Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

9hpa53xy

svejk

Örökké átkozni fogod magad az LCD kijelző miatt, hacsak nem igazi világítós nagyméretű TFT LCD.

9hpa53xy

Attraktív útitársam nemsokára megy Berlinbe, majd megkérem hogy vegyen olcsóért HD 44780 kompatibilis VFD-t :) és akkor vintage lesz :)
Tudsz valami alternatívát ajánlani ?:D

svejk

7 szegmens LED vagy az LCD monitorra köthető DRO.
Itt is van egy topicja valahol.

vjanos

Li-ionos akkus csavarbehajtóval kinek van tapasztalata? Mennyivel hosszabb életű az akksija, mint az átlagos NiCd?

Házi használatra kéne, mindenképp valami két akkus szerkezet, hogy folyamatosan lehessen melózni vele, ha kell. Van, hogy pár hetet állna...

Hyundai olyan 10e, B&D kb15e. Li-ionos B&D meg majd 30e, és ez még az olcsóbbak közül van :(
Megéri a felárat, vagy inkább vegyek két-három átlagosat?

9hpa53xy

Kénytelen leszek kutatni megint :)  Annyira jó a LED kijelző?

Vetesi75

bznc93pf5

a Li-ionos természetes hogy jobb de azt pontosan megmondani szerintem nem lehet mert sok mindentől függ, pl hány voltos, elvileg minél nagyobb annál tovább bírja
mit csinálsz vele csavart hajtasz vagy fúrsz? ha hajtasz mekkora csavart és mibe? kis csavar puha anyag vagy nagy csavar kemény anyag, ha pedig fúrsz vékony fúró puha vagy kemény anyag, vastag fúró puha vagy kemény anyag,  
 látod hogy nem is olyan egyszerű válaszolni, ha meg sokat áll az sem tesz jót az aksinak de nagyon fontos hogy feltöltött állapotban álljon mindenképpen.
nem minden esetben a drága a jó!
de a hosszabb távon a Li-ionos az a jobb, valamivel tovább bírja, talán később öregszik, később kell kidobni  
de van egy másik probléma evvel, ami márkákat leírtál annál valószínűbb lesz az hogy a készülék sokkal hamarabb tönkre fog menni mint az aksi!
szerintem vegyél egy Makitát vagy egy Dewalt-ot 50ezerért
és 5 évig nem lesz semmi gondod még napi 5-8 órás használat után sem,( de ha egy kicsi még vigyázol is rá akár 8 évet is kibír, az én 12 voltos Dewalt-om most 8 éves, ipari használatban van , az akkuja most kezd gyengülni,NICAD-os, 12v 2100MAH-s, most kb 1,5-2órát bír, 4x50mm facsavar folyamatos használat MDF csavarozásban) nem úgy mint a másik említett márkáknál szintén napi 5-8 órát használat esetén havonta új gép. "házi használatnál folyamatos melóra"

9hpa53xy

Nah valami ilyesmi áramkörre gondoltam, ami szétválogatja a + jeleket a - jelektől :)

https://dl.dropboxusercontent.com/u/4536654/opto_dec.jpg" TARGET=_fnew>KÉP

Ezt kötném a Tiny2313ra. Vélemények ?

w0hgtwf3w

Én is egyetértek "ˆ forgácsolo" véleményével.
Az általad leírt márkáknál nem az akkumulátor típusa lesz a tényező a várható élettartamban.
Én Makitát használó, van ilyen is olyan is. Otthoni barkács használatban nem igazán tudok különbséget tenni. Mindkettő jó.

mxjj54gxi

Hát nem tudom, nekem van egy rakat noname akkus fúróm, de egyikben sem a gép ment tönkre, a legrégebbit még a SKÁLA PRIZMÁBAN vettem, a gép jó, az akksi kuka.

000000000

Szia, nekem is, az akkunak élettartama van, ha lejárt, kiszórják aldi, stb 3000 Ft-ért, az akku ára alatt, és gondolj a fogyasztói társadalom alapelvére: tervezett élettartam, vegyél másikat, de akkor is megújul a garancia, mint nekem, hogy a buckalakók elhordtak 2m polcnyi kézigépet...   :)

000000000

...persze, cikiznek a "profik" egy gagyi szerszámmal, de hobbyból nem térül meg, ha napi 8 órában használnám, persze hogy a legjobb árértékest választanám... de ezen már sokat vitatkoztunk (na jó, ez a komoly része a dolognak... ha nem veszel újat, rasszista vagy)

svejk

Így reggeli előtt nekívánj senkinek ilyen logika elemzést. :))

A/B jelből Clock/Dir jelet legegyszerűbben a gecko elejével tudsz csinálni. Másfél IC meg 6-7 passzív alakatrész segítségével.
Gondolom nem feltétlen szükséges a up/down. kimenet

x4rhew5r3

Nem olvasom vissza a történetet, de ha jól emlékszem hagyományos kézi tekerés útméréséről van szó. Ebből következően nem lesz nagyon magas impulzus frekvencia. Ha már van a rendszerben egy programozható eszköz, akkor én mindenféle hardver előtét nélkül szoftverben oldanám meg az enkóder jelek dekódolását. Jó lenne tudni, mekkora felbontása az enkódernek, akkor meg lehetne becsülni a minimum időzítéseket. Ha most kezdesz ismerkedni az avr-rel, akkor úgy is ezzel fogod eltölteni az idő nagy részét, mintapéldákat meg találsz a neten. Ugyan ez vonatkozik a kimenő oldalra is, 6 db soros-in/paralel-out, latch-es kimenetű 8 bites shiftregiszterrel, meg 3 db npn tranzisztorral meg lehet hajtani a 7-szegmenses kijelzőket.  

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/SPI_kijelzo/SPI_kijelzo_kapcs.png" TARGET=_fnew>A kijelzőről példának kiraktam a kapcsolási rajzot

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/SPI_kijelzo/SPI_kijelzo.asm" TARGET=_fnew>Itt meg ismerkedésnek az assembly kód...

Ennek SPI bemenete van, e helyett kell az enkóder kezelés.

Tudom, hogy nem könnyítettem meg a döntést, csak mint alternatíva, ez is járható út:)