Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Egy PIC-re rátenni egy óra kvarcot, felprogramozni egyenletes léptetésre nem nagy ügy. Hozzá való meghajtót is meg lehet csinálni filléres tranzisztorral, hiszen itt áramot sem kell tudnia, meg áramot is elég ellenállással korlátozni ilyen kicsiben.

Nekem van autó műszerfalból kiszedett léptető, ezeknek pl, elég SMD tranzisztor is a meghajtáshoz. Csiga áttétellel mozgatja a mutatót, ezért a felbontása is bőven jó, megfelelő áramot beállítva pedig egyenletesen és csendben mozog.

keri

Vagy akár ezt is lehet amit mondasz :D készen megvenni egy óraszerkezetet :)

A pontos mechanikus órákban nagyon sok kompenzáló elemet építenek be, fa óra soha nem lesz pontos, mert a fa az túl változékony anyag.

000000000

Ebben igazad van.
De ilyen elven otthon, hobbi szinten nem érdemes mechanikus órát építeni, nem lesz pontos.
A kinézet miatt mondtam a faragott házat, vagy teljesen faépítésű mechanikát.
Az, hogy PIC-re raksz kvarcot, vagy kész kvarcórát veszel, az gyakorlatilag ugyanaz.
Majdnem késztermék mindkettő.
Nem vitaképpen mondom, csak én így gondolom.
Én ha egyáltalán elektronikus órát építenék, az vagy nixie csöves lenne, vagy egy Predator óra.
Azt poénnak tartanám.

keri

Persze, persze, a fa órát nem a pontossága miatt szeretjük hanem a látvány miatt.

Igazad van, csak a pontosság merült fel, annak kapcsán írtam...egyébként majdnem egy oldalnyi esszét írtam a kronométerek történetéről és technikai megoldásairól, de beláttam, hogy az már eltávolodott a témától [#vigyor2]

000000000

http://blog.tokyoflash.com/wp-content/uploads/2012/09/WatchCount.jpg" border=0>

wcsxp0uxa

semmiféle kontroller vagy egyébb óraic-t sem javasolok erre a felhasználásra.
Egész egyszerűen nem tud olyan pontos lenni ami erre a célra megfelelne.
Nekem óra ic-vel ,trimmer kondival sem ment 2-3 perc alá a heti késés ,illetve sietés.
A legtöbb ilyen szerkezet ma már az internetről frissíti magát megfelelő időközönként , emiatt nem is kell nagyon pontosnak lennie.

000000000

Fa kinetikus szobrokat láttál már?
Gyönyörűek, rétegelt lemezből elkészíthetőek, létezik rugós, súly vagy elektromos hajtású is.
http://www.blisstree.com/files/2009/07/fiesta_300.jpg" border=0>
Nekem David Roy munkássága tetszik nagyon.
A most vásárolt, felújított házunk nappalijának egyik fala fent van tartva egy ilyennek, vagy hasonlónak. (Persze nem eredetinek, az árából kijönne a CNC gépem teljes büdzséje)

000000000

Láttam egy igazán eredeti ötletet.
Nagy térbeli golyópálya fából, amire percenként engedi rá a golyókat egy billenő libikóka.
A percgolyók egy tárolóban gyűlnek, és óránként a tele perctároló kiszabadít egy "óra helyiértékű golyót". Így  megy 12 (24?) óráig, utána ürül a rendszer, és kezdi elölről. Talán dátumot is kezelt, ha ismét megtalálom belinkelem.

2. Láttam fa mechanikus órát, dátum, csillagjegy stb. kezelésével. Előkeresem, ha megvan linkelem.

000000000

http://www.lisaboyer.com/Claytonsite/celestialmechanicalpage.htm" TARGET=_fnew>nap neve (pl hétfő) dátum nap, hónap, csillagjegyek és holdjárást is jelez. Mutatja a Mars, Vénusz és Merkúr keringést, és a bolygók együttállását.Kezeli a 28, 30 és 31 napos hónapokat!
72 $ a terv ára.

keri

A kvarc és a kondenzátorok is érzékenyek a hőváltozásokra, ezért hőkompenzált, vagy termosztátba rakott oszcillátor kell hozzá hogy pontos legyen.

keri

Igen, ismerem, nekem is nagyon tetszenek...majd ha nyugdíjas leszek talán lesz időm ilyet építeni :D

keri

Nem rossz.
Egyébként eszembe jutott a megoldás.

Frekvencia szintézeres faórát kell építeni.

Az inga hosszát egy rejtett elektromos szerkezettel folyamatosan hozzáigazítani a pontos periódushoz, ezzel megmarad a fa óra egyszerű szépsége és gyakorlatban is elég pontos lesz

wcsxp0uxa

Most ,hogy mondod nekem is mintha derengne némely pic-en hőkompenzációs beállítás. (pl:12f509)
Mindig nyafizik amikor írom , eepromból ki kellene írás előtt olvasni.
Bár hogy mennyit ér azt nem tudom meghasalni.

pbalazs

Abszolút egyetértek a kvarccal, meg a trimmerkondival kapcsolatban: nekem sem sikerült normálisan beállítani.
Úgyhogy hálózati szinkronosra csináltam, és sosem volt vele gond, pedig sok számítógép, meg motorok, liftek vannak a környéken, ami miatt nem a legszebb a szinusz.

keri

nem erre gondoltam, hanem a kvarc változtatja a méretét és a frekvenciáját a hőmérséklet hatására.
Ezt negatív hőtényezőjű alkatrészek beiktatásával lehet kompenzálni a megfelelő oszcillátor kapcsolásban, vagy eleve hőkompenzált óra kvarcot kell használni.
Ezt PIC-ből sajnos nem lehet megoldani.

De ahogy ET is írta, célszerűbb kész óraszerkezetet venni, mert abban gyárilag megoldották mindezt.