Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Szerintem elszállt az az LPT port. Nekem is van két ilyen gépem amin pont ezek a lábak rosszak, lehet hogy volt egy széria LPT vezérlőből aminek ez volt a gyengéje, a harmadik ugyan ilyen típusú/beállítású gépen meg működnek.

y0tiy0xda

Köszönöm a válaszokat.

keri

Amúgy próbáld ki DOS vagy linuxCNC alól. Ha az alól sem működik az a 3 pin akkor tényleg hibás.

s7manbs8

Én is írtam olyan progit, ami csak annyit csinál, hogy mind 0 vagy mind 1-et tesz a pinekre és a delikvens látja, hogy akkor most működik e vagy sem.

Sz.József

Egy kis segítségre lenne szükségem PC ügyileg.
Elszállt a tápom az asztali gépemen. (mini ITX-es konfig)
Pukkanás + amperillat formájában.
Mekkora esélyem van arra, hogy az alaplap és a vinyó megúszta a durranást?

urpwig5xe

Nekem ment már tönkre pár tápom menet közben. A vinyó eddig még mindig túlélte. Most is van szervizben egy gép, (sztem a táp) az alaplapot és a videokártyát vitte magával. Még a ramok érzékenyek nagyon, volt 2 gépem is, amiben az alaplap átvészelte de a ramok nem, vagy nem mindegyik...

Sz.József

Kössz az infót.
Nem túl biztató...
A vinyót bánnám a legjobban.

bwswynibb

Ha a vinyó is elszállt, jó eséllyel csak az elektronikája ment tönkre. Ha nagyon kellenek az adatok akkor szerezz egy pontosan(!) olyan másik vinyót. Arról átrakva az elektronikát jó eséllyel le tudod menteni az adatokat.

Sz.József

Ok, köszi.
Reménykedem, hogy legalább az túlélte.

Sz.József

Azt esetleg valaki megtudja mondani azt, hogy ha alaplapcsere kerül a sor,
akkor az oprendszer az "magához tér"?
Vagy driverek meg egyebek (?) nélkül ez nem lehetséges?
Esetleg segít a csökkentett módú indítás ilyenkor?
Ha sületlenségeket kérdeznék nézzétek el nekem...
Nem véletlenül választottam ezt a topikot... :)

KBalázs

Ha az alaplap pont ugyanolyan mint az ami elromlott (garanciába cserélik), akkor nincs teendő. Ha másféle, akkor kellenek az új driverek. Nekem van egy winyón XP-m, ami már a harmadik alaplapot gyűri, nyűglődés van az új alaplapnál, de pár bootolás után megnyugszik. Nekem mondjuk nem elromlottak, csak kiöregedtek a gépek alóla, de ez nem változtat a meneten.

9a43swpp

Alaplapcserénél, ha ugyanolyan drivereket igényel a cseredarab is, akkor ugyanaz a diszktartalom képes tovább üzemelni változatlan formában. Ha egyes driverekből másfajta kell neki (mert másmilyen chipek vannak az alaplapon), akkor azokat ki kellesz cserélni a telepített oprendszeren. Ha azonban olyan drivert kéne lecserélni, ami már az oprendszer bootolásához is nélkülözhetetlen (mondjuk annak a diszkvezérlőnek a drivere, amiről be kéne tölteni az oprendszert), akkor sajnos nem fog menni a drivercsere, mert ahhoz előbb be kéne tudni bootolni a gépet - a róka és a csuka esete. Ilyenkor marad az újratelepítés.

Szedlay Pál

Ezt is meg lehet oldani Acronis True Image programmal.
Meg ne kérdezd hogyan, de a régebbi plusz változat és az új ami már tartalmazza. Ez Linux alól indul és előre belehet tölteni a meghajtó drivereket. Már régen csináltam és rá ment vagy egy napom. Már elfelejtettem, de megoldható ha még él az eredeti rendszer és arról készíthető egy másolat, egy boot cd az új rendszeher a driverekkel.

istvan3

Sziasztok. Szeretnék egy kis segítséget kérni vezérlő illetve motor bekötés ügyben. Egy tekercselő huzalvezetőjéhez kellene, ahol egy 2mm emelkedésű golyósorsó vezeti a huzalt a csévére, amihez AVR segítségével akarjuk a step jeleket adni. 1 század felbontás bőven elég, szóval egész lépéses (200)módban ezt pont kiadja.
Vásároltam két http://www.ebay.com/itm/Single-Axis-TB6560-3-5A-2-Phase-CNC-Stepper-Motor-Driver-Board-Controller-/150987673035?_trksid=p2054897.l4276" TARGET=_fnew>ilyen
vezérlőt (tudom, hogy nem a legjobb, de gondoltam, hogy megfelelő egy ilyen egyszerű feladatra). Egyenlőre csak ki akartam próbálni a vezérlőket, hogy működnek-e.  
A motornak 24 voltot adtam, a vezérlésnek stabil 5 voltot.
Megcsináltam az oldalon található közös (-) pontos bekötést, az enablet üresen hagytam, illetve a directiont is, és egy kapcsolóval adom a step (+) jelet. Az a gond, hogy a motor sípol, fél lépésese beállításban néhány lépésnél nem sípol, valamint az összes bekötési variációt kipróbáltam, de egyszer sem megy rendesen lépésenként. Kimarad lépés, visszafele is lép, de közben a step led megfelelően mutatja, hogy mikor kapcsoltam be a kapcsolót. Próbáltam úgy hogy közös 5v-ot adtam a + részekre, és a földet kapcsolgattam, semmi nem változott. 2 vezérlőt és 3 motort próbáltam végig mindet hasonló eredménnyel. Áramkorlátot mindig 1,5A-en hagytam, üresjárat áramot, és mikrolépésmódokat kipróbáltam mindet...

Kérdésem, hogy ez a kézzel kapcsolgatós dolog hülyeség, vagy én kötöttem valamit rosszul?

Sz.József

Köszönöm a hozzászólásokat / infókat / tapasztalatokat...
Nagy kő esett le a szívemről, amikor a mai nap folyamán ki lett derítve,  
hogy csak a táp ment tönkre.
Sajnos ebben a mini ITX-es házban lévő 120W-os tápot nem lehet beszerezni.
De lehet, csak rossz helyen kerestem.
Most úgy néz ki, kénytelen leszek egy másik házba "átköltözni"...

Viszont lenne egy másik, a topikba illő kérdésem.
Egy "szűz" USB-s háttértárról lenne szó. (2,5"-os SATA vinyó, 0,5TB)
A XP felismeri és telepíti (?), majd kiírja, használatra kész.
Viszont nem jelenik meg a saját gépben (se a TC-ben) mint külső meghajtó... (????)
Eszközkezelőben viszont benne van mint külső meghajtó...
Esetleg formattálni kellene?? Ha igen akkor hogyan ha nem látom mint meghajtó???
[#fejvakaras]