Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

No így eljutottunk a megoldáshoz. Ha félhidat használsz és mindkét fetben van védődióda. akkor OK.  Nem szükséges a felső fetet vezérelni ( le kell zárni ) és készen kapjuk a motorral párhuzamos nulldiódát . ( a felső ág vezérlésének elhagyása sok előnnyel jár mert nem kell dead time , nem kell felső meghajtó stb de egy kicsit nő a disszipáció

keri

Igen, ezt így szokták. A híd alsó vagy felső fele folyamatosan nyitva van iránynak megfelelően és csak a másik felét kapcsolgatják.

ANTAL GÁBOR

Ja és elmarad az az előny amit Svejk írt

svejk

MOSFET nem létezik dióda nélkül, a gyártási technikából adódik, először nyűgnek tekintettek aztán később ma már direkt számolnak rá.

Ha ott a lehetőség nem szabad kihagyi a felső fezérlését!!

keri

Valójában ha már félhíddal hajtasz egyirányba egy DC motort, akkor a PWM ütemében felváltva érdemes kapcsolni a két FET-et, mivel ahogy nagyon jól észrevetted, így nem a diódán disszipál, hanem a jóval alacsonyabb csatorna ellenállású FET-en.

Ezt vezérelt diódának, v. egyenirányításnak  nevezik, és a nagyon jó hatásfokú kapcsolóüzemű alkalmazásokban használják.

000000000

Nekem ebből az egészből az jött le, hogy a lényeg 2 Forint 20 Fillérből meglegyen a komplett motyó.
Tehát szervó  vagy léptetős rendszer alapból kilőve mert az nem állna meg 30-40e alatt.
A legegyszerűbb ha bemegy a sufniba ráteszi az akkus csavarbehajtót az Универсальный 3 vezérorsójára és kész.
Nulla forintból megvan és benne van a tápegység az NE555-ös PWM szabályzó az irányváltó kapcsoló a motor , sőt a hajtómű is.
Az igaz, hogy elég xar használni ,de működik !
Sőt az erősen túlméretezett nyomaték is megvan , mert egy ilyen gagyi készülék is 10-12Nm bármikor kitermel magából.  
És egy ilyen affinitású eszterga nem megáll hanem ketté hajlik ha akkora fogást venne vele, hogy ki kelljen használni ekkora nyomatékot.  
Csak én úgy vagyok ezzel, hogy ha hobby akkor öröm legyen vele dolgozni és nem kínszenvedés, mert ezzel nem más lenne.
S ha jól értelmeztem ezt főleg "villámra" szeretné használni.
Így ha magamnak csinálnám akkor a frekiváltó mellé egy kuplungot is beépítenék mikor hajtás van csak akkor kapcsolja össze a hajtóművel a vezérorsót.
Mert a francnak van kedve birkózni egy plusz hajtóművel mikor kézzel akar fogást venni az ember.  
Ha nem értenéd az utolsó mondatban a kuplung lényegét akkor nézz meg egy Универсальный 3 gépet  [#papakacsint]

Szalai György

Magnó, lemezjátszó?
Ha annak nem lett volna még az alig változó tengelyterhelés mellett is nagyon jelentős lendülete, akkor a kutyám stabilabb frekvencián ugatná a holdat.
És a fejlődés során mi tette szükségtelenné a nagy lendtömegek jelentős részét?
Hát a fordulatszámtartó elektronika.

000000000

Lehet én értem félre,de én nem vitát akartam,csak egy ötlet volt! Nem akarat! En lattam mar egyszerű megoldadokat is,es en csak tovabbi ötletekre,esetleg cuccokra voltam kivancsi! Most meg ha jol ertem kibeszeltek! Ebben az esetben,hadjuk ezt a temat.
A youtubon van egy kis gep,unimat 3 cnc. Teljesen egyszerű,de tökeletes! Kis bordaskerekes,szijas meghajtas,3 kesz.stb.koszonom az eddigi segitseget.

keri

3vv2btrhv

Köszi , akkor megrendelem .

keri

Láttál te már Sony walkmant? Abban ugyan nem volt lendtömeg, csak ami a motor picike forgórésze.
Működik? Igen.
Lehet tovább hasogatni a szőrt. Naná, a végtelenségig.

Nekem is van kvarc szinkronizált lemezjátszóm, meg magnóm, nagy lendtömeggel. Igen, eszméletlen jó cuccok. A mai napig jobban szólnak mint egy MP3 lejátszó, de a fröcsöntött Walkman is bőven szépen szól, nem a motorja miatt nyávog, hanem a lerohadt hajtószíj miatt.

keri

Emiatt ne idegeskedj.
Ha van egy jó téma azt szeretjük a végletekig kivesézni az eredeti feladattól függetlenül.

Szalai György nagyon alapos és jó észrevételei vannak. Nekem más a szemléletem mint neki, de élmény vele vitázni (és nem veszekedni) mert lehet sokat tanulni tőle (és remélem egymástól is) Pál meg AC szervó és frekiváltó guru. Ipari megoldások terén van otthon, ráadásul haverok vagyunk, belefér hogy néha lehülyézzük egymást [#fogmosas]

keri

Egyébként tényleg.
Egy akkus fúró fillérekert van barkácsáruházakban. Az mindent tud ami neked kell, motor, hajtómű, irányváltó, csak mechanikusan kell átalakítanod, hogy kényelmes legyen használni.

000000000

Sziasztok, vesézzetek nekem is, légyszi, a lézer topicon van egy fotó: mit tegyek, hogy ne repedezzen a vágott felületből a plexi éle...