Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia, tehát azt mondod, hogy nem szokták élezni? a marótűket se?

wm94bppdn

Dedede! Sőt, ha jól tudom, Gyárfás Attila is újraélezett fúrókat hirdet. Az élkiképzésük eléggé speciális: van egy keskeny dolgozó élük, és amögött egy másik felület, ami már nem forgácsol. Legalábbis így láttam a nagyító alatt. A gravírtűvel egyszerűbb lehet a helyzet, mert -gondolom- elegendő a kúpon egy finom fogást venni. Danibá állandóan hirdet tűket, tán élezést is vállal.

000000000

000000000

Köszönöm a válaszokat mindenkinek.Erről a gépről már többször írtam . ATT  gyártmányú gép volt,amiről régen elszállt az att saját dosos programja.Azóta nem működött.Most szerettem volna működésre bírni,de sajnos nem sikerült a machot beállítani.Eladó sorba került a munkahelyemen, hétfőn jönnek megnézni,de még mindig nem megy.A vezérlőkön van bináris és decimális mikro léptetés,azt sem tudom,hogy melyikre  állítsam.Befolyásolja e a mach működését?

etc77f5nr

Üdv! Szeretnék érdeklődni, hogy ha felteszek egy 4. léptetőt a gépre mint forgatómotor és 4. tengely, akkor hogy configoljam, milyen programmal tudok 4 tengelyre tervezni? Cél az, hogy pl egy fa henger palástjára tudjak marni. De persze ez csak egy példa. Egy guru kezelésbe venne 4. tengely téren?

4ybj8h3c8

Hopp, most hangzott el a varázsszó.

ATT

Felejtsd el. Február magasságában kezdtem az őrületet, holnap lesz az első munkadarabos próba egy full új vezérlővel. Az ATT végfokok sajnos csak széles impulzussal üzemelnek, 200-300 usec alatt nem veszik észre a jelet. Szélesítéssel ne próbálkozz, az irányváltásnál jelet veszít. Hiába masszív és strapabíró darab, a Mach3 nem tudja meghajtani. Amit tapasztaltál, hogy folyamatos üzemben tökéletes, az azért van, mert a folyamatosan érkező jelek kvázi összeállnak látszólag szélesebb impulzussá, és azt már értelmezi, de a valós lépésszám nem stimmel, mert kiesik belőle egy csomó jel.
Finoman fogok fogalmazni, sokan ki fognak borulni, de szerintem röhejes egy olyan impulzusvezérlő program (Mach3), amiben mindössze az impulzus szélességét nem lehet normális határok között beállítani. Ha lehetne, semmi gond nem lenne, és nem kellene komplett elektronikát cserélni egy szám beírása helyett. Ez van. Szóval felejtsd el, régi ATT vezérlő nem fut a Mach-al.

4ybj8h3c8

Ha kell, el tudom küldeni a DOS programot, az elvileg meg kell, hogy hajtsa.

keri

Azért ez nem véletlen. Ugyanis nem lehet szélesebb az impulzus, mint a step frekvencia.
Mach2 25khz az 40usec
Mach3 100khz csak 10usec

Lehet hogy a számok nem halál pontosak, de ezért nem lehet szélesebb impulzust kiadatni.
Viszont ha neked szélesebb kell alacsonyabb frekin, nyugodtan rá lehet tenni egy monostabilt, csak az a lényeg hogy az DIR jelre is tegyél.

4ybj8h3c8

Igen, ez lehet egy magyarázat.
Mindössze azzal ütközik, hogy emlékeim szerint a Mach3 egy úgynevezett "Hobby CNC Controller".
Hobbi szinten felesleges ez a nagy kapkodás, többet ér a széles spektrumú konfigurálhatóság, ami minden más pontján megtalálható, ezt az egyet kivéve. Szóval ha nem gond, nem fogadom el a magyarázatot, mert egy otthoni, azaz hobby felhasználású programnál lényegtelem, hogy az előlap, amit ki kell marni a házi erősítőhöz, az 16 perc, vagy 24 perc alatt készül el.
Ebből következően a rendszert tág paraméterek között állíthatóan kellett volna megírni, és egyéni elbírálásra bízni, hogy valakinek megfelel, vagy nem. Ez itt sajnos elmaradt, és a program túlnőtte magát, mert használható lett profi CNC rendszerekhez is, ami nem baj. De az első célja az otthoni felhasználás volt. Ha lehet, ne indítsunk egy felesleges adok-kapokot, én nem tartom olyan nagyra a MACH programot, de tiszteletben tudom tartani, ha valakinek tetszik, és megfelel. De ha nem gond ezt visszafelé is elvárom.
Pont ezért saját vezérlőt írtam, ami az én igényeimnek felel meg, és nem másokhoz kell alkalmazkodnom.

000000000

Sziasztok,  
nézzétek azért meg a MACH4-et is,
(nosztalgiából)

000000000

Köszi a választ!De hogyan telepítsek doso verziót,az futna xp alatt,vagy csak emulációval?
Az eredeti program nem biztos,hogy futna 32 bites rendszeren, a dosos tudomásom szerint csak 16 bites.

xit3medzv

Sziasztok!
MOELLER easy plc programozó kábelét szeretném elkészíteni házilag, de semmi infót nem találok róla, ha valaki tudja a módját kérem ossza meg. Esetleg ha a fejlesztő program is előkerül, az már maga a mennyország.

4ybj8h3c8

Jogos a két piros pont. Nekem is akkor kezdődtek a problémák, amikor feldobta a talpát az utolsó 386-os gépem, amin még futott az ATT-DOS program.
XP alatt nem sikerült felélesztenem, emulációt nem szereti, összekavarja az időzítéseket.

4ybj8h3c8

Van már elérhető teszt verzió valahol?