Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Aki már edzett, acélt.
Mi a különbség ha vízben vagy olajban hűtöm. Melyik, mikor kell. És milyen sóban hűtik, gondolom nem konyhasó, mert az szilárd. Olajnak jó az étolaj is? Nem gyullad be? Kicsi darabokról van szó. Átmérő: 45mm vastagság: 12mm. Bocsi , de nem értek hozzá.

hostya

Az adott mdb. anyagminősége határozza meg hogy olajban vagy vízben kell-e edzeni.  
Vannak olyan anyagok amit lehet ebben is, abban is..
A víz hőelvonó képessége nagyobb mint az olajé, tehát ha vízben edzesz pl C45-t akkor keményebb/ridegebb lesz mintha olajban edzenéd, DE számolni kell azzal hogy az anyag az edzéskor megreped..!

Hűteni/hevíteni sóolvadékban szoktak..

Inkább ásványolajat használj. (hobbi szinten jó az autóból leengedett fáradt olaj is)
A példádban szereplő mdb-hoz legalább 1 liter olaj kell.

jani300

Nemrég tettem fel én is hasonló kérdést .
Létezik edzőolaj , híg hidraulika olajhoz hasonlók a paraméterei .A melegített olaj ,jobban hűt ,mert hígabb , legalábbis ezt találtam a neten .Lehetőleg rögtön az edzés után vissza kell ereszteni az anyagot , ne legyenek repedések , nem lesz rideg .
Vágónak csak az élét hűtőközegbe mártva hűtik , reszelővel fényesre kell húzni , utána az anyag maradék hőjével , vissza ereszteni (megeresztési színre),utána ismét hűteni . Pl .
Rúgóanyagból csináltam daraboló késeket , azt is így akarom edzeni .

besirkyjh

Szia

Ettöl kicsit bonyolultabb a dolog .
Érdemes utána nézni szakkönyvekben ( nem a nettes forumonkon ) .Minden anyagot másképpen kel edzeni de a hevités höfoka a hütöközeg és az abban eltöltött idö ( esetleg a többszöri hütés ) fogja adni a végeredményt .
Az plajokkal vigyázni mert már meggypirosnál is belobbanhat ( ez nem baj csak számitani kel rá ) !
A visszaeresztést nem minden esetben kel elvégezni , megfelelö höfokra melegitésnél és hütésnél nincsenek repedezések .A megrepedezett anyagok már hiába ereszted vissza .

besirkyjh

Ja , még valami .Az edzésnél nincs második lehetöség :)  

VighLajos

Szia Tibor!
A bajonett-oldal megegyezik.
A C-csatlakozásról itt egy leírás:
http://en.wikipedia.org/wiki/C_mount" TARGET=_fnew>C-mount

ANTAL GÁBOR

Átolvastam ezt a PWM kontra frekiváltós dolgot . Te nem szoktál egy nulldiódát betenni a motorral párhuzamosan ( Az a 555 + fetes végfok )

Csuhás

Gondolom diódás fetet használ és az abban levő dióda is megteszi.

keri

Ahogy Csuhás mondja, de ha félek hogy a FET diódája kevés akkor teszek mellé még egy shottky diódát.

Szalai György

Csak hogy én is csaholjak már egy kicsit a többivel.  (Meg hasogassam a szőrszálat mi?)
Szerintem az összes eddig említett megoldás életképtelen egy eszterga előtolásaként.
Jellegénél fogva olyan a feladat, hogy üresjáratban és fogással is, szinte azonos fordulatszám kell (stabil előtoló sebesség) másképp szenvedést lesz a vége, nem megelégedett használat.
Csak borzasztóan túlméretezett motor volna képes valamennyire is jól ellátni ezt a feladatot, visszacsatolás nélküli motorvezérléssel.
Ezért szerintem kell a precízen és megbízhatóan üzemelő fordulatszámtartó, zárt hatásláncú szabályozás. Eddig egyik ajánlott sem volt ilyen.

