Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

pbalazs

Én is azt mondom, hogy nem kell külső logika.
Nem néztem meg alaposan a kapcsolásodat, de a hullámformákból úgy tűnik, hogy az encoder jeleit 1-szeresen értékeled ki, amit igen könnyen meg lehet oldani SW-ből.
Akkor lehet gond, ha ide-oda rángatod a tekerőt ész nélkül, mert akkor már téveszthet, de akkor majd legfeljebb tovább tekered...

Azért is jó volna tudni a tekerőd típusát, mert az egyszeres kiértékeléssel meg lehet szívni. Nekem volt olyan kattogós tekerőm, hogy két stabil állapot közt csak az egyik jelen volt élváltás, vagyis 4 kattanás kellett egy teljes ciklushoz. Így volt olyan állapota, hogy ide-oda mozgatva 1 kattanásnyit, mindig csak egy irányba számolt a logika.

keri

10ért nem kapsz tartósat semmiből.Nekem 60ezerért van DeWalt.
NiCd ha jó akkor tartósabb, liion sem rossz,de érzékeny és 10 év alatt mindenképpen kipurcan. NiCd ből akár 20 évesen is van működő.
Szóval inkább a súly/ár igény ami dönt.
Amikor kerestem, 17ért volt Bosch a hobbi kategóriában ami egész jónak tűnt, de lassú töltövel volt pótakku nélkül, mire azt megveszed, addigra meg ugyan ott vagy mint egy alsó ipari kategóriás dewalttal.

keri

Ja, amikor 7000ért vettem két akkuval :)
Nekem sem a fúró ment tönkre :)
A motorját, meg az áttételt kiszedtem, az még jó lesz valamire. Pl, redőnymotornak.

9hpa53xy

Köszi a véleményeket! Nem mondtam hogy szoftverből nem lehet megoldani, sőt....de mivel még mindig nincs épkézláb pascal AVR hez, így igazából a szoftveres részét annyira ostobára szeretném csinálni amennyire csak lehet.  

Most jön a vicces rész, az encoder felbontását még én sem tudom, majd akkor csinálom meg a tárcsa nyomtatást, és a többit amikor elhozom a gépet. (a gyártó nem írta le az orsók menetemelkedését, így nem tudom mennyivel kell számolni 1mm-hez)

kuv5p7226

Miért görcsölsz a Pascalon? C nincs hozzá?

9hpa53xy

De van. Csak nem tudok c-zni [#vigyor2]

s7manbs8

A C-nek az alap lényege pedig nem bonyolult, szerintem. Régebben én is utáltam, előítéletes voltam vele, de manapság meg már azt nem szeretem, ha nem C-be kell valamit csinálni ... :)

Egyszerű programok készítéséhez nem sok mindent kell benne tudni, csak a formai dolgokkal lehet eleinte szívni, meg a fordító program hiba jelzéseit megfejteni, mire rájössz mi is a nem jó a programodban.

Farkas Ádám

Kérdezném a nagyérdeműt, hogy üveget vagdos-e valaki?? konkrétan ólomüveg ablak készítésére gondoltam. Milyen szerszám? Mennyit bír? érdemes-e?

000000000

Hát igen.
A c most a sok giga operatív tárral pont olyan primitív, mint amikor először megírták, ma már nevetségesen kis gépekre.
A c egy olyan nyelv, ami hatékonyan ellenállt a fejlődésnek.
Tényleg nem bonyolult. Úgy fogalmaznék, hogy a végletekig primitív, bárgyú.
A végletekig erőltetett "kézi" deklarációkat sem lehet a sok gigaherces procira bízni, mert az már "neki" nagy munka lenne.
Az ilyen gyerekes dolgokat világ már régen túlhaladta, csak még nem mindenki vette észre.
Vannak ugyan már nyelvek (kb 20 éve) ahol erre semmi szükség. (egy körrel többet fut a (preprocesszor)

s7manbs8

C-ben így néz ki egy program pl:

#define egesz   int // egész szám, magyarul

vissza fuggveny(egesz a, egesz b) {

egesz c;
  egesz d;

c=a*a;
  d=b*b;

return c+d;

}

000000000

keri

Hát kicsit túlbonyolította, és az értékadás szintaktikáját elszúrta, de kb. így igen így néz ki :)

kuv5p7226

Bocsáss meg, de most már sikerült akkora szamárságokat írnod, hogy ez már díjazható lenne.

Tudod a programozás, az informatika is egy szakma. Lehet persze ezt is úgy kezelni, mint ahogy a világ problémáit elintézed egy kocsmapult szintű alig burkolt zsidózással, de ezek a dolgok annál tényszerűbbek.

s7manbs8

Ezt futtasd le, DOS turbo c-vel:

#include <stdio.h>
#define e int

e f(e a, e b) {return a*a+b*b;}

int main () {
  printf("Szegelgetek=%i",f(6,0));
  return 0;
}

000000000

Ugye, milyen bunkó vagy?
Te ebbe is bele tudsz látni egy kis zsidózást.
Az említett forrásból SOHA NEM lesz program.
Mondjuk egy exe.
Tekintettel arra, hogy egy lényeges függvény hiányzott hozzá.
A main.
Szerintem, ha egy kétsoros programnál padlót fogsz, ne szólj bele a programozásba.
A main, nem opció.