Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Csuhás

A két szög szerintem 7 fok körül lehet. Viszont ismered Leslie oldalát? Rengeteg esztergályos szakmai fogást mutatott meg azzal hogy egy egy munkáját végigfotózta. Ő foglalkozott kések köszörülésével is. Az anyag jelenleg nem érhető el online, de a könyv gyűjteményemben megtalálod egy mentet változatát (161. tétel).  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/szakirodalom_linkek.txt" TARGET=_fnew>Szakirodalom

6rk75uezn

Köszi,olvasgattam már,de átnézem ujra.Te lagalább próbálsz segiteni ilyen amatőrökön mint én vagyok.[#eljen][#taps]

Csuhás

Miért ne tenném. :-) Egyébként ha nem a maximális teljesítményre törekszel akkor nyugodtan köszörülgesd a késeket érzésre. Idővel rááll a kezed és szép felületet is tudsz esztergálni. Pár ökölszabály van csak. Pl hogy sárgarézhez nem csinálunk forgácstörőt mert berántja a kést. Az éleket vagy gyémánton vagy finom fenőkövön pár húzással lesimítjuk stb. Próbálkozz, csinálj fotót késről, munkadarabról és akkor több tanácsot is kapsz.

6rk75uezn

Köszi.Persze hobby kategóriába nem a teljesitménnyre hanem a minőségre törekednék,pont most játszadozom mert nagyon rossz a felületem.Egy fotóm van amin még egy szög hiányzik.

6rk75uezn

Bocsi,az előző képen az egyik szöget nem jól rajzoltam.

000000000

En ugy jartam gyorsacel kessel,hogy koszörültem egy leszúro,es egy atmérőző kest,es le akartam szúrni egy 16 os rezet.Olyan szinten berezonalt a gep,majd szet esett! Ha atmerőzni akartam,akkor is! Egy kis vidias kessel probaltam,az szepen vitte! Nem ertem hol a baj?! Evekig esztergaltam ipar szerűen,es nem ertem! Igaz van a késnek kis forgacstőrője,de jo a forfulat,kentem is..megis,szinte halott űgy!

Csuhás

Sárgarézhez le kell "tompítani" az élt. Vagy egyáltalán nem kell forgácstörő vagy csak egy meghagyott élszalag után kezdődhet. Az élszög 90 fok körüli. Csigafúrónál is leköszörülöd a spirál elejét rézhez, különben kikapja a kezedből a darabot a fúró. Jártam már úgy hogy egy sárgaréz bigyón kellett egy picit igazítani esztergán és lusta voltam kést cserélni. Ki is kapta a tokmányból a darabot. Kezdhettem elölről..

000000000

Sajnos sok mindent felejtettem már,de mostmár tudom mit mondasz!a vidia is azért vitte szépen,mert nincs benne forgácstörö.

