Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

9hpa53xy

Szívesen, erre való a fórum :)

9hpa53xy

Azt hiszem megkerülöm a problémát, csak a kiírást végzi majd mikrokontroller, és a számlálást, az enkódert ultragyors dugi TTL ic-k kezelik majd. Van is egy tervem rá ha gondolod feltöltöm köpködésre :D

Vetesi75

Szia!
Nekem is véletlen lett belőle egy pár - jó pillanatban sikerült beléjük futni a vakerán.  
Az egészben az volt a legszebb, hogy a 4db ICM7117-tel együtt még háromezerbe sem fájt...  :)

9hpa53xy

az ICM mit csinál ? nem találok róla semmi adatot...

Vetesi75

9hpa53xy

Cuki cucc. Mostmár marad a TTL logic + Attiny 2313. Annyira nem kell atomórának lennie, 6 digit elég.

Vetesi75

Megértem. Én is gondolkoztam egy TTL-es verzióban, de jó volna párhuzamos beírás és összehasonlító funkció is. (Peremkerekessel közvetlen értékbeadás, ill. beállít és a mechanika pozícióra áll.) Amikor kirajzoltam  szimulátoron...  [#csodalk]
A jó öreg Tesla útmérőt ismered?  A múltkor volt egy a vaterán horror áron. :)
Állítólag már ez az ICM-IC is kihalófélben van a PIC-eknek köszönhetően.

9hpa53xy

Sajna nem. Tudatlan vagyok ha marógépekről van szó. :( Az én verzióm úgy működne (jó paraszt de amire nekem kell arra sztem megteszi) hogy ráállok a munkadarab szélére a maróval, RESET gomb és lehet marni :) csak a relatív pozíció érdekel, más nem :) csak még az Attiny szoftverét illetően vagyok még kicsit határozatlan...

wcsxp0uxa

Ne gondoljátok ,hogy ellenségem a világ ,csak szeretném megmutatni.

ez egy mikroprogram nélküli kontroller blokkja (pic) :

http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/41391D.pdf" TARGET=_fnew>10.oldal

látható mindenki ugyanazon a buszon tartózkodik , gyakorlatilag 4mHz felett a cpu "lehagyja" a perifériáit a tapasztalatom szerint.  

ez a már linkelt pic dsp blokkja horizontális mikroprogrammal.

http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/70291G.pdf" TARGET=_fnew>12.oldal

jól látható a pc-ből átvett mikroprogram vezérlő elemek vékony nyilas vonalakkal jelölve.(Instruction Decode and control)
+ a "szuper skalár" processzorok egyes elemei.
ilyen például loop control logic.(a ciklus kigöngyölítő)

svejk

Miért nem próbálkozol a Magi féle DRO-val?
Tud relatívot, abszolútot, lehet értéket beírni.
Ingyen beégetem neked a DsPIC-et.
Persze ha értesz a mikrokontrollerekhez és van időd...

ANTAL GÁBOR

Csak ígérgetek és ígérgetek de nem megy a kép felrakás mert utána jön a leb@szás. Nálam 3 tengelyen működik a Magi (Svejk ) féle DRO egy nagy ipari marógépen . ( körasztal osztófej a sutba dobva )  Egy szóval : tiszta száraz érzés . (Most készül a TOS eszterga hossz szánjára egy hasonló )

9hpa53xy

ismerem a Magi féle DRO-t :) nem is tudom miért nem jutott az eszembe amúgy. Köszi, elfogadom B tervnek :) voltál Postán ? ;)

pbalazs

Szerintem gondold át még egyszer ezt a "külső gyors logika" + olcsó mikrokontroller felépítést.
Jó játék, meg én is szeretem inkább hardverből megoldani a feladatot, de itt nem biztos, hogy megéri a vesződséget.
Én nemrég csináltam egy áramkört, ami beolvassa a step/dir és az encoder jeleket, és jelzi, ha egyik eltér a másiktól bizonyos mértékben.
A mostani állapotban kb. 300-400KHz-es jeleket fel tud dolgozni, de kis ügyeskedéssel 1MHz környékére fel lehet tolni. Mindezt egy kb. 1000Ft-os mikrokontrollerrel, külső logika nélkül.
Te milyen frekvenciát akarsz lekezelni? Én arra tippelek, hogy a kijelzés lassúsága miatt hiába van külső logikád, nem győzöd majd beolvasni a számlálókat.
Mi a véleményed?

9hpa53xy

Sajnos ennyire nem másztam bele a mikrokontroller programozásba, és a leggyengébb láncszem a LCD kijelző :)  

Á igen, a lényeget elfelejtettem...ez nem CNC gép, csak egy egyszerű marógép. Nincsenek step/dir jelek, kézzel tekergetem.

svejk

Dehogy voltam. :((
De a hintalovam életére, holnap feladom.