Ez a probléma egyik része csak, mert a másik a kérdést feltevő alap elképzelése.
Hogy megmunkálás közben, egy potméteres megoldással, kézzel szeretné állítgatni az előtoló sebességet. (Csodálkozom, hogy a rutinos kézi eszetgályozók erre még nem kapták fel a fejüket.) Az eszterga evolúció korszakteremtő lépcsője volt, az előre beállított és stabil előtoló sebesség, amit csak a CNC vezérlésért érdemes háttérbe szorítani.
Akkor pedig a jól használható megoldás, az előre beállított stabil fordulatszámok közötti, kapcsolókaros előtoló sebesség és irányválasztás lehet.  
Mind a négy irányban több fokozatú kapcsolós kar, ami dir jelet ad és előre beállított step jelek közül választ, a fordulatszámtartó motorszabályzó részére.

Így nem a felhasználó eszi a kefét, hanem legfeljebb a motor. A step jel jöhet 555-ről, PIC-ről, vagy akár a főorsóra szerelt forgás jeladóról és nyitott a lehetőség a CNC felé továbblépésre is.
(Az világos, hogy a zavarvédelem elengedhetetlen.)

ANTAL GÁBOR

Ki akartam vesézni a problémát ezért telefonon próbálkoztam de nem vagy elérhető.  Szerintetek  ( Csuhás is ) ugyanaz zajlódik  le mindkét esetben ? Az én értelmezésemben a motorral  párhuzamosan kapcsolt dióda ( katód a + tápon ) kinyit amikor a fet lezár mert a motor kapcsain negatív feszültség indukálódik . A kinyíló dióda a motoron az áramot fönn tartja és annak iránya megegyezik a bekapcsolt fetes állapot áramirányával . Az áram lecseng. . A fettel párhuzamos dióda szerintem a fetet védi mert a fet drainjére annak a dióda nyitófeszültségénél nagyobb ( negatív ) feszültség nem juthat

keri

Igazad van, ha csak 1 fettel PWM kapcsolgatod, akkor valóban kell egy dióda a motorra is.

Én FET hidat használok, ott megvan a szabadon futás, külön dióda nélkül is, na meg kétirányú rendszernél melyik irányba rakod a diódát?

Igen eredendően a FET-et védi, de ha már ott van lehet használni. Adatlapon megadják a belső dióda adatait is.

ANTAL GÁBOR

Még egy gondolat: Amikor egy klasszikus fetes félhidat felépítünk akkor a motorral párhuzamosan kapcsolódik egy fet ( ábrázolástechnikailag ilyenkor az alsó ágba szoktuk rajzolni a motort ) A párhuzamosan kapcsolt fet ( vezérelve ) úgy működik mint egy nulldióda , azzal az előnnyel hogy sokkal kisebb a disszipáció mert ( P = Inégyzet *Rdson )  A motoron az áramirány fennmarad és lecseng ha az aló fetet bekapcsoljuk

keri

Hát igen...egy picit szőrszálhasogatás :)

Nem menetet akar vágni, csak elfárad a keze a tekerésben. Én pl, egy akkus fúróval tekergettem ezeket, mert sokkal egyenletesebb és jobb volt még így is az előtolás mint kézzel. Egy hagyományos DC motor fordulatszáma elég stabil a feszültség függvényében külön visszacsatolás nélkül is. Hajtóművel kis nyomatékkal meg aztán végkép. Annyira hogy annak idején magnókat és lemezjátszókat is hajtottak csak a motor saját fordulatára alapozva, egészen jó eredménnyel.
Túlméretezés? Az! De nem mindegy az ablaktörlő motornak?

Amúgy van az esztergáján mechanikus előtolás, gondolom azt fogja használni, ha pontos előtolásra van szüksége, de ahogy engem is, szerintem őt is zavar annak a rendszernek a macerás használata.
Én végül léptetőket raktam rá, CNC-sítettem, de minek költsön annyit rá, ha nem akar, és főleg nincs szüksége rá?

svejk

Ez a megoldás sokkal finomabb mint a hagyományos "null" dióda.
Sokkal kisebb kitöltési tényező mellett elindul a motor.