Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

istvan3

Köszönöm.
Csináltam egy astabil 555-ös kapcsolást, ami generálja az órajelet, így már működik, ahogy számoltam pontos is. Bár a zaja hatalmas... na majd kiderül az avr el, milyen lesz.

keri

TBA IC-s vezérlő már csak ilyen.
Sípol, meg zajos, de azért elvégzi a dolgát.  
A sípolás az a tartó áramtól van a zajos járás, pedig a nem optimális áramtól, de ez hagyományos léptetőmeghajtóknál szükségszerű.

Mivel nem dinamikusan használod, a használati fordulaton állítsad be az áramot pontosan. Minden terhelésen és fordulaton van egy pont, amikor a leg csöndesebb, szinte már hangtalan.
Használj minél nagyobb mikrolépést ha a zajcsökkentés a cél.

A modernebb vezérlők érzékelik a motor tekercsein a visszáramot és ebből egy bonyolult algoritmussal meg tudják állapítani mennyi adott üzemi körülményekhez az optimális áram, így jóval csendesebbek és nagyobb teljesítményre képesek, de ennek azért az ára is megvan és azért ez még mindig csak egy léptető motor annak minden hibájával (és előnyével) együtt. Ha tökéletes megoldásra vágysz akkor szervó motort kell alkalmazni, de az meg már erős túlzás és drága ide, hacsak nem használtan vadászol valami olcsót.

000000000

Valaki tudna segíteni, mivel nyitható meg a pst fájl?
Az Outlook levelező tárolója.  

xg2w6ib9x

istvan3

Köszönöm a segítséget.
Közben próbálgattam. 2,5A áramkorláton megszűnik a sípolás, mondjuk a motor csak 1,5 Amperes, de nem melegedett szinte kicsit sem. Valamint fél lépéses üzemmódban ment a legjobban, legkisebb zajjal. Az AVR-es vezérlés még majd később fog elkészülni, várok hozzá egy kis segítséget egy ismerőstől.

Léptetővel gondoltam megcsinálni a cséve tekerést is, de 1Nm körüli motort is le tudok fogni, úgyhogy más módszert kell kitalálnom. Gondolkoztam én is a szervós rendszeren, esetleges áttétellel, hogy vastag huzalt is bírja tekerni, csak ugye ez meg drága, bár több gépben is láttam, vagy egy erősebb léptető(3-4Nm), de annál ugyan úgy fennáll a lépésvesztés esélye. Mondjuk max 300RPM fordulatra lenne szükségem, annál ahogy nézegettem görbéket még nem esik a nyomaték.

A mostani gépemen a csévét egy ablaktörlő motor pörgeti, egy tranzisztoros sebesség szabályozással, és innen jött egy ötlet, hogy egy hasonló hajtóműves motort is lehetne használni enkóderrel.  

Van ilyenben valakinek tapasztalata, hogy melyiket az érdemesebb?  

nah5a9frh

Sziasztok!Egy Ditron DC10 útmérőm tönkrement szeretném lecserélni egy IHC3808 encoderre.A ditron vezetékébe a ds9 es csatlakozóba 5 vezeték+árnyékolás van bekötve .Fekete 2 láb,  árnyékolás 4 láb, sárga 6 láb, piros 7 láb, zöld 8 láb, barna 9 láb, az encoderből 8+ árnyékolás jön ki.A o fekete ,az 5v piros ez mind a kettőn stimmel,viszont a többi színnem nem  stimmel a kóddal.A szint kel színre kötni vagy az A-t az A-ra   B-t a B-re.A ds9 es csatlakozó 9 es lábára van kötve a barna vezeték ,ez az index jel.Az encoderen nincs úgy írva hogy index egyik színhez sem,ez nem véletlen a Z jelű kód.Segítséget szeretnék kérni a bekötéséhez.Előre is köszönöm!

keri

Nem tudom mekkora erő kell neked, de ha nem kell nagy fordulat akkor tényleg érdemes lehet áttételezni.
Mondjuk így már érdemes lenne neked számolni.
Megméred, hogy a vezetéket mekkora erővel tudod húzni, a tekercs átmérőt ismered, így már tudod hány Nm kell.  

Ekkor fogod a motorod adatlapját és a nyomaték görbére felrajzolod hogy felette vagy alatta van a te igényidnek, valamint felrajzolhatod áttételezve is ugyan ezt. Ha belefér megveheted.

Ha nem terheled túl, nem fog lépést veszíteni, de ha van jelenlegi géped aminek a nyomatéka megfelel, akkor egy primitív házi enkódert tennék rá, amit számol az AVR, elvégre egy tekercselőnek szinte csak egész fordulatot kell számolnia, de egy nagyobb felbontású réstárcsát is lehet használni. A kábel vezetőt ez alapján már jól lehet pozicionálni.

Én csak mikroelektronikai tekercseket csináltam így, oda elég volt egy 0,22Nm-es léptető is a tekercseléshez.

Szálvezetés nekem orsón volt, és amúgy sem kellet gyorsan mozgatni, így oda is elég volt.

ANTAL GÁBOR

A funkcióra koncentrálj ! Vagyis A régi 5 V helyére kerüljön az új. A régi GND re az új. A régi A ra az új , a régi B re az új .   Az indexet szinte mindenütt Z vel jelölik , tehát a régi index helyére az új Z  

000000000

Sziasztok!

Nemrégiben vásároltam egy használt gépet. Én ostoba állat, gondoltam kitakarítom a lineáris csapágyakat és rakok bele friss zsírt. Nem kellett volna. Aztán raktam bele szánolajat. Azt sem kellett volna...  
Tehát a kérdésem: Milyen olajjal kell a sima acélrúdon sikló réz(Y tengely) és műanyag (x és z tengely, valami fehér, talán Z100 vagy teflon) perselyek házát feltölteni?

Előre is köszönöm a választ!

s7manbs8

Olyan G kód van, ami egy tengely koordinátát negál ? Tehát pl. X koordinátáim + értékűek és - ra akarom fordítani pl, az Y=0 tengelyre tükrözni pl.

s7manbs8

G10, G51, G92   látom, amikkel lehet ez megoldható melyik lenne a jó ?

nah5a9frh

Köszönöm szépen! Holnap bekötöm,majd beszámolok!

jani300

Üdv! Nem igazán tudom hova írhatnám . Ágaprító késeket csinálok 100x8 as rúgólapból .Most végeztem az egyengetéssel lágyítással . Az edzéssel lenne kis problémám . Olajban vagy vízben hűtsem e . Csak az él környékét fogom vízben edzeni szerintem , de hátha tud valaki érdemben hozzászólni . Az egész konstrukcióval szemben vannak elég komoly fenntartásaim , de bírom a kritikát . (Saját használatra lesz)

Szalai György

jani300

Megkérdeztem a "barátomat" is . 60-100 C fokos  NIRAL 232-olajban , ezt dobta eddig .