Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

9hpa53xy

Programot kéne pedig. Épp tervezek egy dro-t mikrokontroller nélkül, és kéne egy gal bele :D

vjanos

Most ezen meglepődtem, hogy létezik egyfázisú 4kW-os... :O

Sz.József

De a belinkelt kezelésiből kiderül... :)
Utolsó az egyfázisú típusok között...

595852ar

Ezeket az ajánlatokat kaptam:

Omron 3G3JX-AB015-E (1 fázis be 1,5/2,2 kW) megfelel új+gyári gari 53e

AB022-E végű (2,2/3kW) 69 e HUF.

Lenze 8200-as eladó, újszerű állapotban 42.000 Ft-ért

keri

Most akkor nem mindegy, hogy mikrokontrollert, vagy PLD-t nem tudsz programozni? :D

A GAL-hoz nem értek, de az amúgy nem csak sima logikai márix? Azaz nagyon nincs benne program, csak a megfelelő kapukat égeted össze benne?

595852ar

keri

Másik, alapkapukkal is könnyű felépíteni egy egyszerű DRO-t, szóval ha nem tudok programozni, akkor azzal csinálnám.

9hpa53xy

nem, mert GAL-al a bemeneti pár logikai kaput akarom kiváltani, amire teljesen jó, és de csak a kapukat nyitogatod rajta össze fuse-mappal. Bár ahogy elnézem nem úszom meg a mikrokókányolást, mert kell egy kijelző is :(

9hpa53xy

ez volt az eredeti terv, csak most hogy számolgatom kell bele tengelyenként vagy 10-15 darab tok :)

Sz.József

keri

Nemár :)

Kell egy oda-vissza számláló BCD áramkör, meg BCD kijelző. Ennek a bemenetére kell egy primitív logikai kapu az irányok eldöntésére, ide felesleges a GAL, vagy PIC.

9hpa53xy

Az enkóder logika kész, azzal nincs is baj. A probléma ott gyökerezik, amikor 000.000 ban van a szerkezet, és elindulsz mínuszba. Ugye ezek az ostoba BCD számlálók jó szokásukhoz híven 000.000-1=999.999 kell bele tenni egy logikát ami kigyújtja a "-" jelet, és számol tovább felfelé, és amíg így van addig a - lesz a + a + pedig - :D Szóval van baj. CD4510-el tervezgetem.

595852ar

Az Sz.József féle, 60 pénz.

keri

Pl. Fogsz helyi értékenként egy CD40192BE-t vagy CD4510BE IC-t kb 80forint darabja.
Ezeket sorbakötöd, a kimenetére meg direktbe mehet a hétszegmenses BCD kijelző.
A bemenetére tehetsz még egy osztó áramkört, ha szükséges.
Ez meg egy bináris számláló, egy összehasonlítóval, aminek az egyik felére az osztó számot rakod be mondjuk jumperrel. Megfelelően összedrótozva működni fog...

najó ezt a részét egyszerűbb PIC-el, akkor meg már a kijelzőt is azzal hajtanám meg, de a lényeg hogy annyira azért nem extrém dolog diszkrét alkatrészekből összerakni.

595852ar