-2 perc (lassú melegedés),acetilénnel pillanatok alatt felmelegedne.

keri

Á, nem kell túlbonyolítani.
Jól felmelegíted, és beledobod vízbe, annak fel kell keményednie. Ha nem teszi, akkor nem is tekintem edzhetőnek.

Én egyébként hengeres esztergakésből csináltam lukasztót.

6rk75uezn

Igen,az anyag nem edzhető,szerintem is ez van a dologban.

jani300

Csak azt nem írtad milyen anyagot próbáltál edzeni . A periódikus betonvasak igen nagy része edzhető . Az hogy lassan melegíted egyáltalán nem baj . Sőt a hőntartás ideje az anyagvastagsággal együtt nő . Hűteni kell gyorsan . Világospirosnál jobban nem kell melegíteni .

keri

és az olaj vagy a víz hűt gyorsabban?
Csak mert oké hogy a víz fajhője nagyobb, de a gőzréteg szigetel, míg az olajnál nem alakul ki annyi gőz, ezért közvetlenebb lehet a hőátadás.

jani300

A sós víz hűt jobban :)
A víz ! Meg felelő mennyiségű vízbe kell mártani .Pontozót ugye függőlegesen , és oldalirányba is lehet mozgatni .

6rk75uezn

Betonvas volt.8mm es átmérő,2 liter vizbe dobva.

jani300

Akkor passz . Találkoztam már én is olyannal amit nem lehetett edzeni . 12-körül próbálj még másikat hátha sikerül . Ha világospirosnál jobban melegíted kiéghet belőle a széntartalom egy része és nem edződik .

6rk75uezn

Köszi,még teszek pár próbát,mennyire edződik igy le egyépként ha jól sikerül?Lesz olyan rideg mint egy Hss anyag?