Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Azzal működik LPT porton, afelől lehet még mást is tud, van pár kártya amit ismer úgy emlékszem. Mesa kártya pl.

smalla

Nekem párhuzamos porton működik egy olcsó kínai 4 tengelyes TB6560-nal. PWM -> step dir vezérléssel. De működik a drágább DQ542MA szintén kínai vezérlővel is, ami Step/DIR -es.

6rk75uezn

Egy kis segitséget kérnék,mennyi az esélye hogy le birok itthon edzeni vastelepen vásárolt köracél végét?Lyukasztók készülnének belőle.Milyen szinűre kellene felmelegiteni a végét és vizhütés megfelelő-e,Tudom nem egyszerű dolog és nagyban függ az edzeni kivánt anyag összetételétől.

ANTAL GÁBOR

50%  Ha van benne elég szén ( és vagy ) ötvöző ( króm , nikkel mangán molibdén wolfram ) akkor OK ha nincs akkor nem . Ha gépből bontottad akkor esélyes ha csak eladták akkor nem mert a "pucu" acél széntartalma kicsi ( direkt hogy ne edződjön ) mert ha egy hegesztett szerkezet készül belőle akkor eltörhet .  Egyébként 860 C fok az egy átlagos melegítési hőmérséklet ( cseresznyepiros )  . A hűtéssel is csínján mert ha ismeretlen az anyag akkor egy gyors ( víz ) hűtéssel el is repedhet . Szóval jobban jársz ha ismert anyaggal próbálkozol  ( Pl C45 vagy 42 CrMo4,vagy  ezüstacél  ) . A megeresztést ( minimum feszmentesítést)  is illik megcsinálni

6rk75uezn

Köszi válaszod,tehát szerkezeti anyag kilőve (pl vastelepi köracél).

jani300

Lehet lecsesznek megint , de elfér a többi közt .
Ha olcsón akarsz egyszerűbb szerszámokat ,vágó , pontozó , de amíg láttam még szám beütőt is csináltam , betonvasból megpróbálhatod . A C45 höz hasonló az anyagösszetétele a net szerint .
Csak a dolgozórészt kell edzeni , saját melegével visszaereszteni . (csak a hegyét melegíted és hűtöd ) Vízben edzhető .
Először rongybatekerve üss rá ,ha ha esetleg túledződne és szétrobban .
Olcsó , könnyen beszerezhető anyag gyakorolni .

000000000

Akkor meséld el:))

Hogy varázsoltad bele a betűt?
Mert nem CNC -vel, mint én szoktam. Arra, talán még, nagy összegű fogadást is kötnék:))

jani300

Nyert ! :)
Különben lehet akkor még csak NC volt .
Kézzel kivéstem (persze nem körömmel) . A gömbölyűbbeknek kicsit segítettem fúróval .
De nem ez volt a lényege annak amit írtam .

000000000

Igen, nem ez volt a lényege. Lényeged is nagyon hasznos sok embernek. De, én azt valamikor az állami cégnél gyakoroltam. Hegesztőpisztoly, betonvas= betonvéső = sör:))

Viszont, a betűbeütő készítés érdekel(t) engem.  
Bocs, a belekérdezésért.

jani300

Nem sértődtem meg . Szemüvegre akartam célozni a látással . Rég volt . A betonvasat meg azért szeretem mert tudom hogy kell edzeni , és majdnem minden bokorban találni :)  [#integet2]

000000000

Gyárfás Attila

Üdv
Mivel elég nagy órarajongó vagyok, főleg az egyedi és különleges órákat szeretem, megint lenne egy elvetemült ötletem, amiben kellene egy kis segítség.
Tömören a lényege. Egy olyan motorra, áttételre, (vezérlésre)lenne szükségem, amiben egy,pl. léptetőmoci PONTOSAN 12 óra alatt tesz meg 1 fordulatot. Mivel óra lesz, ezért a pontossága fontos. Gondolom ilyen motor nincs, de persze áttétellel meg lehetne oldani. A motor és mechanika mérete, persze minél kisebb kell hogy legyen. Szerintetek ezt mivel vagy hogyan lehetne megoldani, lenne e valakinek rá ötlete?
Itt egy kis videó róla, persze felgyorsítva látható:
http://www.youtube.com/watch?v=d2wdHf-5fW8" TARGET=_fnew>Aspiral Clock

Előre is köszi.

besirkyjh

Nagyon tetszik :)

A léptetö azt tudja amit rá küldesz , ugy hogy elötte kel megoldani a pontos elektronikát .

000000000

Vegyél óraszerkezetet fillérekért, a léptetőmotor messze drágább.
ezek a beépíthető óraszerkezetek jól mutatnak akár faragott fa órákban is, és egyedi mutatókat is lehet venni hozzájuk. Létezik ingás és zenélő szerkezet, mind kvarc vezérlésű.
Ha viszont mechanikus kellene, vannak remek fa fogaskerekes óratervek is.
http://www.woodenclocks.co.uk/" TARGET=_fnew>Mechanikus fa óratervek

000000000

Ismert rezgésszámú kvarcoszcillátor jelét kell leosztani annyira, hogy a 360 fokot a mefelelő idő alatt fussák be.
Nagymutató: 18 másodpercenként 1,8 fok (ha már léptető motor)
Kismutatő: 216 mp / 1,8 fok

Anno nagy hobbi volt ilyeneket építeni, szerintem még lehet kapni megfelelő osztó TTL IC-ket.
De én nem szórakoznék vele, 300 Ft-os gagyi belszerv + igényes faragott külső.
Ha nagyon oda akarnám tenni magam, akkor famechanikás ingaóra, és egy hét alatt behangolnám az ingahosszal a pontosságot.