000000000

Egyáltalán nem túlzás, mert az ilyen PWM-es kókányolás lehet hogy kicsi olcsó nem drága, de mint tudjuk olcsó húsnak híg a leve.
A múltkori Székesfehérvári találkozón kemény 5000Ft-ért vettem 200 Wattos frekvenciaváltót.
Csak annyit fűznék hozzá még ehhez a PWM plusz kókányolás dologhoz, hogy készült egy csőhegesztő gép.
Kicsi olcsó megoldás legyen, kitalálták a vezérlés PIC-el lesz és a mozgatást pedig PWM-el és DC motorral oldják meg.
Le is lett gyártva ez a csodálatos vezérlő akármi, szépen működött is míg az AVI hegesztőt be nem kapcsolták.
Mikor a hegesztést bekapcsolta a vezérlés elszabadult a pokol.
PIC megőrült szanaszét rángatta a PWM-es vezérlés a gépet, vagy szimplán nem ment és lávává olvasztott mindent,  annak ellenére hogy minden tele volt pakolva Opto leválasztókkal és ferrit gyűrűkkel hidegítő kondenzátorokkal.
Akkor kerestek meg, hogy mit lehetne csinálni ezzel.
Az agya ki lett cserélve egy PLC-re, de hogy ne keljen nagyon a bukszába nyúlni a PWM-es szabályzás megmaradt.
Lett is a PWM-es cuccból probléma mert a HF gyújtás ezt is szépen haza vágta.
A végén az lett amit már az elején is tanácsoltam frekvenciaváltó plusz kis hajtóműves motor.
Azóta több 100 métert csövet lehegesztettek vele minden probléma nélkül.  
És arról le is beszéljünk, hogy nincs szénkefe így karbantartási igénye is szinte zéró. ( max csapágy csere )
Úgy vagyok vele, ha magamnak csinálom akkor az a minimum, hogy 10 évig ne keljen hozzá nyúlni, ha meg másnak akkor még ettől is jobban megkonstruálom.
Nagyon utálok rohangálni és javítgatni :)
Aki termel az tudja milyen mikor bedöglik a gép és úgy várják a szerelőt mint a messiást, mert a határidő meg a torkukat szorongatja.
Ha meg hobbyból csinálja az ember akkor meg szétbaxxa az ideg, hogy van pár óra szabadideje és akkor is a kókányolt cuccot kell szögelni, hogy működjön.
Szerintem ha hobby akkor azt örömből csinálja az ember, de ha csak a szívás van vele az annyira nem mókás.
Aztán vagy buherálgatja egy darabig vagy megunja és méregből rácsapja a sufni ajtót és bemegy TV-t nézni.
Régebben mikor haverokkal keményen bringáztunk 3-4 óra tekerés után kb ugyanennyi szerelés időz kellet rá fordítani hogy újra használható legyen a vas.
Meguntam a folytonos szerelgetést és összeraktam magamnak egy olyan bringát ami 800,000 körül állt meg.  
Viszont ahhoz maximum defekt, lánccserénél és 2-3 évente lökésgátló és fékolaj cserénél kellet hozzá nyúlni.
Ha hobby vagy munka akkor ne arról szóljon, hogy szívjak vele.
De akinek megér ennyit, hogy xarrágózik akár 5-10e Ft-on annak egészségére!  

000000000

A bringa dologhoz még annyit hozzáfűznék, hogy az ár 11-12 éve volt ennyi !
Most egy hasonló kaliberű gép 3-4 milla, mert ez is egy fajta Cult dolog lett.

wcsxp0uxa

Szerintem a frekiváltót sem az ufók hozták a földre . Aprópénzért nem lehet minőséget csinálni egyedi dolgokban .(nem az alkatrész kerül sokba)
Vannak itthon bevált zajkeltő eszközeim  ,amivel tesztelni szoktam a zajtűrő képességeit az eszközeimnek. Nyugott szívvel állíthatom ,ha jól megvan építve a környezete a kontrollernek, egyiket sem hatja meg semmiféle zaj.(persze 1db 7805 nem elég hozzá , de összeomlást akkor sem produkál egyik sem)  Szerencsére már egyre többen belátják ,hogy potenciális fejlődés és szabadság rejtőzik ezekben az apró pókokban .
Tartozzon az akármelyik fajba !

000000000

Akkor azt mond meg, hogy törlődik a komplett program egy beépített PIC-böl ?
Kis kézi amatőr rádiót odateszem a hiper szuper lehidegített zavar védett panel mellé és nyomok egy PTT-t és kettéfagy.
Maga a pic egyedül is megáll ilyenkor.
A plazma és AVI gépek meg az ilyen rádiófrekvenciás zavaroknak a többszörösét sugározzák.
Az Atmel dolgok érdekes módon sokkal immunisabbak a zavarokra mint a Pic cuccok.  
A szabadság benne van ahogy a szabad szívás joga is, de én inkább maradok a bevált dolgoknál.  

KBalázs

Mert például a hiper szuper lehidegített zavar védett panelt egy kis pöcs tervezte, aki azt hitte tudja mit csinál, pedig nem.

000000000

Látom nem érted, maga a PIC kifingik akármit építhetsz te köré.  [#hehe]
Nem tudod úgy levédeni hogy én ne tudjam kiakasztani RF zavarral.
Mikor akkora a zavar, hogy egy régi tárcsás telefonon is hallod a modulációt amiből még a kábel is ki van tépve akkor mit csinálsz ?    [#hehe]
De jobbat mondok egy darab szabadon álló diódát ki lehet égetni akár 10 méter távolságból is.
Csak azért nem kísérletezek ezzel a technológiával mert igen csak nagy pusztítást tudna véghez vinni a dolgaim között.
Pedig közutakon is nagy hasznát lehetne venni az ilyen RF rombolónak [#hehe]
Csak olyan autóba lehetne beépíteni amiben a legbonyolultabb elektronika az emberen a mechanikus karóra :D