Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Lehet slave ként is, de inkább az egyszerűbb.

Egyszerűen, kösd be mindkét helyre ugyanazt a vezérlő pint. És, garantált a szinkronitás.  

De, ez csak sörrel működik. De, azt én kapom.
[#nevetes1][#wave]

w0hgtwf3w

Én rákötöttem mind a két motort ugyanarra a kimenetre.
Tökéletesen működött.

hostya

Erre a kézenfekvő megoldásra én is gondoltam, de nem szeretnék (egyenlőre), forrasztgatni,+ a vezérlő nyákján átvágni néhány "rajzolatot".
Erről jut eszembe, A szgép LPT kimenetén egy pin terhelhető annyira hogy meghajtson 2(vezérlő)bemenetet..?
Illesztő kártya nincs, hanem csak egyszerűen össze van "dugva" a szgép és a vezérlő egy LPT kábellel, amit a kínai vezérlővel kaptam.
Ezért szeretnék inkább valami 'szoftveres' megoldást. (ha létezik ilyen..)
Mindenesetre köszönöm a segítségedet!   [#wave]

hostya

Ezt a megoldást is kipróbáltam már asztalon (nem gépre szerelt motorokkal), valóban működik de ezzel a megoldással az a gond, hogy a vezérlő által szolgáltatott max 3A megoszlik a két motoron, és így a motorok elég gyengécskék lesznek. (párhuzamosan kötöttem a motorokat)

wm94bppdn

Az LPT port gond nélkül meghajt több bemenetet is.

wm94bppdn

Ráadásul csak akkor oszlik meg egyenletesen, ha a két motor tökéletesen egyforma, és még mechanikailag is azonosan van terhelve.

Gyati

Szia. Nem a motort duplázza meg, hanem a vezérlő jelet.

000000000

Nem kellene kételkedned abban amit írtam.
Semmilyen forrasztgatás, vagy átalakítás nem kell. Nincs rá szükség.
A vezérlőhöz ne nyúlj.

A portból kijövő szálakat (step és dir) Megkettőzöd, vagy sorkapocsba, vagy forrasztással.  
És, bekötöd a megfelelő vezérlő bemenetekbe. Nem kell semmit bonyolítani.
A port simán kiszolgálja.
Többszörösen kipróbáltam és használatos ez a megoldás.  
Tovább, nem bizonygatom. Csináld, ahogy jónak látod.  

Mintha, azt írtad volna, hogy egyszerű megoldást keresel. Hát, ez az. Ráadásul, bármelyik PC -vel megy.  

kuv5p7226

Urak!

Hosszú marószárral való marással kinek van gyakorlati tapasztalata?

Elsősorban rezonálási probléma körében.

50 mm mély, 10-es maró, 6082 alu.

000000000

Ja, még annyit. Hátha másnak is hasznos lehet.
Ezzel a technikával. Különböző teljesítményű, és akár különböző vezérlők is meghajthatók.  
Gondolok itt Pl. arra az extrém esetre, ha két azonos emelkedésű, de különböző átmérőjű orsót kell szinkronban hajtanom.
De, akár, lehet, egyik szervó, a másik léptető motor is. A hozzájuk illő vezérlőkkel.

Egyébként, többek között, ez is volt témája az előadásomnak, az előző Hatvani találkozón.

000000000

Hosszú marószár esetén, érdemes 4 élű marót használni. De, legalább 3.A szokottnál alacsonyabb fordulat és előtolás.  

hyuekyh7a

Teljesen igazad van.
Én kétféleképpen is használtam:
1:Párhuzamosan kötöm a két vezérlő bemenetét ugyanarról a portról
2: Mivel a vezérlőkben a bemeneten oportókapu van
Ez ugye mint egy dióda, sorba kötöttem a két vezérlő bemenetét és kihagytam a 100ohm ellenállást, amit be szoktam tenni ha egy vezérlő megy egy portról.
Valahogy így:
o-->--o--o-->--o

hostya

Egy pillanatig se kételkedtem abban amit írtál, egyszerűen arról van(volt) szó hogy a kínai vezérlőhöz kapott LPT kábellel volt egymáshoz kapcsolva a vezérlő meg a PC.
A kínai kábelre mindkét végén rá van "öntve" a 25 pólusú csati... (ezért írtam hogy nem szeretnék forrasztgatni a vezérlő NYÁKján)

Közben megoldódott a probléma, mert találtam (kaptam) egy bontható csatival ellátott LPT kábelt, és a csatlakozóban meg tudtam csinálni az átkötést.
Kipróbáltam, MŰKÖDIK.  

Még egyszer köszönöm mindenkinek  a gyors segítséget. [#worship]

wm94bppdn

sanka74

Sziasztok! Fanuc 21 CNC marógép kezelésében van olyan aki jártas itt? Jövő héten üzemelik be nálunk a Emco Mill 55-t, ezzel a vezéréssel.