Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Szevasztok.
Cégünk vett egy négyoszlopos 500 t plc-vel vezérelt hidraulikus prést.Problémám,hogy nem akarja elmenteni a plc (siemens) a beírt adatokat.Mindig csak az utolsó magasság,gyors járat,nyomás,visszalépés-t tárolja el.Azaz újra indításnál csak ezek jelennek meg. Valamit rosszul csinálunk,vagy a plc alap programja lehet a hunyó? Fix  szerszámokkal dolgozunk,jó lenne az adott szerszámokhoz  tartozó beállításokat nem kellene mindig újra kitalálni.

nah5a9frh

Köszönöm a segítsége! Encoder az esztergagép keresztorsó végére felszerelve,bekábelezve. A pozíció kijelzőt összehoztam (1 tizezred pontosságig mér,azon vagyok hogy vissza butítsam 1 századosra)Ami furcsa,hogy nem kell bekötni csak a nullát,az 5v-ot az A-t+a B-t.Index nem kell,ha bekötöm azt is 359,9999 után visszanulláz.Van még egy heidenhain rod 426-os encoderem 5v-os TTL-es.Kérdésem lenne ezt az encodert  be tudnám e kötni a ditron(vagy DRO)pozíciókijelzőhöz.11 vezeték+árnyékolás jön ki belőle. Azt szeretném tudni melyik nulla ,az 5v ,az A ,és a B a 11 szín közzűl,egyáltalán van e ezen nekem megfelelő kimenet,beköthető -e működni fog ebben a rendszerben.

Csuhás

Rutinos gépészektől kérnék tanácsot, az öreg maró gépem átalakítása ügyében. A gép még a transzmissziós hajtások idejében készült horizontál gépnek. Az előző tulaj felszerelt egy kis rövid prizmát a főorsó elejéhez, hogy arra strigon vertikált tudjon felfogni. Ezt a fejet cseréltem ki én egy fúró funkciósra. Az új fej nagyobb. A problémám az hogy a nagyobb vertikál egy kiesztergáló fejjel, egy felrakott körasztal mondjuk egy satuval nagyon elveszi a függőleges mozgásteret. Arra gondoltam hogy a felszerelt kiegészítő prizma helyett készítek egy hosszabbat, így magasabbra emelhető volna a vertikál. Ötvenes kazánlemezből tervezem így remélem elég merev lesz. A hajtást bordás szíjjal gondoltam. Bordás kerék menne a vertikál segédtengelyére, és a főorsóba fogott kúpra ( itt eredetileg egy ferde fogazású homlokkerék pár van. 2.25 modullal ) A vertikál közdarabjára marnék egy ablakot és a két kerék között menne valamilyen bordás szíj. A tengelytáv kb 300mm lenne. A vertikál kúpkereke 1:1.4 arányban lassít így a szíj a marótengelynél kisebb nyomatékot visz át. A vertikálban saccra 100-as kerék férne el. A kérdésem az hogy bírja-e ezt az igénybevételt egy szíj? Milyen típusú szíjt ( fogazás, szélesség ) ajánlanátok ide?

Csuhás

Ez előző kérdésemhez két kép. Itt látszik a gépre szerelt kiegészítő prizma. Ezt szándékozom felfelé jóval magasabbra cserélni. ( A kitámasztó gerendának fúrok rá egy lyukat )

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/marogep/vasarlaskor3.jpg" border=0>

Itt pedig látszik a vertikál amit magasabbra akarok emelni.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/marogep/IMGP8186.JPG" border=0>

zozo

Sztem autó vezérmű szíja jó lehetne. Bontóban szétnéznék, bár ahhoz 1:2 áttételü kerék van...

Csuhás

Az áttétel nem kritikus, bőven jó az 1:2. Ami érdekesebb, hogy bírja-e a szíj mondjuk egy ütőkés dinamikus terhelését? Illetve egy szíj mennyire merev? Lesznek-e torziós rezgéseim? A marásnál a sorban belépő élek lüktető terhelést jelentenek ami rugalmas szíjnál rezonanciát okozhat.

zozo

Részemről csak tipp volt, de szerintem az autó motorban 100.000km-en át épp elég dinamikus ütést kap a szíj, miközben a vezérmű tengelyt hajtja. Azt gondolom, az direkt erre van méretezve, de hát majd más is hozzászól.

6rk75uezn

Egy kis segitségre lenne szükségem,vettem kicsi pénzés egy régi tranzisztoros freki váltót,de hogy őszinte legyek azt sem tudom hogy kell bekötni,mellékelek pár képet hátha tud valaki segiteni.

Csuhás

Talán a procon kft oldalán találsz gépkönyvet. Ha olyan régi hogy a neten nem találod akkor őket keresd meg levélben

http://www.procon.hu/procon.php?site=letoltes/archivum" TARGET=_fnew>Régi frekiváltó gépkönyvek

6rk75uezn

Köszönöm szépen![#worship]

nah5a9frh

Hasonló gépet alakítottam át vésőgéppé,én is vezérmű szíjjal próbálkoztam,(élettartam =10 munkaóra)aztán áttértem lada kétsoros vezérműláncra + a 1:2 be vezérműkerék áttételre.Problémamentesen ment 5 évet,munkavédelmi hiányosságok(gépkönyv,érintésvédelem,burkolat,stb) miatt kelet megválnom tőle,de azóta is problémamentesen működik.A készlet ára autósboltokban újonnan kb 5000 pénz.(Vezérműlánc,főtengely lánckerék vezérműtengely lánckerék szimeringek)    

Csuhás

De jó hogy leírtad! Biztos hogy a saját fejem után menve szíjjal próbálkoztam volna. Mondjuk a rövid dupla ékszíj, vagy a hosszbordás szíj is megfordult a fejemben, hiszen itt nem számít a szlip. Ma utána járok a vezérmű láncnak, illetve itt is kérdezem hátha valaki kapásból tudja: melyik lada lánc a legerősebb, mekkora nagyjából a kerekek átmérője, és a tengelytáv?

nah5a9frh

Ha patentos láncot veszel csökkenthető a hossza. (mint a bicikliláncnak)Kétfajta lánckerék van a főtengelyé kb 50-60 mm a vezérműkerék,a vezérműé meg a duplája.tehetel fel két nagyot vagy két kicsit is.

000000000

A vezérműláncot is ügyesen szét lehet szedni egyik csap kinyomásával aztán akkorára rövidíteni vagy kettőt toldani amekkora kell.A nagyobbik vezérműkerék öntvényből van,erre figyelni inkább a kisebbiket használni mert az acél.

zozo

A lánc olajzását hogyan oldanád meg marógépen?
Egy vésőgépen, ami éppen csak kullog, ott elég neki ha műszak előtt megitatod.  
De egy marógépnél, ezres fordulaton hamar kiveri az olajat, aztán szárazon megy tovább. Ott már szóróolajzásról is kéne gondoskodni.